gaming sinds 1997

Sinister

sinisterHet is “found footage” films wat de klokt slaat in het horror genre sinds Paranormal Activity erin slaagde om een mega-succes to worden. Althans, zo lijkt het wel. Het nieuwste project in dit subgenre? Sinister, van de producer van Insidious en… Paranormal Activity! En toch. Sinister pakt het nét anders genoeg aan om toch wel origineel te blijven, ook al zien we eveneens invloeden van The Ring terugkomen. Inderdaad, die Japanse horrorfilm die enkele jaren geleden ook al furore maakte.

Ethan Hawke is Ellison Oswalt, een schrijver die met het onderzoeken van een echtgebeurde moord een bestseller afleverde maar sindsdien een beetje op zoek is naar het volgende succes. Zijn twee volgende boeken hebben het allesbehalve goed gedaan en zijn reputatie van een niet al te positief beeld te schetsen van de arm der wet heeft hem ook al niet geholpen.

Wanneer een gezin hangend aan een boom gevonden wordt en een van de kinderen nog steeds vermist is, denkt Ellison dat dit wel eens de zaak zou kunnen zijn waar hij op wachtte. Samen met zijn vrouw en dochtertje verhuizen ze naar het dorp waar de moorden plaats vonden. Wat zijn gezin echter niet beseft is dat het huis waar ze gaan wonen effectief de plaats van het delict is. Niet getreurd echter want Ellison stort zich vol overgave op zijn werk en wanneer hij op zolder een doos met “Home Movies” vindt besluit hij deze niet aan de politie te geven als mogelijk bewijsmateriaal, maar dit voor zichzelf te houden en ze te bekijken of ze mogelijk hem zouden kunnen helpen bij zijn onderzoek. En dat had hij natuurlijk niet moeten doen.

Hij komt er al snel achter dat de moord in het huis niet de eerste was en dat de films ook moorden op andere plaatsen bevatten. Hij is echter zo obsessief bezig met zijn onderzoek dat hij niet doorheeft dat zijn gezin langzaam uit elkaar aan het vallen is, en wanneer hij eindelijk beseft dat zijn familie in groot gevaar is, is het mogelijk reeds te laat…

Zoals gezegd doet Sinister het een beetje anders dan de meeste “found footage” films in die optiek dat we meekijken hoe Ellison zich laat meeslepen door wat hij gevonden heeft en net zoals bij The Ring destijds werkt het wonderwel. Hoe meer Ellison de films bekijkt, hoe meer rare dingen in het huis beginnen te gebeuren en de spanning wordt echt om te snijden. Tegen het einde heb je wel al min of meer door hoe de vork in de steel zit, maar het is gelukkig niet zo voorspelbaar als de gemiddelde horrorfilm en de acteerprestaties van de cast helpen echt om het gevoel van onbehagen over te laten slagen op het publiek.

Sinister mag dan wel “found footage” zijn, gecombineerd met The Ring, het eindresultaat werkt wonderwel en deze kunnen we dan ook zonder probleem aanraden aan fans van spannende thrillers met wat horrorelementen erin verwerkt (het is immers niet echt een gore film).

Qua beeld kunnen we zeggen dat de “home movies” van slechte kwaliteit zijn maar we hadden dan ook niet anders verwacht. Het maakt het gewone filmbeeld er gelukkig wel nog meer door naar boven komen want dit is echt bijna perfect. Detaillering is schitterend, zelfs in zeer donkere scenes, huidstinten zijn natuurlijk, contrast is zoals het moet zijn, en compressiefouten zijn compleet afwezig.

Horror is afhankelijk van sfeer en daar hoort dan ook een meer dan behoorlijke soundtrack bij. Ook hier stelt Sinister niet teleur. De dialogen zijn ten allen tijde duidelijk en de effecten komen goed naar voren wanneer dit nodig is. De angstaanjagende schrikmomenten worden perfect ondersteund door de nodige hoge en lage tonen en deze transfer is excellent.

box-sinister

Onze Score:
7.0

geplaatst in: BLU, Entertainment One, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply