gaming sinds 1997

Robin Hood: Defender of the Crown

Wat een nobele taak rust op mijn schouders, want ik ben de uitverkorene om dit middeleeuwse turn-based strategie spel te bespreken ende mag Gods bliksem mij treffen als ik de woorden niet durf te zeggen, die mijn hart me opdragen. Lees dit perkament zodat het U kan bijstaan in de zoektocht naar een goed spel waarvoor je bereid bent je dierbare geldstukken op te offeren. Laat de review beginnen.

Koning “Richard The Lionheart” wordt ontvoerd en gevangen gehouden tot het losgeld betaald wordt. Prins John eist de troon op, maar hij is een slecht man en vermits hij niet geschikt is een land de regeren, loopt alles uit de hand. Slechts één man kan de inwoners van Engeland helpen: “Robin Hood”, de voortvluchtige, maar het pad van de rechtschapen man is aan alle zijden omringd door onrechtvaardigheid van egoïstische en tirannie van slechte mannen. Om te slagen zullen dus vele taken, die allemaal een verschillende vaardigheid vergen, moet vervolledigd worden. Je kan dus maar beter leren boogschieten, je oefenen in zwaardvechten, het steekspel onder de knie krijgen en tot slot moet je een leger op de been kunnen brengen en dat naar overwinningen leiden. Zonder deze kunde en kennis ben je hopeloos verloren, maar gelukkig zijn er héél wat cinematografische tutorials die je alles uitleggen zodat je op z’n minst de basistechnieken door hebt, vooraleer je het tegen de grote heersers moet opnoemen.

In den beginne is de gameplay zeer leuk, want er zijn een heleboel nieuwe spelletjes om te ontdekken, maar naarmate de uren vorderen wordt alles een beetje repetitief. Eigenlijk moet je allereerst geld verdienen, dat gebeurt deels automatisch door belastingen te innen in de provincies die je bezit, maar dat is zeker in het begin niet voldoende en je zal daarom wat geld moeten herverdelen. Er zijn twee minigames om dat te doen.
De eerste is een hinderlaag waarin je vanuit een boom gewapend met pijl een boog (first person view) zoveel mogelijk tegenstanders probeert te doorboren, je verdient dan het goud dat deze op zak hebben. Raken de passerende boogschutters jouw drie maal, dan moet je vluchten en krijg je niets, maar je kan dus nooit sterven of gevangen genomen worden. Dit lijkt eenvoudig, maar dat is het niet en het kan soms zelfs vrij frustrerend worden. De tweede optie is een kasteel binnenvallen om dat van z’n schat te beroven, maar de schat ligt diep in het kasteel en op je weg er naartoe zal je met je zwaard (platform view) vele ridders moeten uitschakelen. Lukt je dit niet, dan wordt je in de kerker gegooid en verlies je beurten totdat je weer vrij bent.
Vervolgens zijn er ook nog steekspelen, daarin worden twee minigame-elementen met elkaar gecombineerd: om je paard op snelheid te brengen moet je zo snel mogelijk afwisselend op L1 en L2 duwen (platform view), dat vind ik persoonlijk een irritante manier, en vervolgens moet je (first person view) je lans naar de tegenstander richten. Elk toernooi bestaat uit drie rondes, in de eerste verdien je roem, in de tweede goud en in de derde een te kiezen provincie van de verliezer.
Met je verdiende goud bouw je dan je leger uit waarna je andere landheren kan aanvallen. Deze veldslagen worden gespeeld op een soort risk-bord, maar dat wordt al snel een saaie bedoening met te weinig mogelijkheden en vermits je dat vele keren zal moeten herhalen is het jammer dat men hier niet wat meer aandacht aan heeft besteed. In een latere fase kan dit spel voorafgaan aan een belegering met katapulten, wat veel leuker is en je kan zo je kansen vergroten door het aantal tegenstanders te verminderen.

De graphics in het algemeen zijn indrukwekkend, de kaart is prachtig en zorgt voor een betoverende sfeer. Ik was echt verbaasd hoe goed alles eruit zag, er zat iets in dat me meesleepte. Het verbluffende artwork had een verbazingwekkend effect en van de eerste keer dat ik het spel opstartte en het menu getoond werd, ging ik door een tijdsmachine terug naar de middeleeuwen. En nog meer lof heb voor de tussenfilmpjes, want die lijken echt uit een film te komen en vertellen de epische verhalen zo goed, dat je lijkt wakker te worden wanneer je het spel afsluit. Voor de minigames is er telkens een prachtige 3d omgeving en, op de tegenstanders die je met boog van het leven berooft na, zien deze er allemaal levendig en gedetailleerd uit.

Alle verschillende geluidsaspecten zijn goed. De stemmen zijn aangenaam en passen bij het karakter, de achtergrondmuziek past perfect in het middeleeuwse plaatje en is op zich ook goed. Ik vond sommige geluidseffecten echt de moeite waarde, bijvoorbeeld een voorbijzoevende pijl of het kletterende metaal van zwaarden herinner ik me nog goed. Er is echter geen optie voor Dolby Surround voorzien, mocht dat nodig zijn.

Liefhebbers van Robin Hood of andere epische verhalen zullen deze plot zeker kunnen appreciëren. Het spel is een combinatie van genres en blijft toch toegankelijk voor iedereen, niet alleen hard-core strategy fans zullen hier plezier aan hebben, want ook minder ingewijden kunnen dankzij goede tutorials vrij snel alle technieken en concepten begrijpen. Sommige minigames kunnen frustrerend zijn, maar, erger nog, andere zijn zelfs saai, voornamelijk omdat alles na verloop van tijd repetitief wordt. De graphics vind ik fantastisch en dat geldt ook voor het geluid. Alles bij mekaar is dit geen slecht spel, maar het is ook niet fantastisch en als je het in ongeveer tien uur niet hebt uitgespeeld, dan zal je dat waarschijnlijk ook nooit doen. Je zal van dit spel dus geen vijftig uur plezier hebben, maar je kan er een aangenaam weekend mee doorbrengen en omdat het je zo in het spel kan opgaan zullen je batterijen weer opgeladen zijn en kan je er weer een werkweek tegenaan. Of dat voldoende is voor jou, moet je zelf maar uitmaken.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Robin Hood: Defender of the Crown
geplaatst in: Electronic Arts, PS2, Reviews
tags: ,


Leave a Reply