gaming sinds 1997

Star Wars: Knights of the Old Republic 2: The Sith Lord

Star Wars: Knights of the Old Republic was voor mij de eerste echt geslaagde RPG op de Xbox. Zowel de gameplay, de setting als de presentatie waren tot in de puntjes afgewerkt en het spel slaagde er op zijn eentje in om het genre leven in te blazen op deze console. LucasArts kon natuurlijk niet anders dan een vervolg klaarstomen en een dik jaar later ligt dit reeds in de rekken. In deze review bekijken we even of het vervolg zijn voorganger kan onttronen.

Het nadeel van een dergelijk succes is dat de verwachtingen voor The Sith Lords een stuk hoger gespannen zijn. Bovendien werd deze keer Obsidian aangesproken voor de ontwikkeling en niet BioWare, dat had ingestaan voor het eerste deel. Obsidian heeft echter goed opgelet en de succesformule behouden, wat zowel een deugd als een zonde is gebleken.

Net zoals de vorige keer start je zonder kennis van de Force powers: je speelt immers niet met hetzelfde personage als in KotOR. Later in het spel zal je wel enkele overlevenden van het vorige avontuur ontmoeten. De verhaallijn is wederom erg interessant, vooral dankzij de uitgewerkte en complexe personages en natuurlijk ook door het feit dat je opnieuw kan kiezen om de Light of de Dark side van de Force op te zoeken. Dit laatste zorgt niet alleen voor een mooie herspeelbaarheid, maar ook voor die kenmerkende extra dimensie van de KotOR-reeks. Je wordt immers constant geconfronteerd met problemen waarbij je moet kiezen tussen een ‘goede’ en een ‘slechte’ reactie. Deze zijn niet altijd duidelijk afgelijnd en je zal meer dan eens verrast komen te staan door de onverwachte gevolgen van je keuzes!

Consistentie in je keuze is evenwel aan te raden. Veel Force-powers worden immers efficiënter naargelang de affiniteit die je hebt met een van beide kanten van de Kracht. Wat je doet heeft ook grote gevolgen voor de rest van het verloop van het spel. Ook het einde van het game hangt af van hoe je je hebt gedragen in wat voorafging en welke makkers je mee hebt genomen op de trip. Reken daar even bij dat je toch snel 40 uur bezig bent met dit alles en dan kan je makkelijk besluiten dat het verhaal een van de sterkste punten is van The Sith Lords.

In tegenstelling tot het scenario stelden de graphics ons wat teleur. Vergeleken met de vorige aflevering zijn ze er niet merkbaar op vooruit gegaan en dat begint nu toch wat duidelijk te worden. Bovendien werd de framerate niet de hoogte in gestuwd, wat soms voor problemen zorgt tijdens de grotere schermutselingen. Desalniettemin worden de foutjes op technisch gebied ruimschoots goedgemaakt door de Star Wars setting, de afwisseling van de omgevingen, het creatieve design en de mooie, dynamische manier waarop het turn-based gevechtssysteem in realtime wordt uitgebeeld. Vooral de Light Sabre zorgt voor spectaculaire scènes!

Het knokken is nog steeds de belangrijkste bezigheid in KotOR2. Je krijgt een stuk of wat vrienden mee, waarmee je dan aan de slag kunt dankzij een goed uitgewerkt gevechtssysteem. De manier waarop dit werkt is grotendeels behouden, maar jammer genoeg zijn de afstandswapens nog altijd een stuk minder krachtig dan de ‘melee’-wapens.

De interface, de Force-krachten en het ervaringssysteem voor jezelf en je party komen allemaal erg vertrouwd over en je zal dan ook weinig moeite hebben om er mee te werken. Je zal echter ook weinig moeite hebben om de vele gevechten te winnen, zeker vanaf het moment dat je een Light Sabre te pakken krijgt. Het gevoel dat je een onoverwinnelijke Jedi bent is leuk om te ervaren, maar als je op zoek bent naar erg uitdagende gevechten, zal je misschien een beetje op je honger blijven zitten.

Naast vechten zal je frequent moeten rondreizen in de vele omgevingen en vaak heen en weer lopen tussen verschillende locaties. Zoals verwacht is dit het saaiste deel van de gameplay. Op zekere momenten ben je de laadschermen dan ook grondig beu. Gelukkig wordt dit gereis constant onderbroken door conversaties met de vele NPC’s. Tijdens deze sequenties kan je een antwoord kiezen uit een lijstje mogelijkheden en zo Light of Dark punten verdienen. De cast van personages die je ontmoet en die met je meegaan is erg uitgebreid en origineel. Voor mij is dit zonder twijfel een van de grootste verschilpunten met het vorige deel.

Je krijgt weliswaar een boel nieuwe wapens, items, wat nieuwe Force-powers en feats, maar het zijn vooral de conversaties met de NPC’s die je aan het scherm zullen kluisteren. Dankzij het uitoefenen van ‘Influence’ tijdens conversaties zullen de personages die aan je zijde strijden je meer vertellen over hun leven en avonturen. Bovendien moet je op zeker moment ook aan het werk met sommigen van hen aangezien het verhaal zich plots op hen concentreert. Bereid je op dat moment maar voor op moeilijkere gevechten!

Ook kan je je eigen personage nu nog sterker maken dan de vorige keer dankzij de Prestige-klassen, die toelaten om nog meer te specialiseren in de Force of het zwaaien met het lichtzwaard. Wil je nog meer afwisseling of gewoon even vijf minuutjes iets anders doen dan is er natuurlijk nog Pazaak (een kaartspel) en het Swoop Racing mini-game.

Ik geef ook nog even mee dat het geluid en de muziek zijn zoals we verwachten van Lucasarts en hun Star Wars-games. Uitgebreide muziekstukken, uitstekende effecten die zo lijken weggelopen te zijn uit de films en natuurlijk het uitstekende stemmenwerk. Vooral dat laatste valt op omdat het niet enkel goed is gebracht maar ook overvloedig aanwezig is.

Star Wars Knights of the Old Republic: The Sith Lords is een topper in het RPG-genre en op de Xbox. Het enige wat het kunnen verwijten is dat het teveel lijkt op het eerste deel, maar wie kan dat als een minpunt opperen als je weet dat KotOR1 zo fantastisch was? Een uitstekend verhaal (en een weliswaar onafgewerkt einde), prachtig uitgewerkte personages, een goed gebalanceerde gameplay en een stevig gevechts- en RPG-systeem maken van dit spel een aanrader voor elke rollenspelliefhebber. Wie het eerste deel speelde zal wat last hebben van een deja-vu gevoel en merken dat het spel wat snel op de markt is gebracht, maar zal toch niet kunnen ontkennen dat hij of zij een erg geslaagd game in handen heeft. Light of Dark Side: aan jou de keuze!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Star Wars: Knights of the Old Republic 2
geplaatst in: LucasArts, Reviews, Xbox
tags: ,


Leave a Reply