gaming sinds 1997

Sid Meier’s Railroads!

Sid Meier’s Railroads! is in principe een remake van het in 1990 uitgegeven Railroad Tycoon. Ik weet het, je moet al wel van leeftijd zijn om dat game toen te hebben gespeeld, maar tycoongames waren toen eenmaal “in”.

Het principe? Simpel: bouw je eigen spoorimperium uit en voorzie zoveel mogelijk de steden van hun vereisten, zijnde het transport van mensen, grondstoffen en goederen. Om aan de meer geavanceerde wensen te voldoen, moet je echter aan verschillende industrieën gaan leveren. Auto’s worden geconstrueerd uit staal, maar dat staal komt er niet zomaar. Hoe groter de doorlooptijd, hoe beter de prijs natuurlijk. Er kan ook geïnvesteerd worden in industrie om een extra graantje mee te pikken.

De spelwerelden hebben de vorm van een bestaand land of werelddeel, met daarop de voornaamste steden neergeplot. Hoewel de opties bestaan om deze steden en het land te gaan randomizen, speel je in principe steeds dezelfde missies. Die houden in dat je, naast de algemene behoeften van de steden, ook enkele streefdoelen gaat naleven. Die zijn per periode van ongeveer 30-40 jaar gebundeld en houden bijvoorbeeld in dat enkele grote steden worden verbonden of dat een aantal ton goederen tegen een uiterlijke datum worden geleverd.

Een spelletje Railroads! start je met één station in één stad, waaraan je je volledige netwerk zal moeten uitbouwen. Simpelweg een lijntje leggen tussen twee steden werkt zomaar niet. Alle stukken spoor moeten immers aan elkaar verbonden zijn, wat zowel positief als negatief werkt op de gameplay. De speelduur wordt verhoogd, maar dit gaat ten koste van de vrijheid in het spel. De AI zal ook aan deze vereisten proberen te voldoen, maar loopt echter meestal in de weg door gebruik te maken van ingewikkelde constructies, inefficiënte routing en ook een tikkeltje domheid. En wat doen we met de concurrenten? Juist, opkopen en liquideren! Railroads! bevat een lichte vorm van beurs, waarbij jouw en je tegenstrevers’ aandelen kunnen worden aan- en verkocht. Koop je alle aandelen van een bedrijf, dan verkrijg je de controle over dat spoornetwerk.

Over de graphics kan ik redelijk positief zijn. Alle treintjes, stations en industrieën zijn gedetailleerd en bovendien leuk geanimeerd. Enkel de textures van gebouwen mochten nog dat beetje worden bijgeschaafd. Het spel heeft nu een kiddy look, maar die staat perfect in lijn met de eenvoudige interface. Na een twintigtal minuutjes heb je zowat alle facetten van het spel onder de knie. Helaas verkrijgt het spel daardoor echter een jonger publiek als doelgroep, en worden de die-hard tycooners wat over het hoofd gezien. Bovendien neemt een spelletje niet langer dan twee uur in beslag, wat veel te weinig is.

Met Railroads! heeft Sid Meier nog maar eens een goed spel op de markt gebracht, zij het voor een jonger publiek. Misschien dat andere vormen van transport dat nét iets extra zouden geven, maar dan zou het tenslotte ook geen Railroads! meer zijn. Oh, en wil iemand die man uitleggen dat countrymuziek zo verschrikkelijk passé is bij tycoongames?

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Sid Meier’s Railroads!
geplaatst in: 2K Games, PC, Reviews
tags: ,


Leave a Reply