gaming sinds 1997

Rise of Nations: Rise of Legends

Rise of Nations (en de uitbreiding Thrones & Patriots) is een klassiek RTS-spel, maar heeft een aantal toffe features die het een unieke toets geven. Zo hebben we het graag! Volgt Rise of Legends datzelfde pad of wordt met de naamsverandering ook het spel over een andere boeg gegooid?

Laat me eerst eens het belangrijkste verschil uitleggen. Waar het in Rise of Nations ging om jouw rijk op te bouwen door de geschiedenis heen, is er in Rise of Legends geen sprake meer van tijdperken. Je leeft met je volk in een verzonnen wereld, die niet zozeer tot het fantasygenre behoort, maar eerder de richting van de sciencefiction uitgaat. Er zijn 3 verschillende volkeren: Vinci (een volk van uitvinders met robots en dergelijke), Alin (een soort van woestijnmagiërs) en Cuotl (denk aan buitenaardse Azteken).

Elk van hen is zeer goed uitgebouwd; hun leefwerelden zijn heel verschillend, wat telkens een andere strategie vereist. Het verzamelen van resources is vereenvoudigd en ook het onderzoeken is beperkter. Dit zorgt ervoor dat je je kan concentreren op de gevechten, maar het is toch jammer, want zo word je een bepaalde richting uitgestuurd, zonder dat je een speelstijl, die aangepast is aan je strategische behoeften, kan ontwikkelen. Wat je krijgt is zeer goed uitgewerkt, maar op sommige vlakken mocht het wel wat meer zijn.

Als vanouds heb je in de singleplayer de mogelijkheid een avontuur te beleven met de campaign en anders kan je gaan voor een ‘quick battle’. De campaign bestaat uit drie delen, waarbij je (je raadt het al) telkens met een ander volk speelt. Het verhaal is niet echt meeslepend (je speelt als Giacomo die de moordenaar van zijn broer wilt straffen), maar je zal wel plezier beleven aan de verschillende scenario’s. Helemaal in de stijl van Rise of Nations speel je op een zogeheten world map, waarbij je territoria in je bezit neemt door het bijgevoegde scenario uit te spelen.

Die territoria geven je dan weer bepaalde voordelen, zoals de mogelijkheid je leger uit te breiden, de verschillende personages extra vaardigheden te geven of een kracht die je toestaat bijvoorbeeld je troepen te genezen of vijandelijke troepen te laten overlopen. Bovendien zorgen ze voor versterking in de vorm van eenheden of resources, wanneer je in een aangrenzend gebied een gevecht moet leveren. Het minpunt ervan: soms moet je een scenario opnieuw spelen (zij het af en toe anders gepresenteerd), zeker als de vijand jouw territoria opnieuw komt inpalmen. Over de lengte van de campagne en de moeilijkheidsgraden kan ik kort zijn: die zijn namelijk goed in balans.

De tutorial wordt geleverd in de vorm van tekstballonnetjes. Voor mij was dat een goede methode, maar het hangt een beetje af van je eigen persoonlijke voorkeur. Wie niet houdt van dergelijke berichtjes, kan ze afzetten. Je kan trouwens precies instellen welke berichten je wilt zien verschijnen en welke niet.

Een quick battle heeft nog een aantal elementen die anders zijn dan in de campaign. Zo verdien je krachten door te domineren op bepaalde vlakken. Heb jij als eerste een vooropgesteld aantal eenheden, dan krijg je ‘treachery’ (laat een aantal vijandelijke eenheden overlopen naar jou). Wil je die kracht behouden, dien je wel het grootste leger te blijven hebben. Elk volk heeft een unieke kracht.

De beelden zijn behoorlijk goed, zelfs op een lage stand. Meer valt hier niet over te zeggen. Voor het geluid geldt hetzelfde, op één punt na: soms krijg je midden in een spel dialogen te horen. Vaak worden daarmee belangrijke zaken gezegd. het is wel storend, want aangezien de tekst niet in beeld verschijnt, ben je verplicht te luisteren in plaats van je te concentreren op het uitbouwen van je basis. Bovendien is het ook niet altijd duidelijk wie er nu eigenlijk aan het woord is. Na een tijdje leer je de stemmen wel kennen, maar sommige lijken sterk op elkaar.

Hield je van Rise of Nations, dan zal je ook van deze Rise of Legends houden. Met deze game zal je wel plezier hebben, maar verwacht niet iets vernieuwends of iets waarmee deze game boven de anderen uitsteekt, want dat is er niet.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Rise of Nations: Rise of Legends
geplaatst in: Microsoft, PC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply