gaming sinds 1997

Serious Sam II

Serious Sam is geen onbekende voor de PC-gamer. Deze shooter was immers lekker nieuw en verrassend en alhoewel het weinig ambities had wat betreft A.I. , leveldesign of vernieuwingen deed het wel perfect wat het moest doen: uren hersenloos knalplezier bieden. De opvolger, die overigens ook op PC verkrijgbaar is, is nu ook te spelen op de Xbox. Of die evenveel indruk maakt als de vorige aflevering krijg je nu te lezen.

Het verhaal is zoals het hoort totaal overbodig en dient gewoon als een uitvlucht om de meer dan 20 levels aan elkaar te binden. Sam ‘Serious’ Stone mag weer zijn explosieve zelf zijn terwijl hij aartsvijand Mental over verschillende werelden het vuur aan de schenen legt. En ja, je moet iets verzamelen zodat je op het einde wint!

De gameplay is natuurlijk belangrijker. Bereid je alvast voor op meer van hetzelfde: meer van die simpele vijanden die je in grote getale vanuit alle hoeken en plaatsen aanvallen, meer van die originele locaties en meer van die compleet gekke wapens. Jammer genoeg maakt dit alles bijlange niet meer die indruk die het deed in de eerste Serious Sam. De wapens schoppen veel minder kont dan je zou willen, en zelfs het aantal vijanden lijkt nu zo… gewoontjes.

Alles werkt, maar een adrenalinestoot kreeg ik er niet meer van. De levels zijn dan ook minder creatief dan je zou willen. De afwisseling wat betreft uitwerking is er: de omgevingen zien er vaak anders en grappig uit, maar je krijgt geen puzzels voorgeschoteld en je vindt ook geen leuk gevonden architectuur dat ietsje meer biedt dan enkel knallen. Je bent beperkt tot het afknallen van horden en horden vijanden tot het level stopt. De boss fights zijn ook geslaagd, maar ze kunnen je na de eerste telg (herinner je je die eindbaas?) niet écht meer warm laten krijgen aan de koude voetjes.

Wel nieuw zijn de voertuigen en enkele sequenties met vaste wapens. Maar ook hier zal je weinig onder de indruk geraken van de manier waarop deze, best amusante, stukjes worden gepresenteerd. Ook physics werden toegevoegd (jep, dozen bewegen als je ertegenaan loopt) en de interactie met de omgeving is ook best knap om te zien.

Het is wel jammer dat je (ik heb de PC-versie heel kort gespeeld) op de Xbox natuurlijk te maken met mindere graphics, een makkelijkere auto-aiming en nu en dan een haperende framerate. Dat zorgt ervoor dat zowat het belangrijkste aspect van het spel nog wat wordt afgezwakt. Als je de keuze hebt tussen beide versies, dan weet je wat gedaan. Ook de co-op mode is wat afgezwakt in de Xbox-versie, maar die is nog steeds een leuke toevoeging wanneer je een paar uurtjes wil gamen met een vriend.

Grafisch doet SS2 het niet slecht op de Xbox. De omgevingen zien er ondanks de wat minder scherpe textures mooi uit, en zoals gezegd maakt de interactiviteit wel nog wat goed. Ook de nodige verbeelding is aanwezig en ook de vijanden kunnen genieten van een origineel design. Je zal je op dat vlak dus zeker niet vervelen. De tussenfilmpjes mogen er dan grafisch niet fantastisch uitzien, ze zijn wel grappig en doorspekken gezellig de levels.

Op muzikaal vlak kunnen we ook niet klagen. In lijn met de visuals krijgen we veel gekke geluidjes en stemmetjes, die net niet gaan irriteren. Ook de muziek is passend, maar mist jammer genoeg een beetje dat epische gevoel dat we krijgen bij veel andere shooters.

Misschien verwacht je iets anders na deze review, maar mijn eindoordeel is al bij al niet helemaal slecht. Serious Sam II is een goedgemaakt spel, er is best wel wat content en ook de levels en de vijanden zullen je niet écht teleurstellen. Jammer genoeg is het geheel niet in staat om je te verrassen of te plezieren als je meer verwacht dan bij de eerste versie. Ben je echter op zoek naar een erg eenvoudige shooter, waar knallen en (weliswaar simpele) humor centraal staan, dan zal je je hieraan zeker niet storen. Onthou echter wel dat er nu ook een spelletje, genaamd Half-Life 2, voorhanden is op de Xbox

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Serious Sam II
geplaatst in: 2K Games, Reviews, Xbox
tags: , ,


Leave a Reply