gaming sinds 1997

Rush for Berlin

Wereldoorlog II-games heb je in alle soorten en formaten. Je zou bijna denken dat iedere dag tussen 1939 en 1945 weleens in een spel is verwerkt. Al ontelbare keren mochten we het opnemen tegen de grote vijand, de As-mogendheden. Deep Silver, de uitgever van onder andere Codename: Panzers, laat zich daardoor niet afschrikken. Zijn ze erin geslaagd om van Rush for Berlin een innovatieve WOII-strategiegame te maken was vernieuwing ietsje te veel gevraagd?

Rush for Berlin speelt zich af tijdens het laatste jaar van de oorlog. Elke missie is eigenlijk een verhaal op zich. Dat wordt geïllustreerd door een kort filmpje aan het begin en het einde van elke missie. De filmpjes zijn zowel kwalitatief als kwantitatief uitstekend. Ze bepalen de sfeer van de missies en het spel. Alles is netjes ingesproken en Deep Silver heeft zelfs enkele Russen ingehuurd om de Russische teksten in te spreken. Het hele verhaal zit verscholen in de titel: een stormloop naar Berlijn.

In het begin van het spel kan je aan de slag met enerzijds de Russen en anderzijds het Westen (Groot-Brittannië en Amerika). Naarmate je vordert in het spel kan je ook spelen met de Duitsers en de Fransen. Bij de Russische campagne begin je in Polen en zal je langzaam moeten oprukken richting Berlijn. Bij het Westen begin je in de Ardennen en mag je het Ardennenoffensief nog eens dunnetjes overdoen. De Duitse campagne volgt een alternatieve verhaallijn waarin Hitler is gestorven en jij moet vechten voor het Derde Rijk. Missies variëren van kleine doelstellingen zoals het escorteren van tanks door vijandig gebied en het uitschakelen van artillerie tot het uitvechten van grootschalige veldslagen. Dit alles is goed voor zo’n 25 missies en ongeveer 20 uur speelplezier.

De gewoonlijke eenheden zitten er allemaal in: standaard infanterie, Sherman-tanks, Panzers, mortieren, bevoorradingstrucks, medics, enz. Scouts kan je gebruiken om luchtaanvallen uit te voeren. Zeker op vijandelijke infanterie is dat leuk, want je kan zo de moffen leren vliegen. Naast je gewone troepen heb je ook nog elite-eenheden met een Officer. Officers kan je vergelijken met de heroes uit diverse andere strategiegames. De Russische officier heeft een fles vodka in de handen die je troepen een moraal boost geeft en de SAS officier kan parachutisten laten droppen.

Grafisch ziet het er allemaal prachtig uit. Alles is volledig in 3D en samen met het uitstekende geluid zorgt dit voor een leuke sfeer. Zowat alles op de map kan kapot en ook moet je rekening houden met de ondergrond. Zo zullen tanks door hun gewicht door het ijs zakken, ook rijden vrachtwagens sneller op een weg dan in de modder. Eenheden kunnen zich verschuilen in elk gebouw. RFB is duidelijk gemaakt met het oog op actie, zonder al te veel bijkomende zaken. Je hebt één gebouw, het HQ, waar je eenheden kan aanmaken. Resources moet je niet zoeken, al is het aantal eenheden dat je kan maken beperkt. In de meeste missies kom je echter toe met je starteenheden en zal je ook geen HQ krijgen.

Al de grafische pracht zorgt ook wel voor enkele nadelen. Zo zal je een stevig systeem nodig hebben om alles vlot te kunnen draaien. Zeker bij de grote veldslagen durft de framerate weleens een dieptepunt te bereiken. Bij tragere systemen zal je ook langere laadtijden krijgen. Ook zitten er enkele grafische bugs in Rush For Berlin; zo begon een boom bij een granaatinslag ineens rond te tollen en werd een mannetje opeens onzichtbaar. Deep Silver heeft gelukkig al een patch uitgebracht die de schoonheidsfoutjes eruit moet halen. Die kan je hier vinden.

RFB bevat ook een multiplayer met, naast de gewoonlijke spelmodes deathmatch en dominion, ook enkele nieuwe modes: RUSH en RISK. In Relentlessly Utilized Score Hunt krijg je drie doelstellingen die je zo snel mogelijk moet voltooien. In Race-Intensive Strategic Kombat speel je met meerdere mensen tegen de computer.

Rush for Berlin is een brouwsel van verschillende gameplay-elementen. We hebben het allemaal al eens een keer gezien. Een doorsnee RTS-gamer zal bijgevolg meteen overweg kunnen met dit spel. Ook al biedt RFB weinig vernieuwing, toch kan deze mix net zoals alcohol een interessant effect teweeg brengen. Als de Tweede Wereldoorlog je favoriete periode uit de geschiedenis is, moet je deze game zeker aan je collectie toevoegen. Als je echter begint te kokhalzen bij het horen van die woorden, laat je dit spel beter liggen.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Rush for Berlin
geplaatst in: Deep Silver, PC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply