gaming sinds 1997

Street Racing Syndicate

Tuning is in en de gamers hebben zullen het geweten hebben. Na twee prachtige spellen in EA’s Need for Speed Underground reeks, wil Namco met SRS Street Racing Syndicate ook een gok wagen in de wereld van pimpmobiles en neonlampen . Is het hen gelukt NFSU van de troon te stoten of grijpen ze naast de trofee?

“Ze grijpen er naast!”, roep ik al meteen, maar aangezien Speed me zeer waarschijnlijk meteen zou weggooien als (letterlijk, ik ben namelijk nogal klein) ik deze korte zin als review aanschouwen, zal ik mijn stelling een beetje beter onderbouwen. SRS Street Racing Syndicate is een game die gerust veel beter had kunnen zijn, mocht er een beetje langer aan gewerkt zijn.

Het verhaal is al niet bijster origineel, al koop je een spel als dit natuurlijk niet voor de aangrijpende verhaallijn. Indien je een god verhaal wenst koop je maar een boek van Shakespeare. Je bent een jongeman die de allerbeste straatracer wil worden en daarom al zijn spaarcenten in zijn eerste auto stopt om er de straat mee onveilig te maken.

Vanaf de eerste race merk je het grootste probleem van SRS; het lijdt aan het Namco-virus, dat eerder ook reeds R: Racing te pakken had gekregen. Het gaat gewoon veel te traag, vooral voor een streetracespel. De algemene grootmoeder zal ongetwijfeld vele angstkreten uitslaan bij het spelen van dit spel, maar voor een gamer als ik en jij gaat het gewoon veel te traag. Bij het gebruiken van je lachgas krijg je wel het typische blur-effect, gepaard met hevig flitsende stralen en een controller die zo hard rumblet als een drilboor, maar een echt gevoel van snelheid moet je niet verwachten hoor.

Ook de graphics zijn niet al te denderend, maar vallen toch nog te pruimen. De modellen van de auto’s en accessoires op zijn zich wel goed, maar het lijkt erop alsof ze zijn uitgeknipt met een kartelschaar. Daarnaast blinkt zowat alles overdreven veel. Ook qua geluid kon deze titel net iets beter presteren. De autogeluiden klinken wel realistisch, maar de muziektracks worden snel repetitief.

Om naar een van de 72 races te gaan, verspreid over Los Angeles, Philadelphia en Miami, kan je de desbetreffende race in een menu kiezen en erheen warpen. Je kan er echter ook voor kiezen om zelf naar de locatie te rijden, doorheen de grote stad. Bij een race kunnen de regels ietwat verschillen. Voor sommige races moet je een fee betalen om te mogen meedoen, voor anderen niet. Je kan ook wedden met andere racers. Wanneer je dan voor die racer eindigt, krijg je het vooraf bepaalde bedrag. Er zijn echter ook races waarvoor je een bepaalde hoeveelheid respect voor nodig hebt, wat je kan verdienen door andere wedstrijden te winnen.

Wat wel goed uitgewerkt is in dit spel, en ook best een belangrijk punt is, is het tunen. De meer dan 50 auto’s kan je nog eens helemaal aanpassen met een hele resem aan spullen. Van stickers tot neonlampen, van vleugels vanachter op je auto tot hele bodykits, … Natuurlijk zijn er niet enkel tuning-spullen die het uiterlijk van je auto veranderen, maar er zijn ook núttige aanpassingen. Zo kan je het gewicht van je auto verlagen of nieuwe motors en turbo’s kopen. Kortom, voor elk wat wils.

Het enige nadeel dat zich bij het tunen voordoet zijn de laadtijden. Elke keer je een aanpassing wil zien in het previewscherm of wanneer je gewoon de accessoires van een bepaald merk wil zien, moet je zeker 3 seconden wachten. Op papier lijkt dit niet zo heel erg lang, maar wanneer je snel even enkele kleine dingen aan je auto wil veranderen zal je wel merken hoe vervelend dit is.

Tot hier toe lijkt het er op dat Namco niets laat zien wat we niet terugvinden in NFSU. Gelukkig zit er echter wel een element in waarmee Namco een verwoede poging doet om beter te zijn dan NFSU. Je kan verschillende babes unlocken met bijbehorende filmpjes. Deze meiden uit de echte straatracewereld vragen je wel eerst een speciale challenge te voltooien, alvorens je ze mag bewonderen.

SRS Street Racing Syndicate is een jammerlijke poging om NFSU te overmeesteren. Het grootste minpunt is het slechte snelheidsgevoel, als je al van “snelheid” kan spreken. Het tunen zit goed in mekaar, maar hier zorgen de laadtijden dan weer voor last.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Street Racing Syndicate
geplaatst in: GC, NamcoBandai, Reviews
tags: ,


Leave a Reply