gaming sinds 1997

Skate 2

Skate 2 is de opvolger van de eerste skate. Toen deze het levenslicht zag een tweetal jaar geleden werd hij vooral gedefinieerd door de verschillen met de toen al uitgedoofde Tony Hawk reeks. Waar die laatste zichzelf verloor in steeds complexer wordende, onrealistische tricks en een kluwen van features, wist skate te verrassen met een verfrissend en veel echter aanvoelende besturing.

Deze keer moeten de makers echter zichzelf overtreffen en zal de besturing en het realistische concept alleen niet meer genoeg zijn om ons te overtuigen. De game begint veelbelovend met een bevreemdende introfilm in HD die het verhaal uit de doeken doet. Je vriend pikt je op nadat je uit de gevangenis bent vrijgelaten en brengt je naar het skatepark om terug aan de echte wereld, en natuurlijk het skateboard, te wennen. Een paar uur later ben je bezig je carrière terug op poten te zetten, zoek je oplossingen voor de net iets te propere en skate-onvriendelijke maatschappij, politie-agenten en de vele hindernissen op openbare gebouwen en in de straat. De bedoeling is natuurlijk om je eigen stijl neer te zetten en zo op te klimmen op de ladder van skaters.

Dat doe je, zoals elke gamer weet, door mee te doen aan Challenges, foto’s te laten nemen van jou in spectaculaire poses of tijdens zwaartekrachtuitdagende sprongen of door simpelweg de andere pro’s een poepje te laten ruiken. Basis van dit alles is jouw controle over de twee thumbsticks die je tricks al dan niet doen slagen. Een ollie bijvoorbeeld doe je door je stick eerst naar onder, en daarna naar boven te laten flicken. Zo hebben alle tricks hun specifieke uitvoeringen die best subtiele bewegingen vereisen, en waarvoor je dus heel wat uurtjes zal moeten trainen vooraleer je ze aan elkaar rijgt zonder na te denken of fouten te maken tussen de verschillende types. Het voordeel hiervan is dat je stevige voldoening voelt wanneer je je eerste successen boekt, of zelfs wanneer je voor de eerste keer een lange grind weet te verwezenlijken. Met de gameplay zit het dus nog altijd dik in orde.

De stad zelf is groot en relatief vrij te verkennen en gelukkig hebben de makers er ook voor gezorgd dat je een goeie map krijgt én bovendien de mogelijkheid hebt om er onmiddellijk naartoe te … ehm… transporteren via het menu. Horen jullie dit, daar bij Rockstar? Gelukkig zitten de pleintjes en straatjes tjokvol skateplezier zodat het skaten zelf van de ene naar de andere plaats aangenaam blijft en altijd wel een verrassing in petto heeft. Handig in deze aflevering is dat je van je board kan stappen en kan wandelen. Erg opwindend is dat wandelen niet, maar het komt van pas wanneer je ergens vastgeraakt of om bepaalde objecten te verslepen (een bank, een vuilnisbak, een reling) en zo je eigen skatelijnen te maken om de perfecte combo’s voor te bereiden.

Jammer dat de animaties wat tekortschieten hiervoor en ook de physics en hitboxes van dat verslepen een stuk beter konden. Bovendien is het een bitch dat voorwerpen niet vast blijven staan wanneer je er per ongeluk tegenvalt of rijdt. Dezelfde frustratie steeks soms ook de kop op wanneer voetgangers of concullega’s in de weg rijden of je op je bek gaat omdat ze een half opgegeten appel op je weg laten slingeren. De camera helpt hier ook niet altijd bij, maar over het algemeen slaagt ie er natuurlijk wel in om alles erg knap in beeld te brengen. Volgende keer beter dus op dat vlak! Gelukkig kan je wel nog steeds startpunten voor runs instellen zodat je snel opnieuw kan proberen of direct kan warpen naar je favoriete plaatsjes.

Grafisch kunnen we niet klagen, met knappe animaties die dankzij de zoom vaak erg mooi en gedetailleerd in beeld worden gebracht. De modellen zelf hadden voor mij wat indrukwekkender gemogen (net als de Editor waarmee je je personage aanmaakt), maar de stad zelf is erg uitgebreid, met veel en scherpe textures en wordt bovendien niet alleen tot leven gebracht dankzij vele geluidseffecten maar ook door middel van de uitgebreide soundtrack. Denk dan ondermeer aan tracks van de Wu-Tang Clan, Black Sabbath en The Clash.

Ook op multiplayergebied valt er heel wat te beleven, zowel online als offline. Enige kritiek hier is dat je online niet de ganse stad ineens kan verkennen met je vrienden zoals bij pakweg Burnout Paradise, maar je gebied beperkt blijft tot bepaalde stukken. Voor wie graag in dezelfde zetel zit met zijn vrienden valt er ook veel te beleven, maar je zal wel om beurt aan het werk moeten, zoals bij het om ter meest scoren of het zo goed mogelijk nadoen van elkaar.

Skate 2 is een geslaagd spel, ook al biedt het niet zoveel meer dan zijn voorganger. Voor aflevering 2 zijn we immers tevreden met meer van hetzelfde, de knappe en realistische controls, de voldoening gevende gameplay en de mooie presentatie. Voor telg nummer drie zal er echter meer werk moeten gemaakt worden van de open wereld, vooral online, en moeten features zoals het zelf verslepen van objecten beter worden uitgewerkt. Wie echter op zoek is naar een skategame met ballen en kwaliteit: dit is ‘m.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Skate 2
geplaatst in: Electronic Arts, PS3, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply