gaming sinds 1997

SingStar

Karaoke is bijna zo oud als de straat, maar toch blijft het een populair tijdverdrijf. De eenvoud van het concept spreekt aan. Het gewone volk, dat meestal niet gezegend is met een stem als die van Celine Dion -verre van zelfs-, krijgt erdoor ook de kans om enkele pure klassiekers luidkeels mee te zingen (of moet ik zeggen kwelen?) en zich te amuseren. Sony vond dat de PlayStation 2, als mainstream console bij uitstek, iets gelijkaardigs in zijn line-up zou moeten hebben. Daarom zetten ze de London Studios, de makers van de geniale Eye Toy, aan het werk. Twee maal een enorm originele en superleuke partygame ontwikkelen binnen de 12 maanden kan toch niet…of toch?

Singstar is dus een wat gemoderniseerde en ingeklede versie van karaoke, waar je je voor één keer niet blauw aan betaalt. Voor ongeveer 60€ krijg je een disc met 30 songs én twee microfoons van prima kwaliteit. Ik stond zelfs versteld van de stevigheid ervan. Ze zijn lekker zwaar en liggen goed in de hand. Ook het gebruiksgemak waarmee je alles aansluit is een vermelding waard. Gewoon de blauwe en/of rode micro in het verlengstukje steken en die laatste in een vrije USB-poort rammen. Enkel nog de Singstar-DVD in je PS2 proppen en je bent klaar!

Na een grappige introfilm beland je in het hoofdmenu, waar je werkelijk een shitload aan verschillende modes krijgt. Een overzichtje:

•Quick Game (1 of 2 spelers): geen tierlantijnes, gewoon een liedje kiezen en zingen maar om een hoge score te behalen! Met twee spelers kan je samen een duet zingen of het tegen elkaar opnemen.
•Best of 3 (2 spelers): zoals de titel aangeeft worden er 3 liedjes gespeeld. Wie er twee van wint, wint ook de wedstrijd.
•Pass the Mic (2-8 spelers): FANTASTISCHE spelvorm, waarin je het met twee ploegen tegen elkaar opneemt. Elk teamlid moet om beurt enkele strofen zingen en daarna de microfoon doorgeven aan de volgende speler. Haal 7 vrienden, laat de alcohol rijkelijk vloeien, voorzie ook nog wat snacks en bereid je voor op een geweldige avond.
•Freestyle (1 speler): gewoon zingen, geen scores. Ietwat overbodig, maar ja.
•Star Maker (1 speler): in Star Maker (lees: Career mode) draait alles rond het verzamelen van “Buzz”, oftewel roem. In het begin van je carrière mag je enkel in onbekende kroegen en clubs een liedje zingen, maar naarmate je beroemder wordt, wordt je gevraagd in “the hottest clubs in town” en krijg je zelfs een platencontract. In je eentje valt hier toch heel wat plezier te beleven. Natuurlijk is Singstar gericht op multiplayer, maar de introverte shy guys onder ons kunnen hiermee ook hun -al dan niet ingebeelde- zangtalenten demonstreren.

Zoals gezegd moet je in de meeste modes punten sprokkelen. Dit gebeurt via een erg ingenieus systeem. Samen met de originele videoclip, de muziek en de lyrics van een liedje, komen er ook een aantal lijntjes op het scherm die de toonhoogte voorstellen. Zing je min of meer juist dan vult het lijntje zich en krijg je punten. Zing je een strofe zowat perfect, dan krijg je bonuspunten en raakt je “star-meter” gevuld, wat het makkelijker maakt om nog méér bonuspunten te verkrijgen. Je leert hier echt door zingen. Zelfs iemand die even slecht -of god beware, nóg slechter- zingt als Briney Spears zal met dit spel binnen de kortste keren zijn niveau opkrikken. Verder kan je -om je ego te strelen- ook een Eye Toy in je PS2 proppen om jezelf bezig te zien. Kan je van direct eens zien hoe stom je eruit ziet als je half dronken in de micro staat te janken :D

Het enige waar ik wat minder over te spreken ben, is het liedjesaanbod (zie hieronder voor een volledige lijst). Er zitten heel wat passende nummers in (Avril Lavigne met Compicated, Superstar van Jamelia), net als oude krakers (Suspicious Minds van Elvis, YMCA van de Village People) maar ook heel wat minder goeie songs (Lamar, Dee-Lite, Busted, Blondie…). Ik had toch het gevoel dat hier wat meer mee te doen was.

Westlife – World of our own
Lamar – 50/50
Atomic Kitten – Eternal Flame
Blue – One love
Good Charlotte – Girls & Boys
The Darkness – I believe in a thing called Love
Jamelia – Superstar
S Club – Don’t stop movin’
Ricky Martin – Livin’ la Vida Loca
Avril Lavigne – Complicated
Busted – Crashed the Wedding
Village People – Y.M.C.A.
Sugababes – Round Round
George Michael – Careless Whisper
Blondie – Heart of Glass
Elvis Presley – Suspicious Minds
Daniel Bedingfield – If you’re not the One
Carl Douglas – Kung Fu Fighting
A-ha – Take on Me
Liberty-X – Just a Little
Dee-Lite – Groove is in the Heart
Roy Orbison – Pretty Woman
Rick Astley – Never Gonna Give You Up
Madonna – Like a Virgin
Petula Clark – Downtown
Mötörhead – Ace of Spades
Mis-Teeq – Scandalous
Pink – Get the Party Started
Dido – Thank You
Sophie Ellis Bextor – Murder on the Dancefloor

Iedereen die op zoek is naar een partygame, look no further, want Singstar is een game waar je véle avonden plezier kunt aan beleven. Voor een luttele 60€ haal je een totaalpakket in huis met 30 songs en twee stevige micro’s. Een prima prijs als je kijkt wat je er allemaal voor terug krijgt. Voor de jongens: dit spel is ook dé ideale manier om je vriendin aan het gamen te krijgen. En zeg nu zelf: wie droomt daar niet van?

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: SingStar
geplaatst in: PS2, Reviews, Sony Entertainment
tags: ,


Leave a Reply