gaming sinds 1997

Soccer Manager

Terwijl de spelers zich op het terrein verzamelen, ga ik op de ijskoude bank zitten. De komende 90 minuten zal mijn hart tegen topsnelheid in mij borstkas bonken. Geen twee minuten blijf ik zitten, ik maak notities en schreeuw de spelers toe wat ze moeten doen. Ik haal een verdediger eraf en geef een offensievere tactiek tesamen met een heleboel commentaar mee met de invaller. Eigenlijk zou ik het zelf willen gaan doen, maar daar ben ik spijtig genoeg te oud voor…

Soccer manager is een voetbal-manager-spel van Jowood. Jowood staat bekend voor zijn low-budget games, maar dit betekent zeker niet dat ze daarom minder leuk hoeven te zijn. Of dit spel veel entertainment bevat zullen we direct eens zien. Soccer manager is bij manier van spreken pick ‘n play, je bent in 2 minuten vertrokken. Naam kiezen, ploeg selecteren, competitie aanduiden en natuurlijk ook de moeilijkheidsgraad en voor je het weet sta je in het hoofdmenu. Hier zal je het grootste deel van je tijd besteden, je kunt er transfers uitvoeren, spelers trainen, tactieken veranderen enzoorts.

Je hebt keuze uit een vijftal competities die allemaal vrij realistisch klinken. Ook de ploegen hebben echte namen, maar spijtig genoeg zijn deze van de spelers belachelijk. Ze lijken zelfs niet echt te zijn, laat staan van echte voetballers. Zo ben ik in de Nederlandse competitie nog geen naam tegengekomen die zelfs maar Nederlands leek!

Het eerste wat me opvalt is het transfersysteem, zo kan je maar 1 transfer per 3 matchen uitvoeren en deze kan dan ook nog eens mislukken. Je hebt ook maar keuze uit een 10-tal spelers, maar je kan ook scouts inhuren die voor een riant bedrag in jouw naam spelers gaan zoeken. Veel nut heb ik van de scouts of van de transfers in het algemeen niet ondervonden. Wat anderzijds wel een pluspunt is, is dat je echt kunt onderhandelen. Jij hebt een bedrag dat je aan de speler wilt geven, en de speler heeft een bedrag dat hij je vraagt. Als je gaat onderhandelen heb je 30 seconden om water bij de wijn te doen. Ook de speler zelf doet dit, waardoor je uiteindelijk een bod overeenkomt of je de transfer laat varen.

Verder kan je elke speler trainen en zo zijn talenten ontwikkelen. Jammer genoeg kun je maar 3 talenten gebruiken, terwijl een speler gemakkelijk 9 talenten kan hebben. Talenten kunnen ook wel verder ontwikkeld worden naar hogere talenten en uiteindelijk wereld-talenten. Aan de andere kant kosten deze trainingen wel handen vol geld. Zelfs het trainen is een minigame op zich. Zo moet je zien dat ze niet te hard trainen, want daardoor kunnen ze skills kwijt raken of kwetsures oplopen. Anderzijds zullen ze wel veel sneller een talent ontwikkelen.

Het tactisch gedeelte is vrij beperkt, je kan kiezen tussen 3 standaard-opstellingen, maar je kan natuurlijk wel je eigen opstelling uittekenen. Verder kan je de inzet, offensiviteit, lange of korte ballen niveaus veranderen. Ik heb echter de indruk dat dit tactisch gedeelte niet verschrikkelijk veel teweeg brengt. Zolang je de beste spelers maar op het veld zet, heb je altijd de grootste kans om te winnen, of je ze nu allemaal in de aanval, of allemaal in de goal zet.

Ook kan je een trainingskamp organiseren dat de fitheid, de skills en de moraal van de jongens kan opkrikken. Spijtig genoeg zijn de resultaten hiervan eerder miniem.

Wanneer je dan je ding hebt gedaan :rolleyes: kan je eindelijk aan de match beginnen. Na een kleine laadperiode wordt de wedstrijd afgetrapt en zie je de match real-time op je scherm. Tijdens de wedstrijd kun je weer elke tactiek veranderen of kan je andere scores in het oog houden.
Grafisch stelt het allemaal niet echt veel voor, zo wordt er niet eens gebruikt gemaakt van een 3D engine, maar zijn het allemaal sprites. Ook de goals die gemaakt worden, zijn soms op het absurde af, maar dit is eerder grappig dan ergerlijk. Je kan ook de snelheid hoger zetten zodat je niet al te lang aan een match besteed.

Er is echter geen commentaar aanwezig en echt veel geluid is er niet aanwezig. Een beetje achtergrondmuziek, wat gejoel van de supporters, maar veel meer moet en kan je ook niet verwachten van deze budgettitel.

Het is een matig spel, maar ondanks alle minpunten en banaliteiten toch vrij leuk om te spelen. Het is eerder amateuristisch gemaakt, maar als je teveel geld hebt liggen en geen zin hebt om een té realistische manager te spelen, dan is dit spel een goeie keuze. Het is een leuke voetbal-manager die weinig diepgang biedt, maar door zijn eenvoud toch een vrij hoge verslavingsfactor heeft.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Soccer Manager
geplaatst in: PC, Reviews
tags: , , , ,


Leave a Reply