gaming sinds 1997

Ridge Racer

Het heeft een tijdje geduurd, maar Namco heeft eindelijk een nieuw Ridge Racer game gereleast. De vorige, Ridge Racer V, dateert al van de launch van de PlayStation 2, en we weten allemaal hoe lang dat al geleden is. Door de game op PSP uit te brengen, hoopt Namco om hun franchise een nieuwe start te geven. Is het hen gelukt of hebben we te maken met alweer een tevergeefse poging?

Ridge Racer voor PSP is in feite een ‘best of’ verzameling van de vorige games (Ridge Racer, Ridge Racer Revolution, Rage Racer, Ridge Racer Type 4 and Ridge Racer V). Er zitten geen nieuwe parcours in, maar enkel de amusantste en meest uitdagende banen blijven over.

Voor wie niet zo bekend is met Ridge Racer’s gameplay: het spel is zo arcade als maar zijn kan. Geef gas en gebruik nooit je remmen. De remknop in Ridge Racer is overigens zowat de meest nutteloze feature in de geschiedenis van videogames. Om een bocht te nemen laat je het gas los en slip je door de bochten, de zogenaamde powerslide.

Powerslides hebben echter nog een ander voordeel. Hoe sneller je slipsnelheid, hoe sneller je nitrotanks zich vullen. Eens gevuld, kan je je auto hiermee een boost geven, om zo enkele niets vermoedende tegenstanders in te halen. Let wel op: omdat je snelheid verliest tijdens de powerslides, gebruik je ze best niet in lichte bochten. Dat houdt ook in dat je de ideale verhouding moet vinden tussen snelle bochten nemen en je nitroboosts vullen.

Er zijn 3 besturingscategorieën, STD, MLD en DYN. MLD auto’s driften niet makkelijk, maar zijn erg makkelijk te controleren. DYN doet net het tegenovergestelde. Alhoewel die laatste iets moeilijker onder de knie te krijgen zijn, kunnen ze je heel snel, heel veel nitro opleveren. STD valt er een beetje tussenin en volgens mij zullen de meeste spelers dat profiel gebruiken.

De World Tour mode is de hoofdmoot van het spel, maar je kan je ook uitleven in Time Trial, Quick Race of de prima Ad-Hoc multiplayer. Races winnen en vordering maken zal je ook nieuwe wagens en tracks opleveren, zoals eigen is aan het genre. De 6 verschillende wagenklassen zorgen voor ongeveer 40 verschillende snelheidsmonsters (elk verkrijgbaar in 25 verschillende kleuren). De eerste 30 of wat races zijn tamelijk makkelijk en laten je prima wennen aan Ridge Racer’s simpele gameplay, maar daarna worden ze geleidelijk aan moeilijker.

Alhoewel de analoge stick een preciezere besturing toelaat, gaf ik de voorkeur aan de richtingsknoppen. Waarschijnlijk ligt het aan het feit dat de stick redelijk laag staat. De races zijn redelijk kort en door de 11 tegenstanders blijven ze de hele tijd boeien. In feite zijn ze gewoon te kort om te vervelen. En dat is positief bedoeld.

De game ziet er fantastisch uit. De omgevingen zijn gedetailleerd en zeer kleurrijk en vertonen werkelijk sublieme lichteffecten. Kijk gewoon naar al die schreeuwerige reclameborden of rijd door een sterk verlichte tunnel en je zal wel zien wat ik bedoel. De scheurbakken zien er beter uit dan die van Gran Turismo 2 (op de stilaan legendarische PSOne), zelfs nu, wanneer het ware potentieel van de PSP nog moet worden aangeboord. De reflecties zien er ook prima uit. Hoewel ze nog niet kunnen concurreren met de current-gen consoles (laat staan de next-gens), is dit erg knap voor een handheld. Ridge Racer zou gemakkelijk het mooiste racespel voor de PSP geweest zijn, ware het niet voor Sony’s fenomenale WipeOut Pure.

De muziek in het spel is van dat typische dance/elektro gepingel -niets speciaals dus- en bovendien wordt ze veel te veel herhaald. Anderzijds klinken de wagens echt heel goed en wanneer je een boost gebruikt, klinkt het geluid vervormd. Dat is een erg cool effect dat het stevige snelheidsgevoel in Ridge Racer nog wat vergroot.

Met deze PSP-release zet Namco hun al lang meedraaiende reeks weer helemaal op het juiste spoor. Ridge Racer voor PSP is de Ridge Racer in jaren -waarschijnlijk zelfs de beste Ridge Racer tout court-. De besturing is vlot, het snelheidsgevoel is indrukwekkend en het spel blijft boeien. Koppel daaraan nog eens prachtige graphics en je krijgt alweer een prima racetitel voor Sony’s handheld. Een aanrader!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Ridge Racer
geplaatst in: NamcoBandai, PSP, Reviews
tags: ,


Leave a Reply