gaming sinds 1997

Siren: Blood Curse

‘Do not play this at night’ zou er op de achterkant van het hoesje in drukletters mogen staan. Ook al is het voor de hand liggend dat je een stealth horror game ’s nachts speelt, toch raad ik je dit niet aan. Na enkele speeluurtjes slaat de paranoia toe, waardoor je meermaals het spel moet pauzeren om te zien of er niemand achter die kast in je kamer staat.

Siren: Blood Curse speelt zich af in het Japanse dorpje Hanuda, waar een Amerikaanse tv-ploeg arriveert om kennis te maken met een oud luguber ritueel waarbij mensen geofferd worden. Eenmaal aangekomen merken ze echter al snel dat er iets mis is met de plaatselijke “bewoners”. Je kunt de bewoners, ook Shibito’s genoemd, het best beschrijven als verstandige zombies die het je aardig lastig zullen maken. Je opdracht is simpel: red de overgebleven inwoners en hef de vloek die het dorpje teistert, op.

Overleven, daar draait het allemaal om. Geruisloos achter zombies aansluipen, je verstoppen in kasten of je kans wagen om met primitieve wapens hun schedels in te slaan, het zijn slechts enkele van de mogelijkheden. In het spel vind je verschillende wapens, maar verwacht echter geen rocketlauncher of shotgun, eerder een stalen buis of wat tuingereedschap. Indrukwekkend zijn de combo’s die je te zien krijgt bij het doden van de zombies. Na elk gevecht komt er namelijk een kort filmpje waarin je ziet hoe je de definitieve en overigens gruwelijke genadeslag uitdeelt.

Siren: Blood Curse is een game dat ingedeeld is in verschillende hoofdstukken en afleveringen. Je kan het best vergelijken met een tv-serie zoals Lost of Heroes waarbij je een korte samenvatting van de vorige episode te zien krijgt en een preview van hetgeen je nog te wachten staat. De game bestaat uit vier hoofdstukken, die elk apart of gebundeld te koop zijn in de Playstation Store, en die verder opgedeeld worden in afleveringen en chapters. Door deze aparte indeling lijkt het wel of je zelf het verloop van de serie bepaalt. Je staat telkens weer te popelen om aan de volgende aflevering te beginnen.

Een zeer interessante toevoeging is die van het sightjacking-systeem. Met deze “krachten” krijg je de mogelijkheid om door de ogen van andere mensen en zombies te kijken, wat levensnoodzakelijk is als je voorbij patrouillerende Shibito’s wil sluipen. Het scherm wordt dan in tweeën gesplitst zodat je op de linkerkant van je tv jezelf in actie ziet, en je op de rechterkant door de ogen van de gekozen “persoon” kijkt. In totaal kun je drie gezichtspunten toewijzen aan verschillende knoppen waardoor je alles goed in de gaten kan houden.

Grafisch ziet het spel er degelijk uit, zeker als je weet dat het hier om een downloadable game gaat, maar toch hadden de graphics en de textures van iets hogere kwaliteit mogen zijn. Ook al wordt een 720p resolutie ondersteund, de personages zien er levenloos uit, de bewegingen zijn houterig en de zombies hadden er een stuk gruwelijker mogen uitzien. Maar toch doen de graphics wat ze moeten doen. Zo is er meestal een dichte mist waardoor je dikwijls verrast wordt door een plotse aanval van de zombies en de ruwe, korrelige texture geeft je het gevoel dat je in een echte horrorwereld bent beland.

Het geluid is dan weer wel uitstekend te noemen! Een schitterende voice-acting waarbij er nooit sprake is van overacting en waardoor het spel meer op een tv-serie gelijkt. Om de spanning te verhogen hoor je je hartslag en gorgelende geluiden van de Shibito’s. Vooral bij horrorgames is de muziek van groot belang en blijkbaar hebben ze hier de nodige moeite ingestoken.

Het spel houdt je kort aan de leiband. Je doelstellingen worden steeds vernieuwd zodat je weet wat je te doen staat. Elk van de twaalf episodes houdt je een half uur tot een uur zoet, waardoor het een game is van ongeveer tien uur. Wie tot op de bodem van het verhaal wil gaan, kan altijd op zoek naar de vijftig verstopte items in het spel, die elk wat meer informatie geven over het dorp en zijn bewoners.

Het lage aantal dorpbewoners, de relatieve korte speeltijd en de houterige bewegingen van de personages zouden fataal zijn voor de kwaliteit van andere games, maar deze minpunten worden bij Siren: Blood Curse overtroffen door de sublieme geluiden, het leuke sightjacking-systeem en het feit dat je vanuit je luie zetel dit spel kan aanschaffen. Al bij al bleef ik met een positief gevoel achter na het spelen. Indien je twijfelt, koop dan één episode voor €9.99 en ervaar zelf hoe het speelt.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Siren: Blood Curse
geplaatst in: PS3, Reviews, Sony Entertainment
tags: ,


Leave a Reply