gaming sinds 1997

Secret Agent Clank

Na een aflevering of vijf in Ratchet & Clank, heeft onze robotvriend met Secret Agent Clank eindelijk zijn eigen titel gekregen. De makers van de game hebben gelukkig ook wat verder nagedacht dan hun neus lang is en hebben tegelijk de gameplay een beetje aangepast. Als een soort James Bond (hij draagt onder andere een smoking waarvan het strikje dodelijke eigenschappen heeft) mag Clank zich eerder toespitsen op stealth in plaats van rechttoe-rechtaan actie. De game zal je dan ook hoofdzakelijk aan het werk zetten met vernuftige spulletjes in plaats van met bombastische wapens.

Maar Clank zou Clank niet zijn, mocht al dat gesluip uiteindelijk niet erg arcade aandoen. Verwacht je dan ook niet aan momenten die doen denken aan Splinter Cell. Quick-time events zijn alom tegenwoordig –zo moet je vijanden langs achter besluipen en met een paar drukken op specifieke knoppen uitschakelen- en als je wordt ontdekt, betekent dat allesbehalve game over. Sirenes kunnen worden uitgezet met een passend gadget en gealarmeerde tegenstanders zonder al te veel moeite tegen de grond gewerkt.

Het verhaaltje is erg eenvoudig. Tijdens het introductiefilmpje zie je hoe Ratchet onterecht wordt afgevoerd, beschuldigd van het stelen van een edelsteen en opgesloten. Het is aan jou om hem uit die hachelijke situatie te helpen. Je zal ook met de onfortuinlijke hamster (of wat stelt die eigenlijk voor?) kunnen spelen tijdens korte knalsessies, waarbij je vooral andere gevangenisbewoners tot dweilen mag herleiden. Ook Quark maakt zijn opwachting met jammer genoeg iets minder geslaagde intermezzo’s (die wel zijn ingekleed in grappige verhaaltjes).

Een stuk beter blijken dan weer de ‘gadgebot’-levels die, in tegenstelling tot die van Ratchet, zich concentreren op het aanbieden van op puzzels gebaseerde uitdagingen. Je krijgt drie van die droids, die op elkaar kunnen kruipen, simpele bevelen opvolgen zoals het inschakelen van een knop of een electriciteitskabel herstellen. Je kan je waarschijnlijk zelf voorstellen dat er leuke puzzels voor te maken vallen. Secret Agent Clank biedt voor elk wat wils, met andere woorden, want daarnaast zijn er ook nog de nodige stukken met voertuigen, wat shootergedeeltes en zelfs muziekachtige minigames! Die laatste sucken overigens…

Technisch hebben de makers hun best gedaan, want zowel de graphics, het geluid als de voice-acting zijn dik in orde. De camera en controls zijn weliswaar niet perfect, maar meer dan degelijk en voor een draagbare game is ook de speelduur voldoende lang, met de nodige unlockables en extra uitdagingen na het uitspelen.

Uiteindelijk resulteert dat alles in een leuk actie- en stealthspel dat wellicht niet echt een Ratchet of Clank-game is, maar wel op een goeie manier gebruik maakt van de personages, niet gespeend blijkt van enige humor en uiteindelijk heel wat afwisselende gameplay biedt in een leuke en geïnspireerde setting.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Secret Agent Clank
geplaatst in: PSP, Reviews, Sony Entertainment
tags: ,


Leave a Reply