gaming sinds 1997

Secret Weapons over Normandy

De laatste tijd worden we overspoeld met WO II shooters. Denk maar aan CoD, RtCW: ET (hoewel dit al een redelijk lange tijd uit is), BF 1942: SW, … Al deze geweldige spellen focussen allemaal op het mooie teamgevoel dat men krijgt van het samenspelen en het samen volbrengen van missies. Maar eens te meer wordt een van de machtigste onderdelen van zowel het Duitse als Britse rijk overgeslagen: de luchtmacht (respectievelijk Luftwaffe en RAF). Om dat gat op te vullen sprongen de mannen van Lucasarts in hun vliegtuigen en boksten Secret Weapons Over Normandy in elkaar. Hoog tijd voor mij om in mijn cockpit te springen en te zien wat zij er van terecht brachten. “Ladies and gentlemen, we have lift-off.”

Het spel beslaagt niet minder dan vier cd’s, waarvan drie nodig voor de installatie en 1 zogenaamde play disc. Na het nodige installatiewerk (verloopt allemaal zeer vlot) was het dan eindelijk zover en kon ik mijn nieuwste speeltje uitproberen en dat nieuwe speeltje was niks minder dan de Britse Hurracine fighter. Voor zij die iets van WO II kennen, geen onbekende.

Daarmee komt al een typisch element van SWoN aan bod. Namelijk het unlocken van nieuwe vliegtuigen. Normaal ga je hier niet veel merken wanneer je gewoon de campaign speelt. Daar is het vliegtuig dat je de volgende keer moet gebruiken immers al in het begin vastgelegd maar in de Instant Action komen deze vliegtuigen dan weer aan bod. In totaal zal je zo meer dan 20 vliegtuigen kunnen unlocken om mee te vliegen. en dat is niet het enige om vrij te maken. Hoe verder je geraakt in de campaign, hoe meer vliegtuigen er komen, maar ook meer gebieden om te vliegen, meer wapens om aan je vliegtuig te hangen, en als je ver genoeg zit ook “speciale” wapens om onder je vliegend bakje te plakken.

Ook goed om te weten is dat er buiten die vliegtuigen ook nog andere bonussen aan het volbrengen van missies zitten. Zo zal je elke missie ook een aantal Upgrade Requisitions kunnen winnen, upgradepunten als het ware. Deze zijn vereist om de broodnodige upgrades aan je vliegtuig uit te voeren en deze kosten nu eenmaal iets. Hier zijn dat upgradepunten. Zo kan je de capaciteit van je munitiemagazines laten verdubbelen, iets wat van pas komt tijdens het vliegen en men komt opeens een squad Ju-87 Stuka’s tegen (ik spreek uit ervaring).

Zoals gezegd is er dus zowel een campaign mode als een instant action mode. In de eerste volg je natuurlijk gewoon het parcours dat voor je is uitgelegd. Je bent een Amerikaanse piloot die de eer heeft zijn Britse vrienden een bezoekje te brengen en mee te vliegen met de RAF. Het vliegtuig waar je veel tijd in gaat doorbrengen zal in het begin je Hurricane zijn. Een heel geluk is op dat moment dat het vliegen eigenlijk heel soepel aanvoelt en het is in tegenstelling tot “echte” vliegsimulaties helemaal niet moeilijk, in tegendeel. Ik ben een van die weinige jongens die geen joystick bezit voor zijn pc en vlieg dus mijn vliegtuigje helemaal met het toetsenbord. In andere games geeft dit alleen maar aanleiding tot frustraties en veel crashes. Hier niet. Nog nooit zo rustig gevlogen en zo simpel. Prachtig gedaan.

De omgeving waarin je vliegt is zeer mooi weergegeven, mooie blauwe lucht, vogeltjes, vriendelijke vliegtuigjes, jammer genoeg ook vijandelijke vliegtuigjes, rookwolken van ontploffend AA geschut, parachutes, … een normale dag tijdens WO II dus. Op de grond rijden tanks die je dan mooi kan zien ontploffen via je bomcamera wanneer je er een 250 ponds bom op hun “bakkes” keilt. Degelijke kwaliteit van beeld dus.

Geluid is ook mooi gedaan, ontploffingen klinken als ontploffingen (ik heb al anders geweten), vliegtuigen die overscheerden hebben mij soms wel eens achter mij doen zien toen ik met headset op speelde en ook het geluid van die loden koffiebonenspuwers vanvoor in je vliegtuig doen wat ze moeten doen. Degelijk geluid dus, maar dat zijn we gewoon van Lucasarts, niet?

Een massief vliegspel waarvan er geen 12 in een dozijn zijn. Geweldige besturing, leuke gameplay (ondanks het ietwat repetitief karakter van de missies tegen het einde aan). Zalig geluid en gewoon de fun van het kicken van wat vers Nazi-but. Het moeten niet altijd zombie’s zijn ofwel?

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Secret Weapons over Normandy
geplaatst in: LucasArts, PC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply