gaming sinds 1997

SBK 07 World Championship

Black Bean Studios heeft enkele maanden geleden al eens een poging ondernomen om een superbikespel op de markt te brengen. Hoewel het toen wel potentieel had, kon het mij niet echt bekoren en belandde het dus al snel in mijn kast om er nooit meer uit te komen. Hoe zit dat nu met deze SBK 07, de opvolger van die Superbike: Riding Challenge?

In het vorige motorspel van Black Bean streefden men naar realisme. Dat idee is helemaal niet veranderd, hoewel. Er is nu wel een enorm verschil tussen de moeilijkheidsgraden. Rookie voelt bijvoorbeeld al veel meer arcade aan terwijl de moeilijkere niveaus opperste concentratie vereisen van de speler. Het is een echte noodzaak om perfect in de bocht te gaan om niet te veel snelheid te verliezen tijdens het draaien, anders zal je al snel het stof van voorgangers proeven.

Superbike 07 World Championship brengt niets nieuws op de racescène. Het volledige concept is gestoeld op simpelweg toertjes malen op bestaande circuits en niet op speciale zaken als uitgebreid je motor tunen, een ander kleurtje geven. Rondjes rijden op het asfalt op een zo realistisch mogelijke manier is het enige waar dit spel om draait en dat werd in twee grote gehelen gegoten, de singleplayer en de multiplayer.

Wanneer je alleen speelt heb je de keuze uit verschillende onderdelen (die allemaal sterk verbeterd zijn tegenover devoorganger; er zijn nu bijvoorbeeld 22 racers op de baan in plaats van een schamele 8). Eerst is er de quick race. Zoals in ieder ander spel is dit gewoon snel een race opstellen, je motor kiezen, de chauffeur en rijden maar. Dan is er ook nog race weekend, waar je een volledige manche in het kampioenschap mag rijden, gaande van de oefenrondjes en kwalificaties tot de race zelf. Vervolgens vind je ook challenges. Die zijn zeer vergelijkbaar met de training in MotoG: je leert accelereren, remmen en bochten nemen. Daarnaast krijg je ook cursussen over trucjes als wheelie’s, stoppies en patineren voorgeschoteld. Daarmee kan je bepaalde extra’s unlocken, maar daarover later meer.

Het laatste en belangrijkste spelconcept is de championship. Hier kan je -net zoals in alle andere modi- het beest waarmee je zal cruisen bepalen en in de huid kruipen van jouw idool (Valentino Rossi anyone?). Eens je dat allemaal gedaan hebt, is het tijd om te beginnen aan het seizoen, waar je moet punten pakken om zo die begeerde gouden beker binnen te rijven. Hier is overigens duidelijke verbetering merkbaar tegenover Superbike: Riding Challenge, waar je geen echte teams had of geen echte coureurs. Ditmaal zijn ze wel van de partij (niet dat het voor mij veel uitmaakt, maar goed).

Multiplayer is blijkbaar een onbekend gegeven voor de developers. Nuja, ze kennen het al, maar ze zijn een paar jaren in het verleden blijven steken. Er is geen online multiplayer, maar enkel een eenvoudige splitscreen 1vs1 waar je, jawel, alleen kan quick racen tegen je menselijke tegenstander en zes andere AI-chauffers. Het is misschien eens leuk als een bende vrienden langskomt die bezeten zijn door motoren, maar verder biedt de MP geen meerwaarde.

Het geheel wordt mooi ingekleed en met mooi bedoel ik ook echt móói. SBK 07 biedt introductiefilmpjes voor iedere track, handige raceoverzichten om snel jouw beste tijd op een bepaald circuit te raadplegen, en… pitspoezen, babes, of hoe je ze ook wil noemen! Ze komen de laadschermen wat opfleuren en de mindere kantjes van het spel camoufleren. Gelukkig maar dat de laadtijden veelvuldig voorkomen; die mannen van Black Bean hebben het goed begrepen.

In het spel werd zelfs een extra aan de meisjes toegewijd. Denk nu echter niet dat dit de enige bonus is die in dit spel te verkrijgen valt: er zijn ook foto’s van echte races zijn vrij te spelen, filmpjes van op en rond de baan en nog vele andere zaken.

SBK 07 World Championship is een redelijk eentonig spel omwille van zijn repetitieve gameplay, maar blijft toch interessant dankzij de moeilijkheidsgraad. Opperste concentratie is echt een noodzaak wanneer je dit spel onder handen wil nemen. Anderzijds is dit spel absoluut niets voor mensen die niet van racen houden. Al bij al is SBK 07 echter wel een redelijk goede racegame.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: SBK 07 World Championship
geplaatst in: PS2, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply