gaming sinds 1997

Sid Meier’s Civilization Revolution

Als men kijkt naar de geschiedenis van de Civilization-games kunnen we niet anders dan vaststellen dat de franchise een glorierijk verleden heeft. Sid Meier’s Civilization heeft menig pc-gamerhartjes weten te veroveren en staat garant voor kwalitatieve turn-based gameplay. Na het veroveren van de pc-wereld stormt deze franchise de consolewereld binnen. Inderdaad, Sid Meier’s Civilization Revolution maakt zijn debuut op console!

De manier waarop Firaxis één van de ingewikkeldste, boordevol tabellen zittende, allesomvattende game als Civilization van pc naar console heeft weten over te zetten, kan enkel met enorm veel lof worden beladen. Firaxis heeft vooral gesneden in het micromanagement, zodat je je kunt concentreren op de globale strategie. De interface van Civilization Revolution is slim ontworpen rond het aantal knoppen van de controller. Om het tempo te behouden en de navigatie over de kaart te beperken, neemt de interface simpele taken over, zoals het wisselen tussen eenheden. De essentie van Civilization is nog steeds dezelfde: bouw een beschaving uit en heers over de wereld.

Je begint ergens rond 3500 v.C. met een primitieve prehistorische beschaving en je eindigt uiteindelijk in de nabije, technologische toekomst. Tussen dat tijdsgat bepaal je zelf hoe je te werk gaat. Voordat je je aan een reis door de geschiedenis waant, dien je een keuze te maken tussen enkele memorabele leiders. Legendes als Caesar, Cleopatra, Abraham Lincoln en Ghandi zijn slechts vier van de zestien mogelijke leiders waaruit je kunt kiezen. Elke leider heeft zo zijn voor– en nadelen: zo zal de ene bekwamer zijn in oorlogvoering, terwijl de andere een grotere culturele invloed uitoefent.

Er zijn vier manieren om als winnaar over de eindstreep te komen. Je kunt voor een dominante overwinning gaan, waarbij je elke hoofdstad van je tegenstanders dient te veroveren. Vervolgens heb je de economische overwinning, waarbij je als eerste een vermogen van 20.000 gold moet verzamelen om daarna een Wereldbank te bouwen. Bij de derde mogelijkheid moet je twintig wereldwonderen zien op te richten en een grote culturele invloed uitoefenen op de andere beschavingen. En last but not least is er de race naar de ruimte. Daarbij dien je alle wetenschappelijke ontwikkelingen vrijgespeeld te hebben, om daarna een ruimteschip te maken en aan je reis naar Alpha Centauri te beginnen. Het is dus aan jou te kiezen voor welke overwinning je gaat. De verschillende overwinningsmogelijkheden maken het spel uiterst spannend, want terwijl jij bijvoorbeeld aan 19.000 gold zit, is de andere misschien al aan zijn reis naar de ruimte begonnen, waardoor je de wedstrijd alsnog verliest.

Civilization Revolution bevat helaas geen campaign mode, maar alleen enkele scenario’s. Die verschillen niet veel van de skirmish mode en bieden dus niet veel extra. Een partijtje Civilization kan al snel oplopen van twee tot vijf uur vooraleer er een winnaar uit de bus komt. Na enkele partijtjes word je het offline singleplayergedeelte moe en kan je aan het echte werk online beginnen. Ondanks dat Civilization turn-based is, houdt het online spel het tempo erin door vaste tijdslimieten, zodat je niet minutenlang moet wachten vooraleer je tegenstander zijn zetje doet. Vergeet niet dat, wanneer je online speelt, je de volgende vier uur voor je tv gekluisterd zit.

Grafisch ziet de game er behoorlijk uit. De wereld is kleurrijk, de animaties zijn passend en er is veel oog voor details. Vergeleken met andere RTS-games als Supreme Commander of Command & Conquer ziet de game er maar braafjes uit. Uiteraard lag de nadruk bij deze game niet bij de graphics. Ondanks de simpele graphics heb ik enkele haperingen gezien tijdens gevechten tussen eenheden.

Geen enkele andere reeks dan Civilization haalt je tijdsperceptie zo onderuit. De verleiding om na een urenlange gamesessie toch nog een laatste zet te doen is zó groot dat die extra beurt meestal midden in de nacht eindigt. Voor je het weet, ben je vijf uur verder, is je telefoon een paar keer afgegaan, ben je zowel je middag- als je avondmaal vergeten en heb je daarbovenop maar enkele uren te slapen vooraleer je terug naar je werk moet. Sid Meier’s Civilization Revolution speelt heerlijk op console. Wie nu nog zegt dat strategiegames met muis en toetsenbord gespeeld moeten worden, moeten deze aanrader maar eens uitproberen!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Sid Meier’s Civilization Revolution
geplaatst in: 2K Games, PS3, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply