gaming sinds 1997

Ridge Racer DS

Racen op de Nintendo DS was enkel mogelijk met Need for Speed Underground 2 DS van EA, tot Namco met Ridge Racer DS op de markt kwam. In Japan en Amerika was deze racetitel een launchgame; ik vraag me dus af hoe het kan dat het spel zo’n vertraging heeft opgelopen dat er nu pas in Europa mee op de proppen wordt gekomen. We zullen maar zeggen dat we het gewoon zijn en zonder veel zeuren aanvaarden dat het hier maanden te laat is. “Namco heeft nu toch extra maanden gehad om aan het spel te werken, dus moet het wel goed zijn!”, denken jullie? We zullen zien…

Er zijn al een heleboel Ridge Racer games verschenen, op de Playstation, Playstation 2, maar ook op de Nintendo 64. Laat de Nintendo DS nu net zo krachtig zijn als de Nintendo 64, handig voor ports! Dat dacht Namco waarschijnlijk wanneer ze aan dit spel begonnen want het is niet meer dan een port van de Nintendo 64 versie. Maar kom, ports kunnen ook goed zijn, en aangezien ik het originele spel nooit heb gespeeld, zal ik dit spel met veel plezier onder handen nemen.

Wanneer we het spel opstarten en we een profiel hebben aangemaakt, kunnen we kiezen uit het typische racegame-zooitje; Time Attack om de snelste tijd neer te zetten, Quick Race om snel even at random een game’pje te spelen en de Grand Prix Mode, waar het uiteindelijk allemaal om draait. In de Grand Prix Mode moet je het opnemen tegen andere racers en als eerste uit de bus komen.

Doe je dat, dan word je beloond met een gouden beker. Dit zijn de simpele, duidelijke regels van elk racegame. Naast de standaard Grand Prix mode is er echter ook nog een Car Attack mode, waarin je tegen één enkele andere wagen moet racen. Wanneer je zo’n race wint, krijg je de auto van de tegenstander mee naar huis en kan je hem gebruiken in toekomstige races. Er is natuurlijk ook een multiplayer mode, die dankzij de game sharing van de Nintendo DS met slechts 1 cassette te spelen is.

De snelheid die we kennen van Ridge Racer games zit er ook in dit deeltje in en ook het wilde slipgedrag van de auto’s is weer van de partij. We kunnen een bocht op de saaie manier nemen, of we kunnen hem Ridge Racer-style doen, een 360 in de bocht, zodat we nog even kunnen checken wie er vlak achter ons zit. Doordat de races zo snel gaan moet je je verstand erbij houden, één crash kan je immers fataal worden in de latere races. Ook de tegenstanders doen namelijk goed hun best om als eerste over de finishlijn te komen. Het enige vervelende is dat wanneer ze in je achterste botsen, ze dan als het ware door je heen rijden en jij vreselijk afremt.

Namco kon natuurlijk geen ordinaire port op de markt brengen zonder er iets nieuws aan toe te voegen. Jammer genoeg voor hun is hun exclusieve Nintendo DS toevoeging waardeloos. Je kan namelijk je auto naast de gewone knoppenbesturing ook besturen met het touch-screen. Er wordt dan een stuur gesimuleerd en je moet met je duim/stylus aan het stuur draaien, om.. wel… te sturen! Klinkt simpel maar het is vrijwel onmogelijk om zo een race te rijden zonder om de 5 seconden de muur in te vlammen. Ik hou het toch maar bij de goede oude knoppenbesturing.

De graphics zijn – naar Nintendo DS norm – zeer goed. Wanneer je stilstaat zie je wel dat de textures niet al te scherp zijn, maar als je aan volle vaart een bocht neemt merk je er niet te veel van. Daarnaast zijn de graphics in vergelijk met andere Nintendo DS-titels top. Wat wel jammer is, is dat er niet veel werk in de maps is gestoken. Er zijn eigenlijk maar 3 maps, waarop je telkens een ander parcours rijdt. Ook de typische reverse maps zijn van de partij. Het geluid valt te pruimen, maar is niet super. De soundtracks komen goed tot hun recht door de stereo speakers van de Nintendo DS, maar de auto’s klinken eerder als luide stofzuigers dan als een stoere racebolide.

Voor racefanaten is deze titel een must-have. Met mooie graphics, degelijk geluid, goed racegevoel en een single-card multiplayer mode zal deze titel je wel een tijdje zoet houden.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Ridge Racer DS
geplaatst in: DS, NamcoBandai, Reviews
tags: ,


Leave a Reply