gaming sinds 1997

SSX On Tour

Het is al twee jaar geleden dat EA met hun laatste SSX game op de proppen kwam. Waarom hebben ze 2004 overgeslaan? Ik heb er geen benul van, maar gezien de hype van SSX On Tour hadden ze waarschijnlijk die 12 extra maanden nodig om een topspel te maken dat SSX3 kon verbeteren. Of dat was althans de bedoeling…

SSX On Tour is de vierde telg in de populaire snowboardreeks van Electronic Arts. SSX was een ‘instant classic’ en werd opgevolgd door Tricky. SSX3 voegde wat meer race-elementen en vooral meer snelheid toe en staat -voor mij althans- nog steeds geboekstaafd als het beste snowboardspel ooit. Nu is er SSX On Tour, waarin de “Tour” staat voor een soort campagne die je een hele tijd zoet moet houden.

Na een redelijk mooie intro krijg je de keuze tussen The Tour en Free Play. Die laatste is een soort quick game met zowel standaardonderdelen als opties die je vrijgespeeld hebt in The Tour.

Ik zal het kort houden: in het spel zijn er verschillende speeltypes: races, trickjumps, trick races, etc. etc. etc. Iedereen zal wel iets vinden naar zijn zin. In navolging van andere EA-titels, kan je hier ook de look van je personage volledig naar wens aanpassen. Wanneer je wat geld verdient kan je uiteraard in een winkel nieuwe boards en kledingstukken kopen, een nieuwe haarsnit uitproberen of zelfs make-up op je gezicht smeren.

Dat is allemaal wel tof enzo, maar enkele zaken hebben me enorm gestoord.

Neem nu bijvoorbeeld de menu’s. Ze zien er simpelweg afschuwelijk uit, tenzij je valt op chaotische menu’s met tekeningen van zesjarigen. Overzichtelijkheid is een grote troef bij dit soort spellen, maar EA heeft het volledig verprutst in hun poging om hipper dan hip te zijn.

Enkele degelijke beschrijvingen bij een event zouden ook handig geweest zijn. Aangezien ik dacht dat het wel aan mij lag, vroeg ik ook aan andere mensen of zij het doel van bepaalde races wisten. Je kan het al raden: zij hadden er ook geen idee van.

De ranking geeft je een goed beeld hoever je staat, maar wat meer informatie over hoe je nu vooruitgang boekt had welkom geweest. En dat geldt zowat voor alle informatie eigenlijk. Je kan nieuwe tricks kopen, maar in het spel staat nergens vermeld hoe je ze uitvoert. Op de knoppen rammen om zo per ongeluk op een combo te stuiten helpt ook al niet.

Ik werd ook helemaal niet van mijn stoel geblazen door de graphics. Ik herinner mij nog dat, toen ik de eerste keer SSX3 opstartte, ik direct verliefd was op de look van dat spel. In SSX On Tour ergerde ik mij constant aan het feit dat de personages in de cutscenes hoekiger zijn dan een Rubiks-kubus.

Die tussenstukjes gaan ook snel vervelen; ze lijken allemaal op elkaar en ze vertragen daarenboven het tempo van het spel. Ik hou wel van filmpjes tussen de levels in, maar niet als ik constant dezelfde beelden zie terugkeren.

Versta me niet verkeerd; de pistes zien er helemaal niet slecht uit, maar ze zien er simpelweg niet zo indrukwekkend uit als SSX3 in zijn tijd.

Het geluid valt mee, met vooral heel wat hip hop-nummers, maar alweer lijkt het alsof EA wat hoeken heeft afgesneden. Liep het budget soms ten einde? Er zijn meerdere liedjes beschikbaar, maar reeds na een uurtje spelen, hoor je al herhalingen. Dat is niet echt iets wat je verwacht van een titel die draait rond “coolheid”.

Coolheid. Nog zoiets dat EA tevergeefs probeert te verwezenlijken met SSX On Tour… tenzij je 12 jaar oud bent, uiteraard. Als je een Tour-evenement wint, krijg je een of ander flashy prentje te zien, waarin je personage een sullige pose aanneemt, met ernaast de tekst “I’m the boss” en enkele bliksemschichten op een rood-zwarte achtergrond.

SSX On Tour is geen slecht spel op technisch gebied, maar EA slaat ook de bal mis op enkele vlakken. Als ik een sequel bekijk, wil ik verbeteringen zien, maar SSX On Tour verprutst de mooie dingen aan SSX3 en verbetert de kleine foutjes van dat spel niet. Dat is jammer, want er zat veel meer in deze titel.

EA heeft wanhopig geprobeerd om cool te zijn met SSX On Tour, maar in hun enthousiasme hebben ze uit het oog verloren wat werkelijk cool ís, met als resultaat een product dat geen verbeteringen biedt over SSX3 en enkel hip zal worden beschouwd door pre-pubers. Als je een écht goed arcade snowboardspel wilt, ben je nog steeds beter af met SSX3.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: SSX On Tour
geplaatst in: Electronic Arts, PS2, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply