gaming sinds 1997

Spartacus: Vengeance

spartacusvengeanceIn Spartacus: Blood and Sand zagen we hoe de gladiatoren van het huis Batiatus onder de leiding van Spartacus in opstand kwamen tegen hun meesters en vochten voor hun vrijheid. De hoofdrol werd gespeeld door Andy Whitfield die op fenomenale wijze de legendarische gladiator uitbeeldde en zomaar even Kirk Douglas (die Spartacus vertolkte in de originele film) naar huis speelde. Whitfield werd echter geveld door kanker en het verlies van zo’n sterke acteur heeft al meer series en films de das omgedaan.

De creativiteit in Amerika is echter groot en problemen zijn er om opgelost te worden. Na Blood & Sand werd “Gods of the Arena” op ons afgevuurd, een prequel die een hoop achtergrondinformatie bevat omtrent de verscheidene personages en ons voorbereidde op een echt tweede seizoen dat nu in de vorm van Vengeance verschenen is, met een nieuwe acteur in de hoofdrol en heel wat minder gevechten in de arena maar des te meer in de rest van het Romeinse imperium.

Spartacus (nu vertolkt door Liam McIntyre) en zijn bende gladiatoren houden huis in en rondom Capua en de huurlingen die regelmatig uitgestuurd worden om hen te stoppen worden keer op keer zonder pardon afgeslacht. Omdat het de spuitgaten uit begint te lopen besluit men in Rome om Gaius Claudius Glaber, de man die Spartacus tot een slavenbestaan verdoemd had en ondertussen hard aan het timmeren is aan zijn politieke loopbaan, samen met zijn troepen naar Capua te sturen om voor eens en altijd een einde te maken aan deze opstand. Dit wordt echter moeilijker dan eerst verwacht want terwijl Spartacus probeert om zijn groep opstandelingen uit te breiden en in het gareel te houden krijgt Glaber weinig tot geen medewerking van de lokale edelen en is tot overmaat van ramp zijn zwangere vrouw Ilithyia aan het samenzweren met zijn politieke tegenstander.

Vengeance is het officiële tweede seizoen van Spartacus en wederom worden we bijna letterlijk overspoeld met bloed en naaktscènes. Blood&Sand en Gods of the Arena waren hier al niet vies van, maar netwerk Starz vindt duidelijk dat je nooit genoeg kan hebben hiervan dus mensen met een zwak hart kunnen best oppassen. Meer is echter niet altijd beter en we missen toch wel een beetje de spectaculaire arena-scenes uit de voorgaande seizoenen. Qua verhaal lijkt Vengeance ook een beetje op een tussenstop. Er mag dan wel veel diepgang zijn doordat zeer veel zaken op verschillende niveaus gebeuren, het gaat allemaal een beetje traag vooruit en op het einde heb je het idee dat er nauwelijks vooruitgang is geboekt ten opzichte van seizoen 1. Het beste voorbeeld hiervan is een stommiteit van onzentwege: per ongeluk hadden we de laatste disk eerst opgezet en ondanks dat we even moesten wennen aan enkele nieuwe personages hadden we pas halverwege de laatste aflevering door dat we een foutje gemaakt hadden.

Een van de grote vragen bij Vengeance is natuurlijk of Liam McIntyre erin slaagt om een geloofwaardige Spartacus neer te zetten nadat hij de rol overgenomen heeft van Andy Whitfield. Wel, we kunnen zeggen datn Whitfield niet vergeten wordt maar McIntyre is zeer zeker een goede vervanger. Dat we Vengeance iets minder vinden dan het eerste seizoen ligt dan ook eerder aan wat we hierboven vermeldden dan aan McIntyre’s prestaties.

Vengeance is dan wel het officiële tweede seizoen van Spartacus, het lijkt net als Gods of the Arena een tussenstop te zijn en dat is misschien niet eens zo’n slecht idee. Waar deze achtergrond leverde voor Blood and Sand, introduceert Vengeance Liam McIntyre als vervanger van Andy Whitfield en wordt er finaal komaf gemaakt met enkele bijpersonages uit het eerste seizoen zodat we met een perfect opgekuiste lei binnenkort aan seizoen drie kunnen beginnen.

Vengeance is net als de vorige twee seizoen van Spartacus zwaar gestyleerd en zo erg zelfs dat bepaalde scenes bijna ogen als een tekenfilm. We zijn dat echter ondertussen al wel gewoon van deze serie dus echt storen doet het niet, en het zeer grafische geweld waarbij letterlijk bloed over het scherm gegoten wordt heeft zijn eigen charmes ook al zorgt dit er wel voor dat scenes er soms een beetje plat uit zien. Waar we zeker niet over kunnen klagen is het niveau van detail. Spartacus werd opgenomen met een Phantom camera die beelden op zeer hoge snelheid kan opnemen en daardoor krijgen we enorm veel slow-motion scenes te zien waarin je zowat elke zandkorrel die opstuift kan gaan tellen. Compressiefouten hebben we niet opgemerkt en op technisch vlak kunnen we dan ook niet anders dan zeggen dat deze DVD een schitterende beeldkwaliteit naar voren brengt, ook al ziet het er niet altijd even “echt” uit vanwege de overdaad aan CGI achtergronden. Het geluid kan zonder twijfel tippen aan dat van blockbuster films, alle kanalen worden ten volle benut en ook de subwoofer krijgt zijn deel van de actie waardoor zowel de muziekscore van Joseph Loduca als de gevechten ten volle ervaren kunnen worden zonder dat de dialogen eronder lijden.

De extra’s beginnen met “In Starz Studios: ‘Spartacus: Vengeance'” waarin we gedurende 12 minuten een promotionele preview krijgen op het tweede seizoen met vooral focus op Liam McIntyre die de nieuwe hoofdrolspeler is in de serie. Dan is er een 5 minuten durende behind-the-scenes waarin vooral de special effects aan bod komen en in “Behind the Camera: Directing the Rebellion” wordt 4 minuten dieper ingegaan op hoe bepaalde scenes opgenomen worden. “On Set with Liam McIntyre” introduceert McIntyre als de nieuwe Spartacus en dit door hem gedurende 6 minuten te volgen naar allerlei zaken waaronder Comic Con. “Burning Down the House: The VFX of Episode 5″ kan je best pas kijken nadat je het seizoen gezien hebt want hierin wordt gedurende 12 minuten dieper ingegaan op de effecten achter de belangrijkste scene in de episode “Libertus”.

Wie wat meer informatie wil hebben omtrent de legende van Spartacus krijgt zijn zin met “The Legend of Spartacus” waarin historici Jeffrey Stevens en Aaron Irvin gedurende 11 minuten babbelen over de legendes omtrent onze favoriete gladiator, terwijl “Famous Last Words” enkele cast leden aan bod laat komen voordat hun personage eraan gaat. De titel van de extra is zeker niet verkeerd gekozen.

De laatste aanwezige extra’s zijn een drietal minuten aan Bloopers en ook nog een 30 seconden teaser voor seizoen 3, “War of the Damned”.

box-spartacusvengeance

Onze Score:
8.0

geplaatst in: DVD, Fox, Reviews
tags: ,


Leave a Reply