gaming sinds 1997

Sonic Generations

Sonic prijkt eindelijk nog ‘s op het doosje van een goed platformspel. En dat is al jaren geleden als je het ons vraagt. Sonic Generations is weliswaar geen klassieker zoals de eerste games met de blauwe rekel, maar de combinatie van old skool 2D gameplay, moderne technologie en nieuwere gameplay-elementen blijkt helemaal geslaagd.

Het verhaaltje dat de ontwikkelaars er rond hebben gebouwd reflecteert het feit dat je zowel in een twee-dimensionale wereld als in eentje met drie dimensies mag spelen. Er zijn twee Sonic personages met wie je op zoek mag naar al je vriendjes die door een slechterik en wat rondgehos met tijdreizen werden zoek gemaakt. 16-bit Sonic en Sonic van nu sluiten een pact om samen de situatie recht te zetten, op de manier die ze elk het liefst hebben.

Dat betekent natuurlijk dat levels zowel in retroversie als in moderne stijl moeten worden afgewerkt. Als je schrik hebt dat dit zorgt voor een saai doorslagje de tweede keer, dan kan je op beide oren slapen. Er zijn voldoende verschillen, je hebt andere mogelijkheden en de levels zitten bovendien zo strak in elkaar dat je met plezier er twee keer doorheen spurt. De makers inspireerden zich ervoor op oudere Sonic games, maar stopten daarna hun creaties vol alternatieve mogelijkheden, spannende uitdagingen en zorgden voor een constante stroom van kleine verrassingen. Ook met de bazen zit het dik in orde, en daar zijn we erg blij om!

De diverse mappen moet je dus zoals vroeger razendsnel in 2D afwerken, je kan ringetjes verzamelen en vijanden verslaan of ontwijken. In de moderne versie van je level krijg je het level van achter jezelf te zien en beschik je over de recente mogelijkheden van Sonic zoals de Homing-aanval. De makers hebben het een klein beetje verwarrend gemaakt om ook tijdens die moderne passages plots naar 2D over te schakelen. Het ziet er erg knap uit en zorgt voor nog meer afwisseling, maar het schakelen tussen de drie verschillende fases vraagt toch wel wat van je concentratievermogen en oog-handcoördinatie.

Niet in het minst omdat je ondanks de snelheid van het spel – want Sonic verslaat Mario nog steeds met gemak in een 100 meter spurt – zal willen genieten van de gedetailleerde graphics. Ook hier zullen fans blij mee zijn, want de locaties zijn kleurrijk, gedetailleerd en de animaties van zowel de omgevingen, personages en allerlei tegenstanders en vehikels zorgen

Dat alleen had in principe genoeg geweest om onze respectmeter voor Sonic en Sega een stuk naar rechts te laten uitslaan, maar wie meer wil zal op het schijfje nog een hoop goed geïntegreerde extra’s vinden. Zo zijn er bijkomende bazen te unlocken en moet je je daarvoor ook bezig houden met de vermakelijke mini-games. Denk daarbij bijvoorbeeld aan races of het behalen van bepaalde scores. Met andere woorden: mooi geïntegreerd in de gameplay en de reeks zodat het geen overbodige prullen worden.

Eigenlijk kunnen we best kort zijn met deze review. Het is een soort combinatie van de oude Sonic games die altijd al goed zijn geweest, en zowat de beste interpretatie van de moderne Sonic. Dit gebracht met een leuk verhaaltje, knappe graphics, genietbare extra’s en gewoon heel veel plezier. Een gemakkelijke beslissing voor wie van Sonic houdt of ooit heeft gehouden.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Sonic Generations
geplaatst in: Reviews, Sega, X360
tags: ,


Leave a Reply