gaming sinds 1997

Snitch

snitch2Dwayne Johnson in een serieuze film die kritiek geeft op het Amerikaans rechtsysteem? De wonderen zijn de wereld nog niet uit!

The Rock speelt in Snitch John Matthews, de eigenaar van een constructiebedrijf wiens zoon Jason opgepakt wordt voor het dealen van drugs en nu 10 jaar de gevangenis kan indraaien. In realiteit was het een vriend van Jason die als drugdealer was opgepakt maar de Amerikaanse wetgeving geeft dealers blijkbaar de mogelijkheid om anderen te verraden om zo zelf strafvermindering te krijgen en dat is dus wat die vriend gedaan heeft: hij heeft hem een pakketje opgestuurd met daarin zo’n grote hoeveelheid pillen dat Jason op zijn beurt de DEA op zijn nek krijgt en gevraagd wordt om iemand anders te impliceren.

Probleem: de enige druggebruiker die Jason kent is nu net die vriend die hem opgezet heeft en hij ziet het niet zitten om een willekeurig ander erbij te lappen. Geïmponeerd door het rechtvaardigheidsgevoel van zijn zoon wil John dan maar zelf in de bres springen en gaat dan ook op zoek naar dealers die hij kan aanbrengen bij procureur Joanne Keeghan (Sarandon) om zo strafvermindering te bekomen voor zoonlief.

Na een nogal onnozele poging die mislukt besluit Matthews undercover te gaan en via een van zijn werknemers, Daniel James, slaagt hij erin om een introductie vast te krijgen die hem tot de top van een kartel leidt. Een introductie is echter niet genoeg en om Jason vrij te krijgen moet John verder gaan dan hij ooit voor mogelijk hield, met alle gevaren voor hemzelf en zijn familie van dien.

Snitch is zogezegd gebaseerd op ware gebeurtenissen maar we stellen ons wel serieus de vraag in hoeverre dit het geval is. Dat de wetgeving in Amerika nogal strikt is op gebied van drugs is alom bekend, maar dat iemand 10 jaar de gevangenis in kan draaien voor het ontvangen van een pakketje pillen lijkt ons nogal bij de haren gegrepen. Tenzij ze zowat de slechtste advocaat op Aarde hebben misschien.

Het begin van Snitch komt dan ook nogal ongeloofwaardig over, er zijn nogal wat hiaten hier en daar, en het is dan ook heel moeilijk om mee te gaan in het verhaal. Halverwege gaan we dan iets meer richting de aktiefilm op, maar zoals gezegd probeert men hier een serieuze film neer te zetten die kritiek geeft op het rechtssysteem (straffen voor drugsdealers zijn blijkbaar zwaarder dan voor pedofielen!) dus dit wordt dan ook redelijk in toom gehouden. Het gevolg is dat Snitch een beetje vis noch vlees is. Het verhaal bevat evenveel gaten als een bol kaas en aktiefans worden ook al niet op hun wenken bediend, ook al was dit vanaf het begin niet de bedoeling.

De acteerprestaties zijn op zich niet slecht en het valt op dat Johnson probeert (en tot op zekere hoogte ook erin slaagt) om een serieuzere rol neer te zetten maar het ongeloofwaardige verhaal zorgt ervoor dat alle goede intenties in het water vallen.

Qua beeld valt vanaf het begin op dat Snitch echt wel mooi gefilm is. De kwaliteit is zeer hoogstaand en het valt bijna niet op dat dit geen Blu-ray maar een DVD is. Huidstinten zijn natuurlijk, sommige van de sfeerbeelden lijken wel scherpe foto’s, en het algemeen niveau van detail is zeker niet om over te klagen. Het geluid is eveneens goed ook al ligt de focus duidelijk op de voorkant en dialogen. De paar aktiescenes worden mooi vanuit alle richtingen gesupporteerd en het niveau van detail bij het geluid is zeer deftig.

Dit is een DVD-uitgave en zoals wel meer tegenwoordig wil dat zeggen dat het aantal extra’s nogal beperkt is. We moeten het doen met enkele verwijderde scenes.

box-snitch

Onze Score:
5.0

geplaatst in: DVD, Reviews, Warner Home
tags: , ,


Leave a Reply