gaming sinds 1997

Scaler

De Xbox wordt meer beschouwd als een “volwassen” console. Toen ik dit spel voor het eerst in mijn handen kreeg, zag ik al direct dat dit meer voor de jongere generatie bedoeld was. De crew had trouwens niet veel lovende woorden voor dit ‘kiddy platform game’. Weg met die vooroordelen dacht ik, dus begon ik eraan en mijn bevindingen vind je hier.

Laten we beginnen met het verhaal achter het game, dat trouwens een zeer mooie intro heeft: jij bent Bobby, een 12-jarige jonge kerel die achter het duistere geheim van zijn buurman komt. Zijn buurman wil namelijk de wereld veroverend met een leger van gemuteerde supersoldaten. Hiervoor heeft hij alle hagedissen ter wereld nodig. Bobby, die tevens een grote dierenvriend is, wordt echter gegrepen door zijn wrede buurman, net voor hij het geheim aan de politie wou vertellen. De gevolgen zijn niet de minste: een soort elektrische stoel transformeert Bobby naar Scaler, een felgekleurde hagedis. Als je dacht dat het nog niet genoeg was, hij wordt ook in een andere dimensie gezogen, waar hij het moet opnemen tegen de handlangers van zijn buurman. Uiteraard is hij niet alleen om dat zaakje op te lossen, hij krijgt hulp van een andere hagedis, Leon, die hem duidelijk maakt dat hij NIET in een droom is beland. Leon, die vreemd genoeg dezelfde naam heeft als de verdwenen vader van Bobby, heeft ook nog een vliegend schepsel bij zich, dat jou door alle fantastische werelden loodst. Het doel van het spel is om al je vijanden te verslaan en 20 hagedisseneieren te verzamelen, die verspreid liggen over 15 levels.

In het spel zijn er ook rails te vinden die dit verrassend leuk platform game naar een andere dimensie brengen. Als je op de rails glijdt, word je volgeladen met elektriciteit die je helpen om een speciale aanval uit te voeren, die meerdere vijanden tegelijk uitschakelt. In het begin is die speciale aanval eenmalig, maar door het verzamelen van ‘klokkies’ kun je ervoor zorgen dat je die aanval meerdere keren kan uitvoeren. ‘Klokkies’ zijn gele rondvliegende balletjes die als een magneet naar jou toevliegen en die ook opduiken na het verslaan van een vijand. Hiermee kun je jezelf verbeteren; je krijgt bijvoorbeeld sterkere klauwen, een extra speciale aanval of een extra leven. Dat is misschien wel 1 van de zwakke puntjes van onze vriend Scaler, hij kan niet veel klappen incasseren.

Een hagedis zou geen hagedis zijn als hij ook geen zeer uitrekbare tong zou hebben om vijanden te verschalken. Jouw klauwen hebben ook meerdere functies: je kan namelijk muren opklimmen, waardoor je het gevoel hebt dat je je in een rollercoaster bevindt. De camerastanden zijn altijd perfect uitgewerkt, waardoor je nooit het gevoel hebt dat je niet weet waar je bent. Als je naar een volgende wereld wilt zoek je best Leon en het vliegende wezen op, want die zullen je graag brengen. De opdrachten zijn ook wel gevarieerd; in sommige werelden heb je zelfs de mogelijkheid om jezelf te transformeren naar een ander schepsel door middel van de ‘Y’ knop. Om te veranderen naar een bepaald dier, moet je eerst een bepaald aantal van die wezens verslaan. Ieder schepsel heeft zijn eigen aanval en vereist een andere aanpak. Er zijn 5 verschillende wezens waarin je jezelf kan transformeren, dus als je dacht dat je het hele spel zal doorbrengen op het land dan ben je mis, je zal ook kunnen vliegen en zwemmen en nog veel meer.

Scaler is voor zijn prijs (ongeveer €20) zeker een aanvaardbaar spel. De werelden zijn prachtig afgewerkt en het spel heeft alles wat een platform game hebben moet, alhoewel ik vond dat het game toch iets meer mocht bevatten dan alleen een ‘1 player mode’. Het idee van het spel vond ik trouwens zeer goed gevonden. Scaler is merkbaar iets voor de kleinere gamers onder ons, want ik had het spel tamelijk vlug uitgespeeld. Dan nog een kleine opmerking over het geluid: misschien mocht het soms wat minder nerveuzer klinken, er waren momenten dat ik mij echt wel aan het opjagen was. Niettemin is dit een ideaal cadeau voor de jonge generatie gamers!

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Scaler
geplaatst in: 2K Games, Reviews, Xbox
tags: ,


Leave a Reply