gaming sinds 1997

Star Wars: Knights of the Old Republic

Ikzelf ben nooit een echte Star Wars fan geweest, al die space toestanden spraken me nooit echt aan… en zullen dit waarschijnlijk ook nooit doen. Voeg hier nog eens bij dat het vergamen van een tv-serie en/of film me zelden of nooit wist te bekoren en je hebt een wel héél slechte eerste indruk. Maar na mijn eerste uurtjes in de wondere wereld van Star Wars kon dit me geen worst meer schelen. Knights of the Old Republic is simpelweg een prachtspel en in deze review kan je lezen hoe prachtig en uitgewerkt het wel is. Natuurlijk gaan we ook de kleine aanwezige minpuntjes niet over het hoofd zien.

Om de boel voor jullie niet te verknallen ga ik het verhaal niet uit de doeken doen. Wat ik wel kwijt kan, is dat het vol aangename plotwendingen zit, en jouw antwoorden tijdens conversaties van enorm groot belang zijn voor het verdere verloop van het verhaal. Wat KoToR pas echt interessant maakt, is dat je zelf kiest of je voor de Light- of Dark side zal strijden. Je zal meermaals de mogelijkheid krijgen jezelf te bekeren naar de Dark side of de Light side. Maar als je voor de Dark side kiest, zal je ook vaak vergevingsgezinde Jedi’s en dergelijke tegenkomen, die je proberen te bekeren naar het goede. De keuze ligt volledig bij de speler, wat KoToR van een hoge replay waarde voorziet. Je bent namelijk continu benieuwd naar hoe het spel geëvolueerd zou zijn moest je voor de andere kant gekozen hebben.

Door quests en dergelijke uit te voeren zal je characters tegenkomen die zich bij je party willen voegen. Er is wel een limiet van 3 personen die tegelijk aan het spel kunnen deelnemen, de rest moet in je verblijfplaats wachten. Hierdoor zou je denken dat bepaalde leden die regelmatig thuisblijven een achterstand zullen oplopen en een veel te laag level zullen bezitten in vergelijking met de rest. Dit heeft men zodanig opgelost dat van zodra je met een dergelijke personage buitenkomt, dit personage enkele levels zal kunnen stijgen tot wanneer hij een gelijkwaardig level bereikt heeft. Een RPG zou geen RPG zijn moest de speler bij het levelen geen keuzes moeten maken in skills en dergelijke. Goed nieuws voor de RPG newbies onder ons, een uitbreid RPG verleden is namelijk niet vereist. KoToR is een wel erg beginnersvriendelijke RPG. Je kan simpelweg de vooraf bepaalde skills en feats kan gebruiken en ook ellenlange menu’s zijn uit den boze.

Toen ik voor het eerst hoorde dat het battle systeem in KoToR turn based zou zijn, begon ik spontaan te kokhalzen. Ik ben absoluut geen voorstander van dit concept, maar in KoToR is dit gelukkig vloeiend uitgewerkt. Leden van je party die overlijden tijdens een gevecht zullen bij afloop van het gevecht herrijzen met een minimum aan health points. Het spel is pas over als je volledige party overleden is, maar aangezien je op elk moment kan saven is dit geen groot probleem.

Grafisch is KoToR in 1 woord: kwijl … De lichteffecten, het bewegende gras als je door de weilanden loopt, de details van de charachters, etc. Alles is gewoon bloedmooi uitgewerkt. Hier tegenover staan natuurlijk geen malse systeemeisen, en spijtig genoeg brengt dit ook op regelmatige basis een framedropje met zich mee. Maar het gaat hier niet om een First Person Shooter waardoor deze framedrops je geen koppijn zullen bezorgen.

De soundtrack is Star Wars getrouw erg sfeervol, zo ontbreekt het alomgekende deuntje niet, en zijn light saber geluidjes schering en inslag. Ook de ingesproken stemmen komen erg realistisch over en zijn van uitstekende keuze. Het enige dat me lichtjes stoorde, op de framedrops na, waren de kleine AI foutjes. Het gebeurt regelmatig dat je moet wachten aan een lift of dergelijke, omdat enkele partymembers vastzitten aan een muur. Maar we zijn inmiddels al meer gewoon, alsook het concept “patches” dat volledig ingewerkt is bij de gamers.

Ook op vlak van afwisseling zit het met KoToR dik in de spreekwoordelijke “sakosj”. KoToR bevat enkele leuke en goed ingewerkte minigames zoals het swoop-racen. Met deze minigames kan je tevens geld en xp verdienen, ook het veranderen van planeten zorgt voor een aangename verandering van achtergrond.

KoToR heeft me meer dan aangenaam verrast. Inmiddels kreeg ik ook al de kans te vergelijken met de Xbox versie en kan ik wel zeggen dat de interface en graphics mooi omgezet zijn naar pc standaarden. KoToR is zowel voor RPG lovers als de non-RPG gamers, en voor de Star Wars freaks is dit spel gewoon een natte droom. Maar ook de normale mens (:p) zal dit spel weten te appreciëren. Zoals je hierboven kan lezen, werd Star Wars: Knights of the Old Republic niet voor niets Fraglands PC game van het jaar 2004. Kopen die handel!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Star Wars: Knights of the Old Republic
geplaatst in: LucasArts, PC, Reviews, Xbox
tags: ,


Leave a Reply