gaming sinds 1997

Split/Second: Velocity

Zou je zelf kijken naar een programma waar mensen hun leven op het spel zetten voor geld en aanzien? Een programma dat zo overgoten is door de adrenaline dat het je zelf aanzet tot roekeloos gedrag? Een overtuigende “ja hoor” langs deze kant! Het televisieprogramma Split/Second: Velocity gooit in een twaalftal seizoenen het leven van enkele coureurs in de weegschaal, terwijl deze tegen elkaar racen op iets dat enkel omschreven kan worden als streetracen op steroïden.

Disney en de mannen achter 2008´s racer Pure, Black Rock Studio, komen met een nieuwe racer op de markt. Split/Second is een arcaderacer met een vernielende twist. Verwacht dus het totaal tegenovergestelde van racegames als Gran Turismo en Forza Motorsport. Door middel van Power Plays kun je andere racers van de baan wegblazen, helikopters raketten laten afvuren, containers laten exploderen en gigantische gebouwen als een Engelse pudding in elkaar doen vallen.

Vooraleer je een Power Play kan uitvoeren dien je een van de drie balkjes te vullen. Het vullen van deze meters doe je door te driften, te draften, airtime te halen of Power Plays van je tegenstanders te ontwijken. Na het vullen van een balkje kan je een Power Play afvuren. Indien je liever je meter laat vullen tot het laatste balkje, dan word je beloond met een extra grote Power Play die in staat is het parcours drastisch te veranderen. Zo zijn er races waar er een vliegdekschip wordt opgeblazen, een vliegtuig neerstort op een landingsbaan of een verkeerstoren explodeert. Helaas ligt hier meteen het grootste negatieve punt van de game: Split/Second telt slechts elf banen, waardoor je na enkele races de gevaarlijke obstakels hebt gememoriseerd en de rit quasi met je ogen dicht kan uitrijden.

Elk seizoen van Split/Second bevat enkele verschillende modi. In totaal zijn er zes verschillende racetypes, variërend van een normale race, Eliminator en Air Strike tot Air Revenge, Survival en Detonator. Vooral Survival, races waarbij vrachtwagens blauwe en rode tonnen laten vallen die je zolang mogelijk moet zien te ontwijken, is een leuke variant. Ook racevarianten Air Strike en Air Revenge zorgen voor de nodige variëteit. Bij Air Strike moet je raketten van een helikopter zolang mogelijk ontwijken, terwijl het bij Air Revenge draait om het zelf neerknallen van de helikopter door middel van je Power Plays. Terwijl de game genoeg afwisseling heeft qua modi, is het tegengestelde waar voor de bolides. Slechts twee verschillende soorten wagens zijn te kiezen, namelijk de gewone racewagen en de iets sterkere doch slomere truck.

Naast je carrière als tv-ster kan je ook je skills online uittesten. Het online gebeuren is vrij identiek aan het offline gedeelte met als enige verschil de menselijke coureurs uiteraard. En dat is nu juist wat de game dat tikkeltje leuker maakt. Wezens met breinen zijn minder voorspelbaar en hebben een betere controle over hun voertuigen. De online races zijn dus een stuk pittiger. Een leuke insteek zijn de leaderboards, die je min of meer kan opvolgen dankzij stickers op je voertuig. Als beginneling krijg je een nummer 99 toegekend op je auto en naarmate je races wint verandert je “rugnummer”.

Een grote tweestrijd teistert het grafisch landje, want terwijl de locaties er geweldig uitzien kan dit niet gezegd worden over de wagens. De auto´s zien er zeer ongeïnspireerd uit, rijden allemaal hetzelfde en crashen zo afschuwelijk lelijk! De tracks daarentegen zijn zeer origineel, mooi afgewerkt en gevarieerd. Het is belangrijk voor een spel waar explosies zo centraal staan dat het geluid wel goed meezit. De special effects klinken overtuigend, de crashes weergalmen hard en de explosies doen gelukkig niet denken aan kindervuurwerk. De soundtrack kan er door, maar verwacht je aan de typische adrenalinepompende liedjes.

Split/second is een racegame, maar spijtig genoeg ligt de nadruk teveel op de grote explosies en Power Plays in plaats van het echte racen. Daarnaast zorgt het gebrek aan racebanen snel voor een déjà-vu gevoel waardoor die leuke gimmick niet lang indrukwekkend blijft. De verschillende modi worden zeker en vast geapprecieerd, maar het totaalpakket mocht wat vollediger zijn. Split/Second: Velocity is zeker en vast geen slechte game, maar huur deze game misschien eerst in plaats van hem aan te schaffen.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Split/Second: Velocity
geplaatst in: PS3, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply