gaming sinds 1997

Sports Champions

Sports Champions is een logische lanceringsgame voor Move op PlayStation 3. De collectie biedt je zes verschillende sporten – ook al is dat begrip hier in lossere zin geïnterpreteerd – die goed gebruik maken van de Move controller. Maar zoals je kon verwachten zijn er toch enkele minpunten die deze verzameling niet echt een must-have maken voor wie al een Wii in huis heeft.

Je zal dit spel dan ook vooral uithalen wanneer er vrienden in huis zijn, wanneer je even Move wil demonstreren of gewoon wat wil ontspannen voor een halfuurtje. Je kan elke sport (frisbee golf, beach volley, tafeltennis, boogschieten, gladiatorenduel en bocce) op verschillende manieren spelen. In Free Play kan je met tot vier spelers aan het werk (maximum twee tegelijk weliswaar, wat jammer is) terwijl je in Champions Cup de A.I. moet trachten te verslaan. Slaag je daarin, dan speel je weer mini-games vrij, en naargelang de medaille die je behaalt krijg je extraatjes zoals nieuwe uitrusting en personages.

Dit laatste zorgt ervoor dat je als eenzame speler ook aan dit spel plezier kan beleven maar uiteindelijk zal je al snel liever tegen echte mensen aan het werk gaan omdat dat nu eenmaal leuker is. De Move hardware kwijt zich van zijn taak zoals het hoort. Een stuk preciezer dan bij de Wii alleszins, wat niet altijd een voordeel is. Zo is tafeltennis leuk, maar ervan uitgaan dat je de controller precies zo kan houden als in échte tafeltennis zal je enkel frustratie opleveren. Het is en blijft een spelversie van the real thing en pakweg het roteren van je palletje moet je subtieler doen dan in het echt.

Wel kan je beter effect geven bijvoorbeeld, maar je plaats kiezen ten opzichte van de tafel is nog steeds moeilijk en onhandig. Wat men ook zegt, er is wel degelijk nog een klein beetje lag, maar storend is het niet. Ook newbies hebben duidelijk meer problemen met de controls dan bij de Wii: daar kan je immers ook gewoon wat zwaaien en raak je toch nog het balletje. Plus- en minputen met andere woorden, maar één conclusie is dat dit meer gericht is op echte gamers en wel degelijk werkt. Andere conclusie: het vele calibreren is vervelend en je moet toch zorgen dat je een eindje van de camera bent verwijderd om alles goed te laten registreren. Zorg ook voor voldoende plaats want ‘cheaten’ door te blijven zitten is vanaf nu een stuk moeilijker!

Bocce is wellicht de leukste verrassing in het pakket. Voor mij leek het vooral op een soort petanque maar je kan er met wat fantasie ook de Move-versie van Wii Bowling in zien. Makkelijk om mee te beginnen en plezierig om te spelen met wat vrienden. Bovendien krijg je tien verschillende locaties wat alles wat afwisselender maakt.

Hier moet ik wel vermelden dat de grafische voorstelling dan wel in hoge definitie mag zijn, geïnspireerd waren de makers niet want er valt geen greintje persoonlijkheid te bespeuren. Vooral in “disc golf” (spelregels van golf, maar in plaats van een balletje te slaan moet je hier een frisbee gooien) blijkt dit: de omgevingen zijn scherp, maar je bent ze na drie minuten al beu en het is ook veel te moeilijk om je frisbee te zien in de diverse shots. Ook de personages zijn in hetzelfde bedje ziek: levenloos en chirurgisch van alle persoonlijkheid ontdaan. Wel kan je eindeloos variëren hoe je je schijf gooit, en dat is an sich al leuk genoeg om je een uurtje tevreden mee te houden.

Ook boogschieten is een stuk interessanter met een heel aantal verschillende opdrachten en doelen, een meer uitdagende moeilijkheidsgraad en een aantal modi om je vrienden in uit te dagen. Dit compleet in tegenstelling tot de “gladiator duels” die al snel eentonig worden en te weinig diepgang hebben om in de buurt te komen van wat je ervan verwacht. Ook beach volley valt wat tegen om eerlijk te zijn. Je krijgt niet het gevoel dat je echt volleybal speelt aangezien je automatisch beweegt en je de bal vooral moet raken zonder veel invloed uit te oefenen op wat er erna mee gebeurt.

Sports Champions is een gemiddeld pakket van een beperkt aantal activiteiten, waarbij de ene al geslaagder in elkaar zit dan de andere. Absoluut geen topper is het echter wel een degelijk game dat je in de begindagen van Move even zoet zal houden en met een vriend nog een stukje leuker is. Wie echter hoopte dat Move het walhalla zou worden wat betreft dergelijke games moeten we een beetje teleurstellen: tot nog toe kan de grotere precisie de hoge beloftes nog niet inlossen. Technisch absoluut een stuk beter dan de Wii vertaalt zich dit voorlopig niet in een meer meeslepende ervaring.

Wij zijn benieuwd wie het gaat halen: de strategie van Nintendo waarin bewegingsgevoeligheid wat onprecies moet zijn om de hele familie ervan te kunnen laten genieten zonder zorgen, of Sony die erop gokt dat precisie zal zorgen dat ook hardcore gamers deze bewegingscontroller omarmen.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Sports Champions
geplaatst in: PS3, Reviews, Sony Entertainment
tags: ,


Leave a Reply