gaming sinds 1997

SBK ’09

Het is iets typisch voor mannen: moto’s! Velen kunnen uren blijven praten over de verschillende motoren van auto’s en de tweewielige variant. Typisch voor mannen is ook dat er buiten het racen zelf, er ook heel veel aandacht gaat naar de randactiviteiten. De pits en vooral de pitspoezen zijn immers uitgevonden voor wanneer er op het parcours zelf te weinig te zien is.

SBK 09 probeert het gevoel van de pits dan ook tot leven te brengen op console. De menu’s bestaan dan ook uit een dergelijk stukje straat. Het is misschien wel een leuke toevoeging die voor sommigen wat meer sfeer aan het spel toevoegt, maar persoonlijk heb ik toch liever een stijlvol en overzichtelijk menu.

De hoofdzaak van dit spel is natuurlijk niet het menu. Racen is wat dit spel biedt. Alle officiële motoren zijn aanwezig in dit spel met de bijhorende racers. Wat de makers proberen te brengen via het menu, lukt alvast niet op de circuits zelf. Veel tribunes zijn er niet te bespeuren naast de weg en van de supporters merk je al helemaal niets. Dit is misschien niet het belangrijkste in een racegame, maar het zorgt er wel voor dat je het gevoel mist dat je een held van het asfalt bent.

Het racen zelf is wel behoorlijk aangenaam. Het echte wow-gevoel is niet aanwezig, maar toch kan het behoorlijk spannend zijn om tegenstanders in te halen. De verschillende moeilijkheidsgraden zorgen er voor dat iedereen wel zijn juiste niveau zal vinden. Ook wie niets van motoren kent hoeft dus niet te vrezen. Het is belangrijk dat de motor goed afgesteld is, met de nodige aanpassingen voor het specifieke circuit en weersomstandigheden. Gelukkig voor wie niet geboren is met een set moersleutels in de hand, is er ook een assistent voorzien die tijdens de oefensessies informatie geeft over wat er best veranderd moet worden. Voor wie toch denkt genoeg kennis hierover te hebben, is er nog steeds keuze genoeg om je eigen ding te doen en te experimenteren met de instellingen. Tijdens het racen wordt er muziek gespeeld. Sommigen houden hier van, al hoor ik liever wat meer het geluid van de eigen motor en het naderen van tegenstanders.

Een minpunt aan het spel is dat er weinig variatie in zit. Wie genoeg heeft aan een gewone race, zal heel tevreden zijn over dit spel. Wie echter wat meer wil, krijgt weinig extra. Naast een kampioenschap en raceweekends zijn er nog de challenges. De bedoeling hierin is meestal een deel van het parcours binnen een bepaalde tijd af te leggen. Samen met de trophies is dit iets waar verzamelaars toch even mee bezig kunnen zijn.

Ook de multiplayermodus ontbreekt niet in SBK 09, al is het alleen via internet te spelen. Waarom de makers de mogelijkheid om tegen elkaar te spelen vanuit dezelfde sofa uit het spel laten, is voor mij niet duidelijk. Het heeft toch nog altijd wat meer om naast je tegenstander plaats te nemen in de sofa en zo het tegen elkaar duwend uit te vechten. Wat ook in de negatieve zin opvalt, is het geluid bij het laadscherm voor het opstarten van een race. Deze laadschermen komen sowieso al te vaak tevoorschijn, maar vijf maal een slag op een soort ketel horen maakt dit ronduit irritant.

SBK 09 heeft qua puur racen behoorlijk wat te bieden: de mogelijke aanpassingen aan de motoren zijn uitgebreid en de graphics van de metalen monsters zelf zijn ook allesbehalve slecht. Het spel beperkt zich hier echter toe: naast de challenges is er niet veel verrassends te vinden. Ook de omgevingen en de sfeer rond de circuits hadden beter gekund. Een degelijke game dus, maar zonder echt indruk te maken.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: SBK-09: Superbike World Championship
geplaatst in: PS3, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply