gaming sinds 1997

Söldner: Secret Wars

Al gedurende de gehele geschiedenis voert de mens oorlog. Al sinds mensenheugenis slachten we mekaar af om vanalles en nog wat. Neem Egypte bijvoorbeeld. Daar voerden de farao’s altijd oorlog om water en nu, amper 5000 jaar later is water nog altijd zeer belangrijk in dat apenland. Oorlog is ook altijd een aangelegenheid geweest van staten, of van grote groepen mensen. Maar in de toekomst zou dit veranderen; alleszinds dat is wat men ons in Söldner: Secret Wars wilt doen geloven. Oorlog wordt dan uitgevochten door groepjes huurlingen, terwijl de verschillende landen niet meer meedoen. Maar nu is het hoog tijd om te ontdekken of dit huurlingenleger iets kan, ofdat het gewoon een mooie façade is, zonder enige inhoud.

Iedereen weet nog wel hoe revolutionair Söldner zou gaan worden. Het zou de wereld van PC gaming, en meer bepaald het online spelen van FPS-spellen veranderen, zoals slechts enkele games het hadden voorgedaan. En iedereen zat dan natuurlijk vol spanning te wachten.

Laat ik maar ineens met de deur in huis vallen;bij het opstarten zie je vrij snel dat Söldner op het grafische vlak geen potten gaat breken. Het ziet er allemaal wel mooi en knap uit, en explosies en andere worden mooi weergegeven, maar er zit niets revolutionair in. Ook op het gebied van de geluidseffecten is er niet veel revolutionairs te melden.

Maar daar laat ik me niet door tegenhouden en vol goede moed begon ik dus met het creëeren van mijn karakter (waarin je vrij veel variatie kunt steken) en het instellen van de opties voor een optimale spelervaring. Toen alles klaar was klikte ik op de knop Singleplayer en toen sloeg het onheil toe.

Na de lange laadtijd werd ik in de singleplayer wereld gekatapulteerd en kon ik vrij rondlopen in het basiskamp van mijn organisatie. Ik kon ook naar hartelust rondrijden in de wagens en helikopters en schieten met alles wat daar voorhanden was. Ik vertrok dus naar het dichtstbijzijnde vehicle spawnpoint en trakteerde mijzelf op een fris legerjeepje. Ik was nog geen 5 meter vertrokken voor de wagen al een eerste keer uit de bocht vloog en dit aan een slakkengangetje van amper 30 km/u. Goed, geen probleem, een beetje schieten dan maar. Op naar een bunker waar je wapens kan kopen! Daar aangekomen stond ik eerst 10 minuten te staren naar de interface alvorens ik eindelijk door had hoe ik nu in godsnaam een wapen uit dat ding kon krijgen. Nadat ik uiteindelijk mijn wapen ontving, ben ik maar wat gaan schieten op die schietbaan, kwestie van toch iets nuttig te kunnen doen.

Deze kleine anedokte laat duidelijk zien waar de problemen van Söldner liggen. Ten eerste is het in het begin niet echt duidelijk wat je nu juist moet doen in de singleplayer. Je wordt (met weinig of geen uitleg) gedropt in een wereld. In de handleiding vind je het antwoord ook al meestal niet. Het systeem van credits om wapens en voertuigen te kopen is op zich geen slecht systeem; het werkt, maar het is jammer genoeg niet goed genoeg uitgedacht, voor het werd geïmplenteerd. En dan zijn er natuurlijk de grote hoeveelheden bugs die de gameplay jammer genoeg helemaal verzieken.

Zo slippen alle wagens alsof je in een of andere rallywedstrijd zit! De enigste voertuigen die iet of wat fatsoenlijk rijden zijn de verschillende tanks. Mijn helikopter kreeg ik zelfs met de beste wil van de wereld de lucht niet in. Zo is er ook het verhaal van de tank en de boom. Een tank kan zonder probleem een boom omverrijden, en dit is dan ook mogelijk in het spel, maar van zodra een tank een boom tegenkomt die op de grond plat ligt, is het gedaan met de pret en geraak je helemaal niet verder. En zo zijn er nog ontelbaar vele andere kleine bugs. Echt jammer.

Voor de rest is Söldner niet veel anders dan de standaard FPS waarvan er 13 in een dozijn zijn. Dat is jammer want Söldner heeft veel in zijn mars, iets wat er jammer genoeg niet uitkomt.

Söldner: Secret Wars zou leuk kunnen zijn als de makers er in slagen om alle bugs eruit te halen, want op dit moment is Söldner een groot onspeelbaar bugfestijn. Het heeft veel potentieel, maar jammer genoeg komt dat er niet uit. Dus op dit moment is het advies: no Söldner, no cry.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: Soldner: Secret Wars
geplaatst in: PC, Reviews
tags: , , ,


Leave a Reply