gaming sinds 1997

SimCity 4

Tegenwoordig worden we bedolven onder “The sims” en zijn add-ons, maar rond Simcity – de game waar het allemaal mee begon – was het een tijd lang akelig stil. Simsville werd gecancelled en tijden zagen er maar somber uit voor wannabe burgemeesters. Maar Maxis werkte achter de schermen hard aan Simcity 4, een game dat ons alle andere simcity games moest doen vergeten. En zo een langverwacht spel moet gewoon gereviewed worden.

Het eerste wat opvalt als je SimCity 4 opstart is de interface, die doet erg denken aan deze van The Sims. Alles is slechts een paar muisklikken weg en hele metropolen aanleggen gaat even simpel als een microgolfmaaltijd opwarmen. Waar je in the Sims een buurt had waarin je kon kiezen waar je je huis wou bouwen, kan je in SimCity 4 kiezen uit verschillende landkaarten. Die landkaarten zijn opgedeeld in vakjes van verschillende grootte. Eens je het vakje van je dromen gevonden hebt, klik je het aan en kan je beginnen aan je metropool, al dan niet met Schelde-achtige rivier.

Op dit moment kom je aan in de God-mode. Je kan natuurlijk beginnen te spelen met de random gegenereerde map, maar veel leuker is de map naar je eigen smaak aanpassen. Een Mount Everest in je achtertuin? Of heb je liever de Grand Canyon in je stad? Het kan allemaal en het is verrassend simpel te maken. Maar let wel op : vanaf het moment dat je denkt dat je klaar bent en je de Burgemeestermode start, ligt het terrein onherroepelijk vast en zal iets verhogen of verlagen harde Simoleans kosten.

In de Burgemeestermode zal je het meeste van je tijd doorbrengen. Alles kan van hieruit aangelegd of vernield worden. Je begint het spel als vanouds met het aanleggen van een woonzone, handelszone en Industriezone. Natuurlijk heb je ook een energiecentrale nodig. Neem je een kolencentrale die veel energie geeft maar ook veel vervuiling geeft, of neem je een windmolen die minder stroom levert, maar wel volkomen vervuilingsvrij is? Het hele spel door zal je dit soort beslissingen moeten nemen. Ook water is noodzakelijk, plant een watertoren neer en leg wat buizen aan. Als het spel vordert zullen je sims meer en meer van je eisen. Ze willen hun kinderen naar school sturen, als ze ziek zijn willen ze in het ziekenhuis langsgaan en natuurlijk moet je hen beschermen tegen brand en misdaad.

Nieuw in Simcity 4 is het zogenaamde lokaal budget van scholen, politiestations en brandweerkazernes. Je kiest niet enkel een algemeen budget voor de stad maar per station of school stel je een bedrag in. Bij het ziekenhuis betekent meer geld een hogere patiëntencapaciteit. Maar teveel is ook weer niet goed want je wilt ook niet betalen voor lege bedden. Heel erg handig en het geeft je een gevoel dat je veel betrokkener bent.

Ook de belastingen zijn veranderd, vroeger kon je enkel een percentage instellen voor bewoners, handelszaken en industrie. Nu kan je binnen deze 3 ook nog aanpassen in 3 verschillende inkomens niveaus. Wil je rijke mensen veel laten betalen of geef je hen een korting in de hoop dat ze zich in je stad vestigen? Het kan allemaal en ligt in jouw handen.

De derde en laatste mode is de Mijn Simmode. In deze mode kan je tot vijf sims uit The Sims in je game importeren. Heb je The Sims niet? Geen nood, want samen met het spel komen enkele sims. Als je een Sim wilt importeren klik je op een huis dat hij van jou mag betrekken. Wanneer je sim zijn intrek heeft genomen, zal hij op zoek gaan naar een baan. Leuk zal je waarschijnlijk denken maar wat moet ik ermee? Wel, de sims doen dienst als een soort informant. Ze vertellen je wat er onder de bevolking in hun buurt leeft. Of je niets kan doen aan dat verkeerslawaai of waarom je die stinkende kolencentrale uitgerekend in zijn tuin moest neerplanten…

Is alles dan zo fantastisch aan SimCity 4 ? Helaas niet. Je moet al een monster-PC hebben om de game goed te kunnen draaien en zelfs dan zal je van tijd tot tijd te kampen hebben met lage framerates. Des te groter je stad wordt, des te lager gaan de framerates. Hier staat dan wel tegenover dat je een dag/nachtcyclus hebt. Je stad ziet er absoluut schitterend uit. Overal branden lampjes en mensen gaan ‘s morgens naar hun werk en komen ‘s avonds terug. ‘s Nachts zul je ze dan weer in de uitgaansbuurt van je stad aantreffen. Ook op muzikaal vlak zit deze versie goed. De muziekjes zijn leuk en ik had op geen enkel moment de neiging om ze af te zetten, iets wat ik in andere games meteen doe.

SimCity is nog steeds de moeder aller simgames en deze vierde versie is dan ook een absolute must have. De enige reden waarom je hem niet zou kopen is wanneer je een oudere PC hebt. De prestatieproblemen zetten voor die mensen echt wel een domper op de feestvreugde. Maar deze SimCity is de beste uit de reeks en zelfs een paar grafische problemen kunnen daar niets aan veranderen.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: SimCity 4
geplaatst in: Electronic Arts, PC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply