gaming sinds 1997

Spider-Man: Shattered Dimensions

Spider-Man: Shattered Dimensions combineert de typische features van een Spider-man game – slingeren aan stukjes spinnenwebben en het in elkaar slaan van tegenstanders – met de mogelijkheid om vier verschillende gedaanten van de held aan te nemen. Voor de kenners van de comics: het gaat hier meer bepaald om Amazing, Noir, 2099 en Ultimate Spider-Man. Elke vorm biedt je natuurlijk de nodige afwisseling in gameplay, persoonlijkheid en mogelijkheden, en dat maakt van dit spel eentje waar de fans tevreden mee zullen zijn.

Ongetwijfeld heb ik nog veel gemist als relatieve niet-kenner, maar de makers hebben duidelijk hun best gedaan om die fans te geven wat ze willen. Er zijn hopen referenties, het verhaal (je moet een gebroken artefact opsnorren doorheen verschillende dimensies) is een uitvlucht om verschillende aspecten van de spinnenman bloot te leggen en de sfeer en de toon zitten helemaal goed, met de nodige stukjes humor hier en daar. Bovendien volgt er op het einde nog een afsluiter die een stuk interessanter uitvalt dan je zou vermoeden.

De gameplay dan en die is net iets minder spannend en gevarieerd dan de missies. Nu en dan is het leveldesign niet altijd even perfect en wordt het wat klungelig, maar in het algemeen krijg je heel veel vrijheid om je kunstjes uit te halen. Je zal met veel verve rondspringen, kruipen en slingeren dat het een lieve lust. Even vlot is de manier waarop je vijanden aanvalt, zij het via van de ene naar de andere te springen of door het uitvoeren van een combo-aanval. De gevechten zijn best interessant omdat je zowel kan button-bashen maar eigenlijk beter gebruik maakt van de vele mogelijkheden om te knokken, te werpen en te counteren.

Die aanvallen en bewegingen kan je nog upgraden door het spenderen van XP, iets wat onder meer ook nieuwe outfits en sterkere attributen vrijspeelt wat tot een vrijgevig totaalplaatje leidt, zeker gezien je vier verschillende Spider-Men. Zo zal je bijvoorbeeld verrast worden met tentakelaanvallen in Spider-Man Ultimate levels en kan je een soort bullet-time activeren met 2099. Jammer dan dat de ontwikkelaar er toch niet in is geslaagd om de verschillende stukken meer verschillend te maken qua gameplay, want de basisingrediënten daarvoor waren aanwezig. Je blijft een beetje vastzitten aan de combinatie van rondhuppelen en knokken.

Typische stuff dus, en dat betekent dat je weinig innoverende zaken zal tegenkomen. Gelukkig brengt de stevige line-up aan fantastische bazen net genoeg afwisseling en uitdaging en zal je ook nieuwe vijanden ontmoeten en omgevingen mogen verkennen naargelang de dimensie waar je je in bevindt. De leukste vond ik persoonlijk Noir omdat die levels een erg aparte, donkere sfeer hadden die ik niet verwachtte in een Spider-Man spel. Ook de gameplay is daar anders met een grotere focus op stealth die weliswaar niet iedereen zal bevallen. Niet getreurd echter, want je kan altijd makkelijk kiezen tussen welk level in welke dimensie je wil afwerken en welke wereld je ook induikt, de graphics zijn altijd even aantrekkelijk.

De gameplay is niet vernieuwend genoeg of diep genoeg om van een topper te spreken, maar deze nieuwe Spider-Man is wel een erg leuk tussendoortje dat fans van de reeks een aantal avondjes plezier zal bezorgen. De actie is snel, strak en vlot, de sfeer en de graphics zorgen ervoor dat je altijd in het verhaal blijft zitten en de vele upgrades, moves en slingermogelijkheden brengen heel wat content. In een spel waarin je in vier verschillende pakjes en dimensies van je favoriete held kan kruipen is het wel jammer dat er niet meer variatie en originaliteit terug te vinden is. Voor wie zin heeft in een geslaagd en lichtvoetig actiespel met de nodige bazen is dit echter een hapklare brok.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Spider-Man: Shattered Dimensions
geplaatst in: Activision, PS3, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply