gaming sinds 1997

Star Wars: Galaxies – An Empire Divided

A long time ago, in a galaxy far, far away…
Iedereen die nu een spontane vreugde-uitspatting krijgt (in welke vorm dan ook), mag zich een Star Wars fan noemen. Misschien hebben jullie er ook al van gedroomd om eens mee te vliegen met Han Solo, om prinses Leia eens aan de ketting te hangen, of om Darth Vaderken eens een pak voor zijn broek te geven. Staak het dromen: hier is Star Wars: Galaxies! (start soundtrack…)

Dompel je onder in het welbekende Star Wars universum, en bepaal je eigen lot! Het zou zo van de doos kunnen gegrepen zijn, want dat is waar het in deze MMORPG om gaat. Verken samen met duizenden anderen de verste uithoeken van de ruimte en geef de aliens op hun donder. Als dit niet aantrekkelijk klinkt, dan zal dit spel niets voor jou zijn. Nog altijd hier? Goed, dan zullen we het spel eens wat nader bekijken.

Zoals in iedere goede MMORPG zal je ook hier je virtuele gelijke kunnen creëren. Wat meteen opvalt, is de grote keuze aan uitzichten en dan bedoel ik niet alleen de verschillende rassen (niet minder dan 8!), maar vooral de attributen zoals baardjes, snorren en pruiken. Wil jij een stevig gebouwde grijze wookie of toch liever een magere Twi’lek met sexy gekleurde hoofdstaart? Allemaal geen probleem. Je kan je zo extravagant uitdossen als je zelf wil. Na dit make-up gebeuren kan je jezelf een beroep toekennen. Ook hier heb je weer een ruime keuze. Naast de standaard beroepen zoals scout en medic, kan je ook kiezen om carrière te maken als entertainer of artisan (lees: potjes bakken).

Hierna begint het spel met een korte tutorial. Je schip wordt neergehaald door “the empire” en jij wordt gevangengenomen op verdenking van smokkelen. Het blijkt hier om een misverstand te gaan en je wordt vrijgelaten. Nog even snel een probleempje oplossen met een op hol geslagen piraat en je bent vrij om te gaan. Je wordt bovendien nog eens vergoed en mag op kosten van “the empire” koers zetten naar een planeet van jouw keuze. Vriendelijke gasten toch! Daar sta je dan, op een voor jou totaal onbekende planeet terwijl de shuttle die je gedropt heeft als een speer wegschiet.

Wat meteen opvalt, zijn de prachtige karaktermodellen. Zoals ik al eerder zei, kun je je uiterlijk tot in detail regelen, wat voor een erg bonte verzameling van voorkomens zorgt, die in volle glorie op het scherm getoverd worden. Ook de vijanden en dieren die buiten de steden rondzwerven, zijn van eenzelfde hoog niveau. Deze lijn van detail is jammer genoeg niet doorgetrokken naar de omgeving. Dit is waarschijnlijk nog onmogelijk, want het spel draait nu al niet echt vlot in de grote steden. Begrijp me niet verkeerd, het ziet er allemaal zeer kleurrijk uit (buiten de woestijnplaneet Tatooine dan) en is dadelijk herkenbaar. Toch kwam het mij allemaal nogal repetitief over en had ik de grootste moeite om mij te kunnen oriënteren in de grote steden. Gelukkig zijn er enkele bekende monumenten die je als richtpunt kunt nemen en dewelke je ook kan bezoeken. Zo is er bevoorbeeld het paleisje van de keizer, waar je, na voldoende klussen opgeknapt te hebben, binnen mag om met hem kennis te maken.

Wat voor klussen zijn dat dan wel? Er is voor elk wat wils, en je hoeft niet noodzakelijk iemand om te gaan brengen. Je kan per beroep een terminal raadplegen dewelke de mogelijke opdrachten overzichtelijk weergeeft. Ook personen kunnen je opdrachten geven. Jammer genoeg komen we hier bij een ander minpunt van het spel. De opdrachten zijn, zeker in het begin, extreem saai! Eigenlijk komt het er op neer dat je je gewoon van punt a naar punt b moet verplaatsen. Op zich is dit niet zo erg, maar als je weet dat je als beginnend speler alleen beroep kan doen op je trouwe voeten en dat de planeten niet echt klein zijn, dan weet je dat je ettelijke minuten aan het lopen bent om op punt b te geraken. Op sommige momenten leek het wel of ik een jogging simulator aan het spelen was (grandioos idee voor een nieuwe sim?). Later in het spel kan je gelukkig wel vervoersmiddelen kopen (wat nog maar pas met een patch is geïmplementeerd).

Een ander belangrijk aspect van het spel is de economie. Star Wars: Galaxies is volledig van het principe van een player based economie, zeg maar een futuristische e-bay. Sluit jezelf aan op een van de vele verkoopsterminals en je ziet direct wat ik bedoel. Honderden artikels worden aangeboden door medespelers. Andere spelers zoals jezelf kunnen hier dan een bod op doen, wat voor een leuke spelervaring zorgt. Heb je iets totaal nieuws uitgevonden, maak je fortuin door het te verkopen, er zal altijd wel iemand geïnteresseerd zijn.

Over het geluid hoef ik niet veel te zeggen. De bekende Star Wars themes zitten in het spel en hebben nog niets van hun charmes verloren. Ze blijven bijdragen tot de sfeer, wat dus wel goed zit. Een minpuntje wat ik toch nog even wil aanhalen, is de interface. Deze komt naar mijn mening te onhandig over. Zeker als beginnende speler zal je even moeten worstelen om de juiste muis-keyboard coördinatie te verkrijgen, maar ook daarna komt het nog onnatuurlijk over. De manier van overzichten geven van bijvoorbeeld opdrachten en waypoints kon volgens mij een heel pak duidelijker (of het kan ook zijn dat mijn iq gewoon te laag lag om zo’n gestroomlijnde interface te begrijpen :p ).

Wat kunnen we hier nu uit besluiten? Dat Star Wars Galaxies een slecht spel is? Zeker niet. Is het dan een topper? Dat nu ook weer niet. Het spel ligt eerder in de middenklasse van MMORPG’s en schiet er eigenlijk alleen uit door zijn overbekende universum. Dit zal ook vooral de reden van een aankoop rechtvaardigen. Als je fan bent van het universum is dit spel zeker iets voor jou, maar je zal er toch je tijd moeten instoppen om alles onder de knie te krijgen. Mochten de kleine foutjes die nog overblijven opgelost worden (en dat zal hopelijk gebeuren) dan kan dit spel nog wel uitgroeien tot een prachtig geheel. Ook extra content zal hopelijk blijven toegevoegd worden (er zijn bv. plannen voor ruimtegevechten). Het enige wat dan nog overblijft is de veel te hoge prijs! Zo mag je niet minder dan €13 per maand ophoesten om te blijven spelen. Deze hoge prijs vind ik op dit moment nog niet gerechtvaardig. Laat ons hopen dat LucasArts dit spel nog wat oppoetst en zo de Star Wars wereld subliem tot leven brengt.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Star Wars Galaxies: An Empire Divided
geplaatst in: LucasArts, PC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply