gaming sinds 1997

SEGA Superstars Tennis

Bij Nintendo doen ze het al een hondenleven lang: bekende personages samenbrengen in één of andere knok-, sport- of partygame en dan wachten tot het geld met bakken komt binnengestroomd. Dat kunnen wij ook, moeten ze bij het historierijke SEGA gedacht hebben en de conceptie van SEGA Superstars Tennis was een feit. Dat ontwikkelaar Sumo Digital, eerder al verantwoordelijk voor Virtua Tennis 3, met de taak belast werd, was ook al een goed voorteken. Wij speelden de Wii-versie en keken of de game de hoopvolle verwachtingen kan inlossen.

Tijdens het fraaie openingsfilmpje passeren al enkele herkenbare personages de revue en in totaal kan je met 16 SEGA-iconen een balletje slaan. Een aantal van hen zal iedereen wel kennen, denk maar aan Sonic en Tails of AiAi uit Monkeyball, maar voor sommigen zal je toch even diep je in hardcore gamersbrein moeten spitten om hun herkomst te achterhalen.

De keurgroep van SEGA heeft dan ook heel wat van zijn glans verloren en verbleekt zelfs compleet wanneer ze vergeleken wordt met de bekende koppen van Nintendo. Toch weet ik zeker dat de fans van weleer een nostalgische traan zullen wegpinken bij het zien van Alex Kidd, Wonderboy of – hou je vast – de dwerg Gilius Thunderhead uit het prehistorische Golden Axe!

Ook de omgevingen baden in het SEGA-zweet. Locaties uit games als Jet Set Radio of Outrun zijn omgetoverd tot virtuele tennisbanen, soms vergezeld van de bijpassende muziekjes. Veel van deze decors, personages en deuntjes moeten wel eerst vrijgespeeld worden, en dat kan door aces te slaan in één van de vijf spelstanden.

De superstars modus is het belangrijkste onderdeel en bestaat uit een mix van enkelpartijen, dubbelpartijen en mini-games. Die laatste zijn sterk vertegenwoordigd en veelal gestoeld op het uitzicht én de gameplay van klassieke SEGA franchises. Denk bijvoorbeeld aan een Super Monkey Ball tennisbaan waarbij je met goed geplaatste fore- of backhands een aantal apenballen naar hun doel moet kloppen. Of denk aan een House of the Dead setting waar zombies moeten zwichten voor je loeiharde returns. De funfactor van deze mini-games varieert van leuk tot ronduit kut en dat is eigenlijk typerend voor dit spel dat nooit boven de middelmaat uitstijgt.

Dit komt omdat het tennissen zelf minder tof en niet zo diepgaand is als we hadden gehoopt. Er zijn een aantal verschillende besturingswijzen (de Wiimote, zowel horizontaal als verticaal, de Wiimote-Nunchuck combinatie of de Classic Controller) en allen werken ze behoorlijk. De Wiimote-Nunchuck combinatie spreekt uiteraard het meest tot de verbeelding, maar al snel merk je dat oppervlakkigheid troef is.

Je hebt uiteraard wel een bepaalde invloed op de baan van de bal, maar de accuraatheid van de bewegingsgevoelige besturing is toch niet je dat. Hoewel ook lobs, effectjes en dropshots behoren tot je slagenarsenaal, verzanden de meeste wedstrijden toch in een baseline bombardement waarbij je de tegenstander van links naar rechts stuurt tot het tennisballetje onbereikbaar wordt. Elk personage heeft overigens één supermove, maar ook daar kreeg ik het niet koud of warm van.

Een minpuntje bij de Wii-versie is het ontbreken van een online multiplayer. Waar PS3- of X360-bezitters elkaar wel over het (inter)net een lovegame kunnen aansmeren, moeten Nintendo-adepten het doen met een ouderwetse vierspelerstand. Op zich geen wereldramp want ik denk dat sowieso weinig mensen deze game online willen checken. Dit tennisfeestje is dan ook gemaakt om met enkele vrienden wat idioot voor de tv te staan zwaaien en zwabberen tijdens het al dan niet nuttigen van enige geestrijke drank.

Sega Superstars Tennis is een bijwijlen amusant spelletje dat vooral in de multiplayer tot zijn recht komt. Heel wat nostalgische fans en zogenaamde casual gamers -wat is dat eigenlijk toch een vervelende term – zullen zeker plezier beleven aan dit spel, dat echter al bij al op elk vlak tekort schiet. Ontwikkelaar Sumo Digital heeft met deze game de bal niet misgeslagen, maar een grand slam is ook anders. Zie het eerder als een kaderballetje dat net buiten valt.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: SEGA Superstars Tennis
geplaatst in: Reviews, Sega, Wii
tags: , ,


Leave a Reply