gaming sinds 1997

South Park – Seizoen 16

southparks16South Park is niet geschikt voor kinderen. Om er zeker van te zijn dat uw deze tekenfilmserie niet per ongeluk laat zien aan uw rondhotsende kleuter krijgen we deze verwittiging zelfs nog even op het scherm te zien voordat we van start gaan met het nu al zestiende seizoen. En eerlijk weze eerlijk: uw kleuters en peuters zullen er waarschijnlijk niets aan vinden want de serie zit niet echt op het niveau van – we zeggen maar iets – Maya de Bij. Neen, South Park is gemaakt door volwassenen voor volwassenen en de verhalen die Matt Stone en Trey Parker over ons uitgieten mogen dan wel enkele peuters in het kleine dorpje South Park volgen, ze zijn er niet minder maatschappijkritisch voor.

Na vijftien seizoenen en tig keer dat Kenny is doodgegaan (ok, dat is ook alweer enkele seizoenen geleden) zou je kunnen verwachten dat er sleet op de formule komt, en na de eerste disk krijg je al snel het idee dat dit effectief het geval is. Vijf afleveringen van het seizoen bekeken hebbend ben je erachter dat de er een reden is waarom mannen een pleebril na het plassen naar beneden moeten doen, dat Tell-Sell oplichterij is, hoe onnozel rages en “mythische wezens” wel kunnen zijn, en dat je soms met goede bedoelingen nog steeds slechte dingen kan verwezelijken. Allemaal leuk en aardig, maar nu niet echt iets waarbij we achterover slaan van het lachen.

Gelukkig brengt de tweede disk wat soelaas. We beginnen met een aflevering die uitblinkt – en effectief grappig is door – het gebrek aan actie, en ook de aflevering waarin Cartman zich opstelt als ultieme koppelaar (bij mensen van gelijkaardig ras wel te verstaan!) zijn effectief leuk en ook Sarcastaball – waarbij je echt moet opletten om na enige tijd nog door te hebben wat wel en niet sarcastisch bedoeld wordt – is een schot in de roos. Cartman is altijd een dikkerd geweest maar dat hij hier ook voordeel uit kan halen had hij nog nooit bedacht. Nu dus wel en dit in de aflevering “Raising the Bar” waarin ook reality TV op de korrel genomen wordt. Disk 2 eindigt dan weer met een redelijke maar niet echt super aflevering omtrent wat de man van UPS allemaal wel niet doet als hij langs komt terwijl de man niet thuis is. Neen, we gaan het niet verklappen!

Disk drie bevat vier afleveringen en daarin worden de niet-zo-echt-native bewoners van Hawaii belachelijk gemaakt, krijgen we de ondergang van de videotheek nog eens voorgeschoteld, wordt de hetze omtrent prestatiebevorderende middelen op wel héél originele manier in beeld gebracht, en blijkt dat Obama herverkozen is geworden met hulp van Cartman en de Chinezen. Je zou voor minder gechoqueerd zijn!

Dit zestiende seizoen van South Park geeft wederom kritiek op een hele schare van onderwerpen die de laatste jaren (vooral in de VS) in het nieuws zijn gekomen maar het niveau gaat nogal op en neer. Niet altijd zozeer vanwege het gebrek aan humor van de makers, maar het lijkt ons dat de onderwerpen op zich gewoon een stuk minder interessant zijn. En dat op zich is dan weer een duidelijke hint op wat voor banale zaken tegenwoordig het nieuws halen…

South Park seizoen 16 is absoluut niet memorabel te noemen. Er zijn wel enkele leuke afleveringen, maar de algemene kwaliteit van de grappen en gekozen onderwerpen gaat teveel op en neer om echt te kunnen blijven boeien. Als je de vorige seizoenen reeds hebt is er geen reden om dit ook niet aan te schaffen, maar mocht je met dit seizoen beginnen dan zou je je al snel afvragen waarom South Park zo’n fenomeen is. En dat zegt genoeg.

South Park is nu niet wat je direct hi-tech zou noemen en de serie is ook qua tekenstijl zeer simpel. De verwachtingen liggen dan ook laag op gebied van beeldkwaliteit en dat verklaart ook waarom vooral de ondertitels zowat het eerste waren dat ons opviel; ze zijn zéér hoekig, je zou bijna denken dat men het lettertype van een van de eerste PC’s genomen heeft en dat is geen positief punt. Er zijn een paar scenes met échte acteurs en die zijn niet echt slecht, maar blinken ook niet uit, terwijl de tekeningen zelf wel goed gebruik van kleuren hebben, maar bij momenten toch wel wat problemen vertonen zoals aliasing en wat compressiefouten hier en daar.

Het geluid komt met een 5.1 Dolby Surround track die zijn werk deftig doet ook al moeten we daarbij wel vermelden dat de achterste kanalen en subwoofer niet echt uitblinken qua activiteit. De serie is vooral gedreven door dialoog en bevat zéér weinig actie dus kan je je wel de vraag stellen waarom je zelfs een 5.1 track nodig zou hebben.

Qua extra’s krijgen we enkele verwijderde scenes en enkele mini-audiocommentaren die zo kort zijn dat ze eigenlijk weinig echt interessante informatie bevatten.

box-southparks16

Onze Score:
5.0

geplaatst in: DVD, Paramount, Reviews
tags: ,


Leave a Reply