gaming sinds 1997

Singularity

Veel games krijgen voor hun release media-aandacht om u tegen te zeggen, maar vaak is de teleurstelling na het spelen van deze games groot. Aan de andere kant zijn er ook spellen waarvan het nieuws het ene oor in gaat en het andere er weer uit, maar die dan toch behoorlijke reviewscores krijgen. Singularity behoort tot de laatste categorie! Geen echte topper, maar toch een game die weet wat het wil bieden en daar redelijk goed in slaagt.

Singularity is een first person shooter waarin je als Amerikaanse soldaat naar het Russische eiland Katorga-12 moet trekken. Op dat eiland testten de Russen een halve eeuw eerder hun antwoord op de nucleaire wapens van Amerika: element 99. Nadat de wetenschappers een pak nuttige toepassingen gevonden hadden liep het – zoals te verwachten – fout. Eén van de professoren weet van geen ophouden tot zijn experiment mislukt en het eiland ontruimd moet worden. Eenmaal op Katorga-12 aangekomen, blijkt dat toch niet alle leven op het eiland verdwenen is.

Zoals reeds gezegd, leverde het nieuwe element ook wat goeds op en dat zal doorheen de game door jou gebruikt kunnen worden. Zowat het belangrijkste is het TMD of Time Manipulation Device. Hiermee is het mogelijk om voorwerpen en vijanden door de tand des tijds te slepen, in beide richtingen. Doordat het eiland al vijftig jaar lang zo goed als verlaten is, zijn verschillende toestellen en gebouwen stuk en dat kan hersteld worden met het TMD. Om door te gaan naar een volgende passage zal hier dan ook dikwijls gebruik van gemaakt moeten worden. Door een kapotte container onder een luik te “verjongen”, zal het luik omhoog gaan en kan er onderdoor gekropen worden.

Naast het herstellen kan het TMD ook kapotmaken of doden. De eerste versie van het TMD kan enkel vijanden tot stof doen afbreken of ze wegblazen, maar doorhen de game krijg je upgrades waardoor er nieuwe mogelijkheden zijn. Zo zal het na een tijdje ook dienst doen als gravity gun zoals in Half Life 2.

De gravity gun is echter niet de enige keer dat ik terugdacht aan Half Life 2. Zo bestaan de vijanden ook uit soldaten van de vijand (Sovjet-Unie) en zombies, waaronder kleine kruipende spinnen die het liefst van al op een menselijk hoofd zitten. Daarnaast zal een vrouwelijke schone, Kathryn, haar mannetje staan om jou te helpen samen met een professor die je ontmoet door in de tijd te reizen. Dr. Kleiner en Alyx iemand?

Zeggen dat door deze gelijkenissen Singularity evenwaardig is aan Half Life 2 zou ik zeker niet doen. Wat Singularity brengt is immers niet bepaald vernieuwend. Maar Singularity wil gewoon plezier aanbieden en dat doet het ook. Sommige scènes zijn intens, terwijl andere dan weer duister en spannend zijn. Toch mist de game dat tikkeltje extra om een topgame te zijn; of om het in populaire kooktermen te zeggen: de kruiding had iets pittiger gemogen.

Om te beginnen is er het verhaal dat niet echt origineel te noemen valt. Af en toe zit er wel een stukje in waar andere personages wat meer info geven, maar veel vaker worden de uiteenzettingen op een andere manier gebracht. Verschillende projectoren zullen bijvoorbeeld een Russisch propagandafilmpje tonen waarin het verhaal van Katorga-12 uitgelegd wordt. In de kamers van de gebouwen liggen ook een pak bandopnames waarop de bewoners hun angst uitten of professoren het verloop van de experimenten vertelden. Deze manier om het verhaal over te brengen naar de speler laat misschien wel de vrijheid om zelf de diepgang te bepalen, maar persoonlijk hou ik meer van tussenfilmpjes of momenten waar de betrokkenheid toch groter is.

Daarnaast had ook de gameplay iets uitgebreider en gevarieerder mogen zijn. Door bepaalde voorwerpen te verzamelen is het mogelijk upgrades voor de wapens te kopen, al is dit beperkt tot meer schade, betere precisie en meer typisch spul… Het is ook jammer dat er niet meer gedaan wordt met het TMD dan enkele eenvoudige puzzels.

Tot slot heeft Singularity ook nog multiplayer. Deze gaat eigenlijk verder in de lijn van de singleplayer. Het is aangenaam om te spelen, maar zeker geen topper. Er zijn twee traditionele modi waarin ofwel in team gespeeld wordt, ofwel iedereen tegen elkaar. De twee ploegen waartussen gekozen kan worden zijn de zombies en de soldaten. Elk heeft zijn eigen klassen en vooral de zombies hebben een leuke en verschillende manier van spelen.

Singularity verdient het volgens mij om toch wat meer aandacht te krijgen nu het in de winkel ligt. Hoewel de game grafisch niet de beste voorbeelden in het genre kan evenaren en het hier en daar wat uitgebreider mocht, valt er toch heel wat plezier te beleven met dit spel. Het is er geen dat vaak genoemd zal worden als aanrader, maar om het gat op te vullen in de vakantie is Singularity zeker niet misplaatst.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Singularity
geplaatst in: Activision, PS3, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply