gaming sinds 1997

Spider-Man 2

Spider-Man bestaat al langer dan vandaag, dat weet iedereen. De spin die elke dag de wereld redt kwam voor het eerst in stripvorm voor, waarna hij ook een tekenfilmserie op TV kreeg. Natuurlijk konden films ook niet ontbreken bij een zo’n bekend personage en daarom kwam onlangs reeds een tweede Spidey-film uit. Het begint stilaan een gewoonte te worden: bij elke grote film hoort een game. Jammer genoeg kunnen we hier niet altijd even blij mee zijn. Doordat een game een vaste deadline heeft -het spel moet namelijk samen met de film gereleased worden- worden er dingen over het hoofd gezien, zodat het spel niet aangenaam is, of anderzijds veel te kort is. Na het povere Spider-Man 1 krijgt Spider-Man 2 nu ook de kans zich te bewijzen als game. Is dat gelukt? Let’s see…

Voor degenen die Spider-Man niet kennen, eerst en vooral: “Shame on you!”, maar je hebt geluk, ik zal eerst een woordje uitleg geven. Peter Parker was een doodgewone student, tot hij op een dag gebeten wordt door een gemuteerde spin. Hij krijgt hierdoor superkrachten. Plots kan hij enorm ver springen, aan de muren plakken, webben schieten uit zijn handen om zich zo verder te bewegen,… Peter Parker ziet al snel in dat hij nu een dubbel leven zal moeten leiden (enerzijds als saaie student, aan de andere kant als de coole superheld die klaar moet staan om heel New York te redden). Nu weet je toch al een beetje wie Spider-Man is, maar het verdere verhaal ga ik heus niet verklappen.

Blijkbaar heeft Activision de laatste tijd iets met grote steden. Eerst hadden we True Crime: Streets of LA, waar we een gigantische virtuele versie van LA mochten bewonderen. Nu is er Spider-Man 2, waarin je wordt losgelaten op één van de drukst bevolkte steden ter wereld: New York. Dit is meteen het grootste pluspunt aan Spider-Man 2: de vrijheid. Waar je in deel één vrij strikt je verhaallijn moest volgen, kan je in deel twee doen wat je wil. Je hebt een gigantische stad om te verkennen. Het rondslingeren alleen al geeft een ‘kick’. Je schiet je webben nu ook echt af naar gebouwen, niet gewoon zomaar in de lucht. Je kan kiezen uit 2 modes om te slingeren; Normal Mode en Easy Mode. In Easy Mode moet je gewoon op de R-knop drukken om een web te schieten, maar in Normal Mode komt er heel wat bij kijken. R-knop om een web te schieten, L-knop om vaart te nemen en ondertussen moet je de A-knop al ingedrukt houden om je sprong te chargen. Het vergt zeker en vast wat oefening, maar je voelt je goed als je aan een snel tempo prachtig door de straten kan slingeren. Je hebt het goed gelezen, je kan nu je sprong (zowel aan een web als op de grond) opladen om hoger te springen.

Overal schreeuwen mensen om hulp: iemand die van een gebouw gaat vallen, iemand die naar het ziekenhuis moet, een bepantserde wagen die overvallen wordt, enz enz. Het is aan jou wat je wil doen, de storymode volgen of erop uit trekken om misdaden en dergelijke op te lossen. In het begin vind je het fantastisch dat je kan doen wat je wil, maar na een tijd begin je het toch wel vervelend te vinden aangezien er maar een kleine 10-tal verschillende opdrachten zijn. Ook ben je soms verplícht om opdrachtjes te doen, aangezien je altijd een bepaald aantal Hero Points moet verzamelen en die krijg je door rond te hollen/zwieren in de stad en roepende mensen te helpen.

Die Hero Points kan je dan gebruiken om allerlei upgrades te kopen in de Spidey Shops. De upgrades variëren van sneller slingeren tot nieuwe slingermoves en nieuwe combo’s. Inderdaad, er zit een heus battle-systeem in dit spel verwerkt, waarin je keuze hebt uit tientallen combo’s die je al dan niet moet kopen. Het loont serieus de moeite om deze combo’s uit je hoofd te leren, of toch enkele ervan, aangezien de vijanden naarmate het spel vordert moeilijker worden. Het is natuurlijk ook gewoon zeer cool om naar de combo’s te kijken, aangezien Spidey’s moves prachtig geanimeerd zijn.

De gedetailleerde animatie geldt wel enkel voor Spider-Man. De rest van de New Yorkse bevolking kan best wat variatie gebruiken. Je zal dikwijls dezelfde characters tegenkomen en ook de filmpjes die een sidequest inleiden zijn bijna altijd hetzelfde. De meeste filmpjes zijn van in-game kwaliteit, maar er zijn ook Full Motion Videos en die zijn werkelijk prachtig, alhoewel de personages niet echt 100% op hun filmversie lijken. De gebouwen van New-York zijn dan weer wel mooi gedaan, tenminste, als je dichtbij bent. Van ver zijn het gewoon lege blokken. Wanneer je iets dichter komt vormen er zich ramen, nog wat dichter meer textures, en wanneer je bij wijze van spreke met je neus tegen de muur plakt zie je alles lekker scherp. Vrij vervelend, maar ook best te begrijpen, aangezien het mij vrij onmogelijk lijkt om het gigantisch grote New-York in zijn geheel op het hoogste detail weer te geven. Het voordeel hiervan is het gebrek aan laadtijden. Natuurlijk moet er geladen worden tussen de missies door, maar New-York is 1 grote stad. Geen geheel van kleine deeltjes die aan mekaar hangen en dus ook geen laadtijden wanneer je door de stad zoeft.

De voornaamste acteurs hebben hun stem verleend voor het spel, dus qua voice-acting zit het allemaal wel snor, maar met de rest van het geluid ben ik niet tevreden. Het zal veel voorkomen dat je jezelf afvraagt of het geluid nu wel aan staat, want tijdens het zwieren door de stad is het soms akelig stil. Met akelig stil bedoel ik enkel het *tsjoef-tsjoef* geluid van de webben die uit je handen schieten. Het is echt raar om op sommige momenten enkel dat te horen zonder achtergrondmuziek. Bij random missions zal je dikwijls geïrriteerd raken omdat de mensen gewoon altijd hetzelfde zeggen…

Spider-Man 2 brengt de filmgames op een ander niveau. Het is voor één keer een goed spel! Het heeft echter nog wel te kampen met kleine onafgewerkte zaken, zoals het geluid dat op sommige momenten beter kan, het gebrek aan variatie in de random missies. Bij mij zat er op een gegeven ogenblik ook een gigantische bug in het spel, waarover ik echter niets zal zeggen omdat ik niks van het verhaal wil spoilen. Ik heb eens rondgezocht op enkele fora en blijkbaar zijn er nog meer mensen met dat probleem. Al bij al is Spider-Man 2 dus toch een gewoon goed spel, met enkele tekortkomingen en een veel te korte speelduur. Ik had het hoofdverhaal uitgespeeld in 8-9 uur, maar gelukkig kan je daarna nog zoveel submissies oplossen als je wil.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Spider-Man 2
geplaatst in: Activision, GC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply