gaming sinds 1997

Star Wars: The Force Unleashed II

Iedereen weet dat er tussen de drie oude Star Wars-films en de nieuwere films het één en ander onbeantwoord is gebleven. Dat gat zou, volgens George Lucas zelf, opgevuld worden door een trilogie aan games, namelijk de Force Unleashed titels. Stars Wars: The Force Unleashed II dompelt ons bij deze wederom onder in de wereld van lightsabers, stormtroopers en Whookies. Tijd om onze Forcekrachten wat op te poetsen!

Net als in het vorige spel draait het hele verhaal rond Starkiller, de leerling van Darth Vader. Ik hoor jullie al denken; Starkiller stierf toch aan het eind van deeltje één? Inderdaad, dit dachten wij ook, maar LucasArts zoog een hilarische plotwending van jewelste uit zijn duim. Luister goed of sla de volgende zin over: Starkiller is terug als een kloon! Sterker dan ooit en met meer abilities tot zijn beschikking vecht hij zich door de duizenden troopers heen.

Want je start al met flink wat krachten en daar komen er nog enkele bij tijdens het doorlopen van de game. Al deze krachten en hun bijkomende knoppencombinaties kunnen zeer overweldigend overkomen voor zij die niet zo vaak gamen. The Force Unleashed introduceert twee originele nieuwigheden voor de veteranen, namelijk Mind Trick en Force Fury. Via Mind Trick heb jij controle over je vijand, waardoor deze voor jou zal vechten. Bij de tweede nieuwe kracht hoort een apart metertje dat zich geleidelijk vult. Eens deze vol is activeer je je kracht om vervolgens als een gek je midichloriaantjes los te laten op alles wat niet vast zit.

Qua gameplay steekt de game voor de tweede keer [nvdr: hoezo tweede keer?] goed in elkaar. De gevechten verlopen vlotjes en er zit een goed tempo in het verhaal. Misschien zelfs een te goed tempo, want na amper vijf uur spelen, waarbij er echt niets belangrijk gebeurt, zie je de eindcredits over je scherm rollen. Als je van spoilers houdt, na het dubbele punt komt het volledige verhaal in één zin: Starkiller ontsnapt van Darth Vader, komt op wat plekken en maait daar alle vijanden weg, heeft een babbel met Yoda en vertrekt weer naar Darth Vader. En dan eindigt het spel alweer. Niks gemist met andere woorden.

Toch spat het een en ander van je scherm in die vijf uur. Niet alleen door de vrij goede graphics, maar vooral omwille va alles wat er rondom jou gebeurt. Je smijt stormtroopers tegen de muur, je rent weg van een schietend schip, je vangt raketten op met je Force Power en duwt ze richting je tegenstanders of je stort de diepte in terwijl je objecten ontwijkt, metaal in tweeën splijt en zware objecten wegduwt. The Force Unleashed heeft tenminste wat actie te bieden, gelukkig maar.

Helaas is er iets erg mis met deze game. Het zal je snel opvallen hoe eentonig en inspiratieloos de binnenruimtes zijn in de game. Alle deuren, alle gangen, alle doosjes zien er identiek uit. De eerste game had al te kampen met een inspiratieloze setting, maar deze sequel gaat toch nog een stapje verder hoor. Slechts vijf uur gameplay en toch dergelijke herhaling in het leveldesign, schandalig!

Naast het saai leveldesign ziet de game er audiovisueel dus niet slecht uit. De gevechten zien er zeer cinematisch uit en de tussenfilmpjes zijn van zeer hoog niveau. Starkiller heeft deze keer twee blades ter beschikking, wat neerkomt op tweemaal zoveel fun!

The Force Unleashed II heeft een goed hoofdpersonage, een overbekende en sterke wereld met veel mogelijkheden (die niet worden gebruikt) en geweldige Force-krachten, maar er is meer nodig om een memorabele game te maken. De makers hopen gewoon dat de franchise genoeg is om dit ding te doen verkopen. Dat een game in vijf uur uit te spelen is, is in sommige gevallen nog aanvaardbaar, maar in dit full-price spel waar er werkelijk geen zak gebeurt, kan dit echt niet. Ik denk dat ze rustig hun tijd moeten nemen bij het ontwikkelen van hun derde game, want als dit zo doorgaat vrees ik dat er niet veel gaten gedicht gaan worden tussen de films. Buiten die op hun bankrekening. Shame on you, LucasArts.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: Star Wars: The Force Unleashed II
geplaatst in: LucasArts, PS3, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply