gaming sinds 1997

Smash Court Tennis Pro Tournament 2

De Xbox heeft Top Spin, de GameCube krijgt weldra een nieuwe versie van de N64-klassieker Mario Tennis, maar Sony’s PlayStation 2 had tot voor kort geen noemenswaardige tennisgame. Gelukkig is er nu Namco’s Smash Court Tennis Pro Tennis Tournament 2. Is deze game een nieuwe referentie op tennisgebied of blijft het enkel bij de prijs voor langste titel ooit voor een PS2-game?

Alhoewel de arcadeachtige menu’s en introdeuntjes anders doen vermoeden is Smash Court Tennis geen arcadegame, maar een volwaardige tennissimulatie. Verwacht dus niet dat je van direct elke tegenstander van de court zult blazen, of je zou wel eens héél vlug tegen een “game, set and match” kunnen oplopen. Het is dus aangeraden om de tutorials te spelen. Die zijn erg duidelijk en doen je kennismaken met het wijde arsenaal aan slagen en speelstijlen. Top spins, slices, drop shots, lobjes, serve & volley, you name it, het zit er allemaal in. Het beste is zelfs dat je, na een paar keer oefenen, je ze al beheerst als de beste. Dat is vooral te danken aan de goed gekozen en soepel reagerende controls.

De game bevat zowat elke denkbare gamemode, van training, exhibition matches tot Grand Slams. Het enige wat ik mis, is een online mode. Een game als dit lijkt mij ideaal om tegen een online tegenstander je skills eens uit te testen. Jammer, maar gelukkig valt er zowel in je eentje als met enkele vrienden genoeg te beleven SCTPT2.

Het belangrijkste aan het hele singleplayer-gebeuren is ongetwijfeld de uitgebreide “Pro Tour”, ook wel bekend als Career Mode. Hier kies eerst een mannelijk of vrouwelijk alter ego, dat je tot in het oneindige kunt customizen, van de haarkleur, het gewicht (en de daarbij horende cupmaat) tot zelfs de kleur van de zweetbandjes toe. Eens je eindelijk een karakter hebt dat aan je wensen voldoet, kan je aan een seizoen beginnen. Je start als 250ste op de WTA of ATP ranking (laatste dus, diegenen die nog lager staan zijn non-classé :) ) en door toernooien te winnen of tenminste goed te presteren kan je stijgen op de ladder. Dat is echter nog niet alles. Met goede resultaten krijg je eveneens ervaringspunten, die je kan gebruiken om je tenniss(t)er wat betere skills te geven, zodat hij nog harder een top spin slaat of een veel preciezer drop shot kan spelen.

Naarmate je stijgt in ervaring en ranking, zal je ook toegang krijgen tot meer toernooien. Ook krijg je dan direct toegang tot de Grand Slams (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open), waar je eerder door de qualifyings moest geraken om te kunnen deelnemen.

Aangezien een heel seizoen wel érg lang zou duren indien je elke matchvolledig zou moeten spelen, heeft men bij Namco hier een oplossing voor bedacht. Per set speel je een of meerdere “turning points” . Dit zijn belangrijke games in een set. Win je deze turning point games, dan win je meestal ook de set (en na 2 of 3 winnende sets uiteraard ook de match). Dat systeem bespaart heel wat tijd en zorgt ook voor veel spanning, maar kan ook frustraties teweeg brengen als je zo snel tegen een nederlaag aanloopt. Een andere manier om de turning points te winnen, is door de opdracht die je krijgt tot een goed einde te brengen. In je eerste Grand Slams krijg je echter quasi onmogelijke opdrachten en zelfs als je die succesvol afrondt, kan de set alsnog naar de tegenstander gaan. Hier valt het dus op dat de AI “cheat”. Maar ook hier vermindert het cheaten, naargelang je ranking. Hoe hoger je staat, hoe eerlijker het spel verloopt. De echte diehard (lees: über-tennisfreaks zonder enig sociaal leven) heeft natuurlijk ook de mogelijkheid om elke match volledig te spelen.

Maar nu genoeg hierover, de game bied je ook een exhibition mode, waarin je met 1 tot 4 spelers (via Multitap) een enkel- of dubbelspel kunt spelen. Hier krijg je ook toegang tot de officiële spelers en speelsters. Een greepje uit het aanbod: Lleyton Hewitt, Tim Henman, Marat Safin, Serena Williams, onze Belgische toppers Kim Clijsters en Justine Henin-Hardenne en zelfs de ultieme tennisbabe Anna Kournikova, die ook hier meer looks heeft dan tenniskunsten. Het is echter een verre van volledige lijst. Zo mis ik de finalisten van Roland Garros, zijnde Guillermo Coria en Gaston Gaudio, de meest geniale tennisser van de laatste jaren Roger Federer, de Braziliaanse superster Gustavo Kuerten en de kreunende, beeldschone Wimbledonwinares Maria Sharapova. Maar goed, naast dit (ietwat grote) minpunt is er weinig negatiefs te melden. Hoewel de pure fun misschien ietsje lager ligt als bij Mario Tennis 64, voor mij nog steeds de beste tennisgame ooit, kan je je hier met een vriend(in) úren amuseren.

Over de graphics kunnen we best kort zijn; deze zijn erg geslaagd. Alle bekende tennissers lijken op hun bestaande evenbeelden, befaamde courts als “Centre Court” of “Court Philippe Chatrier” zien er even sfeervol uit als in het echt. Alles ziet er gewoon gelikt uit, alhoewel ik de graphics van Top Spin nog net dat tikkeltje hoger inschat.

Het geluid in SCTPT2 is aanvaardbaar, maar ook niet meer dan dat. Het gebrek aan muziek vind ik een pluspunt, aangezien dat je gemakkelijk uit je concentratie brengt. Je kan de muziek natuurlijk aanzetten tijdens de matches, maar ik raad het af, mede omdat de songs niet zoveel soeps zijn. De geluidseffecten daarentegen zijn wel erg goed gedaan. Van de realistisch klinkende slagen, het erg goeie commentaar van de umpires (op Roland Garros gebeurt alles in het Frans, op de US Open hoor je het typische Amerikaanse accent) tot het opvallende gekreun van de hedendaagse toptenniss(t)ers; alles draagt bij tot de sfeer van het spel.

Smash Court Tennis Pro Tournament 2 is een absolute aanrader voor elke tennis- of sportfanaat. Ook de wat meer “casual” gamer zal zich uren vermaken met deze titel. De gameplay is van een uitmuntend niveau, de graphics zien er gelikt uit en het geluid kan er best door. Ook de officiële licentie is een reden om dit spel aan te schaffen. Het is enkel jammer dat niet alle topspelers op de ATP en WTA rankings aanwezig zijn.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Smash Court Tennis Pro Tournament 2
geplaatst in: NamcoBandai, PS2, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply