gaming sinds 1997

Splatterhouse

De titel klinkt ontzettend smerig en dat is meer dan logisch want Splatterhouse is een aaneenschakeling van bloederige vechtscènes en in het rond vliegende ingewanden. En dat is maar goed ook, want dat gore is wat het spel zo leuk maakt. Namco Bandai heeft met dit vervolg op de gelijknamige arcadegames uit de jaren tachtig een prima opvolger gecreëerd voor de moderne consoles, al is er wel ruimte voor verbetering.

Wanneer Ricks vriendin Jennifer in de handen valt van de gestoorde Dr. West, wordt Rick voor dood achtergelaten. Stervend in een grote plas bloed wordt hij geroepen door een mysterieus masker dat wat verder op de grond ligt. Het masker beweert de enige kans op redding te zijn, voor zowel Rick als zijn vriendin. Met zijn laatste krachten plaatst Rick het bezeten terreurmasker op zijn hoofd en verandert hij in een moordende vechtersbaas. Een cliché begin net zoals bij de gemiddelde horrorfilm, just the way I like it!

Het masker, dat voortdurend grappige oneliners bovenhaalt, leidt je zoektocht naar Jennifer en de criminele Dr. West waarbij je door verscheidene omgevingen trekt en op talloze monsters stuit. Je tocht speelt zich voornamelijk in 3D af maar nu en dan is er ook een verwijzing naar de vroegere Splatterhouse games wanneer je in 2D zijwaarts over het scherm moet bewegen om vijanden af te ronselen, vlijmscherpe messen te ontwijken of van platform tot platform te springen.

Maar verrassend genoeg is het niet de camera in 2D, maar die in 3D waaraan ik me stoorde. Het bewegen van de camera is op bepaalde momenten zodanig beperkt dat je amper ziet of er een vijand in je buurt is of niet. Allemaal heel verrassend natuurlijk maar handig is het niet.

Nu we het toch over negatieve punten hebben, er zijn er nog twee die in het oog springen. Een eerste minpunt zijn de matige graphics die anno 2010 toch wat uit de toon vallen, daar waar de sound dan weer wel te pruimen valt. De metalsoundtrack die het spel perfect van de nodige punch voorziet is daar het beste voorbeeld van. Een tweede zijn de lange laadtijden wanneer je opnieuw wil beginnen na gedood te zijn. Game over is op zich al geen leuke ervaring, als je dan nog eens zo lang moet wachten om opnieuw te beginnen dan is het al helemaal balen.

Voor de rest is het echter pure fun. Bij dit bloederige spel is het de bedoeling dat je, hoe kan het ook anders, veel bloed moet vergieten. Hoe meer bloed je verzamelt, hoe meer moves je kan unlocken en hoe sneller je kan genezen. Met je ‘Splatter Siphon’ kan je bloed verzamelen uit de lijven van wie je net versloeg om zo je gezondheid te verbeteren. Heb je genoeg bloed in je tank dan kan je in ‘Berserker’-mode gaan. Hierdoor verander je in een nog machtiger wezen waardoor je gedurende een korte periode elke tegenstander de baas kan. Je moet het echter wel op de juiste moment gebruiken want te vroeg kan je dood betekenen. Geen nood overigens als je tijdens het gevecht een arm verliest: verzamel genoeg bloed en die groeit er wel opnieuw aan. Een feature die ook in het echte leven handig zou zijn!

Bepaalde tegenstanders vereisen echter verschillende vechtstijlen en met bepaalde combo’s zal je overigens meer bloed vergieten dan met andere. Zo kan je finishing moves gebruiken waarbij je de armen, het hoofd of het bovenlijf van de tegenstander afrukt. Of verkies je zijn kaak te breken om daarna zijn ingewanden er langs zijn strot uit te trekken? Nadien kan je zelfs ledematen van tegenstanders gebruiken om diens vriendjes mee af te maken. Met andere woorden, bashen op je knopjes is allesbehalve de meest aangewezen methode om je doel te bereiken en dat is zeker en vast positief.

Bij Namco Bandai hadden ze ook nog wat lekkers in petto voor de fans van de oude Splatterhouse games. Naarmate je vordert in het spel kan je de drie eerste arcade games unlocken. En als dat nog niet voldoende blijkt, dan is er ook nog de ‘survival arena’-modus waarbij je golven van tegenstanders over je heen krijgt. Zodoende, genoeg om je even zoet te houden, deze Splatterhouse!

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Splatterhouse
geplaatst in: NamcoBandai, Reviews, X360
tags: , ,


Leave a Reply