gaming sinds 1997

SBK ’08

Motorliefhebbers kijken ieder jaar weer uit naar het duel tussen de MotoGP serie van ontwikkelaar Climax en de Suberbike (SBK) reeks van Milestone. Doordat er aan Moto GP ’08 nog stevig gesleuteld wordt, heeft SBK ’08 in ieder geval de pole-position te pakken. Maar of dat genoeg zal zijn om uiteindelijk met de handen in de lucht onder de chequered flag door te knallen, is zeer de vraag.

Hoewel ik de bedenkelijke gave bezit om met ongewoon veel interesse naar zelfs de meest saaie sporten te kijken, is dat niet het geval voor Superbike Racing. Scheuren op twee wielen is vet, maar dan moet het wel gebeuren in het zand of in de modder. Dat haast klinische gewiebel over een geasfalteerd circuit kan me nauwelijks boeien en ook de games heb ik jarenlang aan me voorbij laten gaan. De laatste keer dat ik nog op een digitale Ducati kroop, stamt zelfs uit het tijdperk van Sega’s Super Hang-On. Je weet wel, dat rode racegedrocht dat in elke arcadehal zijn plaatsje had.

Ik ben dus duidelijk niet de meest ervaren persoon om over een spel als dit een uitgebreid oordeel te vellen. Maar goed, proberen kan altijd – The Terminator is intussen ook gouverneur – en ik was eigenlijk wel eens benieuwd hoe deze nichegames zich anno 2008 nog verhouden ten opzichte van vierwiel aangedreven toptitels als Forza 2, GT5 of GRID.

Wat meteen opvalt is het matige uiterlijk van de game. De motoren, rijders en animaties zijn nog best te pruimen, maar al de rest voelt erg gedateerd aan. En dat is best even schrikken als je net GT5: Prologue uit je PS3 hebt gehaald. Waar het asfalt in die game zo smooth is dat je er week en hongerig van wordt – ik krijg steevast zin in donkere chocolademousse als ik die shit speel – oogt het bij SBK ’08 allemaal een stuk minder fraai. Natuurlijk is de vergelijking met Polyphony’s racesim geen eerlijke, maar mag het volgende keer toch ietsje meer zijn a.u.b.?

En dan heb ik het nog niet gehad over de sobere en fletse omgevingen. De weinige bomen, gebouwen en tribunes die naast de circuits staan, komen op je af geflikkerd alsof het Kerstmis is. Ook de paddock is niet bepaald indrukwekkend en de pitspoezen zijn al even sexy als redacteurs DoubleD en b|0-0|n, trampoline springend in een latex string. Jammer genoeg zorgt ook de audio in SBK ’08 niet voor een opgedreven belevingsfactor. Echte puristen willen waarschijnlijk enkel brullende motoren door de speakers horen, maar persoonlijk houd ik wel van een streepje muziek tijdens de races.

Gelukkig hebben de makers aan het racen zelf wel wat meer aandacht geschonken. Na een tijdje ploeteren in de grindbak, kan je de pk’s onder controle houden en merk je dat het best aardig knallen is in SBK ’08. Het snelheidsgevoel en de A.I. zitten goed, de motoren reageren zoals het hoort en de twaalf officiële tracks zorgen net voor genoeg afwisseling. Ik mis wel een echte career mode tussen de verder gebruikelijke spelmodi (o.a. championship, quick race, time attack, challenge mode en online multiplayer).

Ook het tuning onderdeel is fraai uitgewerkt, al kan er aan de Superbikes (de echte fabrieksmodellen trouwens) visueel niets veranderd worden. Om het gewenste rijgedrag uit je machine te persen kan je een overvloed aan instellingen tweaken, gaande van de stijfheid van de compressieveren tot de lengte van elke afzonderlijke versnelling. Voor de leek is het daarbij aangeraden om even een praatje te slaan met de engineer van je team. Hij zal je leren welke instellingen in welke omstandigheden de beste zijn. Deze adviezen variëren overigens van team tot team. En als je echt hardcore bent, kan je nog altijd de vele hulpmiddeltjes, zoals tractiecontrole, ABS, joint brake e.a. afzetten. Racen op deze simulatie-settings is wel echt loeimoeilijk en zal zelfs de grootste freaks tot het uiterste drijven.

SBK ’08 is de officiële game van het Superbike World Championship en dus zijn alle bekende namen, teams en circuits aanwezig. Het racen en het customizen zijn goed uitgewerkt, al krijgt het realisme een flinke deuk door de achterhaalde graphics. Maar Superbike-fans die kunnen leven met de matige aankleding, zullen zich zeker vermaken met deze racesim.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: SBK-08 Superbike World Championship
geplaatst in: Reviews, X360
tags: , ,


Leave a Reply