gaming sinds 1997

Rome: Total War

Wij zijn het jaar 270 voor Christus, alhoewel niemand wist dat er 270 jaar later een zekere Christus geboren zou worden (en nu 2004 jaar na die gebeurtenis weten we nog altijd niet zeker of die Christus nu wel geboren is, maar ja), oftewel zeggen en schrijven we dat we aan de wieg staan van de Romeinse beschaving. Want ergens in een petieterig klein dorpje aan de Tiber kregen sommige mensen ineens in hun hoofd: “Hé, wij liggen hier best wel goed, laten we een wereldmacht vormen!” (de vorige zin werd uiteraard uitgesproken in het Latijn). Zo gezegd, zo gedaan. Rome werd groter en groter en er kwamen meer en meer mensen wonen in dat kleine dorpje, dat algauw een grote stad werd. Een senaat werd opgericht en ook een leger kon niet ontbreken. Algauw waren de Romeinen zover om hun gewaagde plan ten uitvoer te brengen, namelijk een totale oorlog vieren waar ze als overwinnaar zouden uitkomen. En zo komen wij het onderwerp van deze review oftewel Rome: Total War.

Na deze korte situatieschets is het tijd om tot de orde van de dag over te gaan. Namelijk eens kijken of Rome: Total War wel zo mooi, spannend, (vul meerdere superlatieven in), enz. is. En er bestaat enkel 1 kort antwoord op die vraag: JA!. Rome is alles wat het beloofde te zijn, het is spannend, ziet er grafisch overweldigend uit, de muziek is geweldig, het is niet te gemakkelijk, maar ook niet te moeilijk, heel afwisselend en ga zo maar door. Verderop bespreek ik alles iets meer in detail.

Laten ons eerst de gameplay uit de doeken doen. Wanneer je Rome:TW voor de eerste keer opstart word je verplicht om eerst de tutorial missies te spelen. Ik moet toegeven: zonder deze missies zou ik niet weten waar ik aan toe was. Het is dus goed ze te completen voor je verder kan. Zoals alle goede trainingsmissies maken ze je volledig vertrouwd met het hele spel. Heb je ze uitgespeeld, dan heb je toegang tot alle spelmodes die beschikbaar zijn in singleplayer. Je kan de campaign gaan spelen, ervoor kiezen om een historical battle te spelen, of je kan zelfs een quick battle spelen. De modes historical battle en quick battle spreken voor zich, dus veel meer extra uitleg hoef ik er niet aan geven. In het eerste speel je een historische veldslag na en in de tweede stel je allerlei parameters in om zo jouw ultieme gevecht te creëren.

In de campaign mode gaat het er totaal anders aan toe. Je begint daar namelijk niet onmiddellijk met vechten, maar je start op de wereldmap. Daarop staat de wereld zoals ze bekend was bij de Romeinen. Je kunt hier alle nederzettingen op zien (zolang ze in een gebied liggen dat al ontdekt hebt of waarvan je een map hebt gekocht), net als bevriende en vijandige legers, wegen, spionnen, diplomaten; kortom alles wat een goede veldheer nodig heeft om zijn strijdmachten strategisch in te zetten. Je begint dan ook met 1 enkele stad die je moet besturen en zorgen dat die goed draait. Gaandeweg krijg je allerlei opdrachten van de senaat doorgespeeld die je moet uitvoeren om zo meer vriendjes te maken. Hopelijk kan je er dan een plaatsje krijgen om zo door te stoten naar het hoogste ambt van Pontifex Maximus oftewel keizer. Verder zijn er nog diplomaten die je relaties met steden van andere facties kunnen verbeteren en spionnen die allerlei dingen ontfutselen bij anderen.

Dan komen we vanzelf bij het oorlogvoeren. Wanneer je een stad of leger van de vijand tegenkomt kan je twee dingen doen; je kan de veldslag automatisch door de computer laten uitvechten, of je kan zelf het slagveld opgaan om zo in alle pracht en praal de veldslag te gaan uitvechten, zoals we al deden in de demo. Het spreekt voor zich dat het tweede gigantisch veel leuker is dan het eerste.

Volgend puntje: de graphics. Deze komen vooral goed tot hun recht tijdens de veldslagen. Prachtig gewoon! Meer dan eens zoomde ik gewoon in tijdens een veldslag om te kijken hoe mijn legers bewogen, liepen, op vijanden klopten, enz. Subliem! Alleen daarvoor zou je het spel moeten hebben. Rome is gezegend met een prachtige engine, die alles haarfijn kan weergeven. Ook het geluid is prachtig: je kunt de wind horen blazen over het slagveld, je mannen van achter je horen aanstormen, waarna ze je voorbij lopen en de rest in de pan gaan hakken.

Verder bezit Rome ook nog een multiplayer gedeelte, waar ik jammer genoeg niet veel over kan zeggen. Mijn PC vond immers geen servers (tja kotnet hé).

Rome: Total War is een prachtig spel. Geweldige graphics, muziek en nog beter is de ongelofelijk sterke gameplay. Voor iedereen die graag eens een strategiespelletje speelt zeker een aanrader, voor al de anderen ook. Al heb je je nog nooit gewaagd aan het genre, dan nog is Rome zeker een aanrader.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Rome: Total War
geplaatst in: PC, Reviews, Sega
tags: , ,


Leave a Reply