gaming sinds 1997

Rock Band 2

Om maar onmiddellijk die vraag de wereld uit te helpen: deze review van Rock Band 2 gaat enkel over de software. De hardware die ik gebruikt heb is immers die van Guitar Hero: World Tour. Pin mij er niet op vast, maar het wereldwijde web heeft ondertussen een soort consensus bereikt over het feit dat de hardware van die laatste net iets beter is dan die van de Rock Band-reeks. Of dat voor de software ook het geval is, is een meer controversiële discussie!

Terwijl de eerste Rock Band natuurlijk een kleine revolutie ontketende in het muziekgenre (als je tenminste een exemplaar kon bemachtigen in deze achtergestoken lage landen), is deze opvolger veel meer een verfijning en een verbetering van de voorganger te noemen. Weinig echt nieuws onder de zon kortom, maar wel genoeg aanpassingen en tweaks om ons blij te maken. Bovendien is de gameplay minstens even leuk en verslavend gebleven, en dat is voor ondergetekende alvast genoeg om het schijfje in de fel bevochten ‘vaak gespeeld’-stapel te leggen naast de 360.

De verbeterde World Tour, waarbij je de songs kan unlocken, is verbeterd. De personages zijn leuker, hebben meer spulletjes en zijn onderling verwisselbaar, je kan voertuigen verdienen om andere landen te bereiken, er zijn heel veel leuke venues om te unlocken en ‘Mystery sets’ brengen wat afwisseling. Ook de extraatjes die soms onverwacht passeren (zoals bijvoorbeeld het opnemen van een videoclip tijdens je set) maken het allemaal gevarieerd en houden het spannend. Bovendien kan je nu ook online andere bandleden in je groep opnemen, zodat je vrienden en jezelf ook elk van hun eigen thuis kunnen samen spelen.

Mooi is ook dat je je instrumenten van zowel Guitar Hero 2, 3 en World Tour kan gebruiken dus. Lang leve compatibiliteit! De game zelf is nog steeds even gestroomlijnd en net dat iets klinischer en minder kitsch dan concurrent World Tour. Nieuw zijn de vele drumsolo’s waarbij je je mag uitleven en erna Overdrive kan activeren, een heel interessante en geslaagde toevoeging. Jammer wel dat het drummen zich nog steeds beperkt tot vier kleuren in plaats van de dubbele cymbalen zoals bij Guitar Hero. In ruil voor die iets grotere toegankelijkheid, krijg je wel een game dat zich beter leent tot party game of het laten meedoen van nieuwkomers.

Zo is de algemene moeilijkheidsgraad net iets lager, ook al ben ik niet akkoord met het feit dat sommige songs in de World Tour modus enkel op Hard of Expert kunnen gespeeld worden, vooral als er klassiekers bij zijn zoals Battery van Metallica. Een party game mag je immers niet beperken om op alle moeilijkheidsgraden alle liedjes te kunnen afwerken. Gelukkig hebben de makers een “No Fail”-mode geïmplementeerd waardoor je songs kan blijven doorspelen en dus niet faalt, hoe slecht je het ook doet. In ruil kan je wel geen Achievements vrijspelen ermee of je game bewaren. Er is ook een Drum Trainer, een modus waar je beats mee kan leren spelen, of leert hoe je op verschillende, en niet kakafonisch klinkende manieren, de freestyle stukjes kan opvullen.

De soundtrack is meer dan 80 nummers sterk, en concentreert zich op rock en wat metal, van nu en vroeger. Over het algemeen zijn de songs best goed, en ze klinken stuk voor stuk uitstekend als je goeie speakers staan hebt, maar er zijn simpelweg te weinig echt bekende songs. Wanneer je met je vrienden speelt, vooral als er iemand moet zingen (wat al niet de meest populaire activiteit is) dan zijn de lyrics meestal onbekend, en dus saai om te doen. Ik hoorde ook meer dan eens de smeekbede voor meer populaire of bekende nummers, rock of niet. Pop Band iemand? We zijn immers de stage van gitaar-only ontgroeid, dus waarom nog focussen op nummers waarin het rocken centraal staat. De DLC is erg uitgebreid, maar heel veel bekende tracks zitten er ook weer niet tussen. Je zal tijdens het party’n dan ook meer dan eens teruggrijpen naar toppers als “Eye of the Tiger”, “Livin’ on a Prayer” of nummers van Nirvana, Smashing Pumpkins, Pearl Jam of RHCP. Perfect voor rockadepten, minder voor de casual muzikant. Wie wil kan ook voor 400 punten (schandalig eigenlijk) de tracks van de eerste Rock Band importeren op zijn hard disk om die te gebruiken in de opvolger.

De conclusie is eigenlijk eenvoudig. Rock band 2 is een evolutie van zijn voorganger, met enkele goeie verbeteringen, maar vooral nog steeds diezelfde fantastische gameplay die zowel als je alleen speelt of met vrienden je uren en uren plezier zal bezorgen. De soundtrack is uitstekend, maar mocht net iets populairder zijn voor een partygame. Heb je nog geen dergelijk game om je salon mee vol te stouwen, of heb je Guitar Hero: World Tour al staan en wil je meer? Dan is dit een absolute aanrader en wellicht wel het betere game dan de concurrent! Check vooral even de tracklists om je persoonlijke keuze te maken.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Rock Band 2
geplaatst in: Electronic Arts, Reviews, X360
tags: ,


Leave a Reply