gaming sinds 1997

Stuntman: Ignition

Wie droomt er niet van om met ongelooflijk krachtige bolides de gekste dingen uit te halen en daarbij nog eens goed zijn boterham te verdienen? Voor de mensen onder ons die nooit de kans gekregen hebben, is er al enige tijd een goed alternatief: de Stuntman-reeks. Het begon met een schitterend race-/actiespel op de PlayStation 2 en nu, enkele jaren later, komen de mensen van THQ en Havoc op de proppen met een vervolg. De vraag is echter of deze opvolger hetzelfde niveau haalt als zijn oude broer of als de nieuweling het onderspit moet delven tegenover de veteraan.

Even een korte terugblik op het verleden: wat maakte de eerste Stuntman zo goed? Het deed semirealistisch aan (neem het realisme dus met een dikke camion zout), zat vol actie en had bovendien mooie graphics en een zeer filmachtige sfeer. Aanvankelijk deed het mij zelfs denken aan een snelle versie van de allereerste Driver, toch qua rijgevoel. Al dit lekkers is ook van de partij in Stuntman: Ignition, maar dan in drievoud. De nieuwe telg biedt voldoende speelmogelijkheden, gaande van een carrière en een ‘constructor’ tot een heuse multiplayer.

De belangrijkste modus is de carrière. Daarin stap jij in de schoenen van een stuntacteur die zich over de jaren heen gespecialiseerd heeft in het besturen van allerhande voertuigen en nu zijn kans wil wagen in Hollywood. De bedoeling is om zes films, elk bestaande uit zes aparte scènes, in te blikken. Elke scène bevat enkele stunts die vooraf gepland werden door de regisseur en hij staat er dan ook op dat je die zeker tot een goed einde brengt. Die director stunts worden aangegeven op de rijbaan, maar het gebeurt vaak dat ze verstopt zitten achter ontploffende voertuigen en rondvliegende materie. Wanneer je er dan toch in slaagt om de baas zijn zin te geven, zal je zeker en vast de minimumscore behalen. Om echter de volle pot te scoren moet je de volledige track door stunten en alle bewegingen aan elkaar ‘stringen’. Verwacht echter niet dat dit allemaal zo makkelijk zal gaan, want dit spel vereist een tactiek van proberen en opnieuw proberen tot je die vijf sterren behaalt.

De eerste film waarin je mag demonstreren wat je in je mars in hebt is zo’n cliché natuurrampvehikel: een vulkaan staat op uitbarsten en dreigt een volledig dorp van de kaart te vegen. Klinkt het je bekend in de oren? De volgende film waarin jij je kunsten mag gaan tonen is een soort opgefokte Dukes of Hazzard en zo gaat het verder tot zelfs een over-the-top James Bond-kloon. Wanneer je erin slaagt om alle zes scènes van een bepaalde film goed af te werken, krijg je op het einde een trailer te zien van de film, waarin je stuntwerk te zien is. Ook mag je jezelf bewijzen in de reclame- en showwereld door bijvoorbeeld goed te presteren op een stuntshow of een flitsend reclamespotje te maken.

Een andere singleplayermodus is de constructor. Daar kan je je eigen stuntparcours opstellen met de onderdelen die je verdient hebt tijdens de career, om ze daarna te doorkruisen met een wagen of brommer naar jouw keuze. Dat is wel leuk, maar er is nog meer te vinden in deze spelmogelijkheid! De ontwikkelaars hebben ook de ‘director’s challenges’ toegevoegd. Je krijgt een lege arena ter beschikking met daarin het punt waar jij start met je wagen en enkele vooraf bepaalde doelen die je moet vervolledigen op bepaalde plaatsen. Zo hangt er soms bijvoorbeeld een ‘jump’-icoontje ergens in de lucht te bengelen of een ‘drive between’ zonder dat er ook maar één object te bespeuren valt. Dat is de uitdaging hier. Je beschikt over enkele voorwerpen die je moet plaatsen op een manier die volgens jouw het best zal zijn om alle aangegeven stunts zo goed mogelijk uit te voeren. Om alles nog wat moeilijker te maken is er ook nog eens een tijdlimiet en een minimumscore. Dat zorgt vaak voor uren puzzelwerk en het ontelbaar keer herzien van de opstelling van de gegeven materialen.

Eerder sprak ik al over het feit dat er in deze nieuwe Stuntman ook motoren aanwezig zijn. Hoewel ze niet zo makkelijk te besturen zijn, vullen ze wel perfect hun taak als stuntmachine, dankzij de mogelijkheid om wheelies of stoppies uit te voeren. Daarmee kan je immers makkelijker al je kunstjes aan elkaar koppelen om zo de maximale score te behalen. Let wel op: wanneer je dergelijke halsbrekende toeren op één wiel uithaalt is je voertuig amper te besturen! Wees dus voorbereid op aankomend verkeer of vallende gebouwen.

Ten slotte kan er nu ook met meerdere spelers gespeeld worden. Jammer genoeg is slechts één van de drie multiplayeronderdelen daadwerkelijk de moeite waard. De minder geslaagde zijn de ‘backlot battle’ en ‘backlot race’. Daar neem je het op tegen andere spelers binnen een parcours. Tijdens de race moet je gewoon de snelste tijd neerzetten en als eerste over die lijn komen, terwijl het bij battle de bedoeling is om alle ‘director stunts’ uit te voeren en uiteindelijk de meeste punten te hebben. De modus die wel de moeite waard is, is de ‘movie challenge’. Daar ga je samen met andere spelers de parcours uit de carrière te lijf. Weet wel, als je te traag gaat is de kans groot dat je objecten op je hoofd krijgt ofdat je er gewoon rond moet rijden omdat andere piloten er eerder voorbij reden dan jij. Het is de ideale manier om te kijken hoe ver jij staat tegenover andere spelers wanneer het aankomt op het kennen van de scènes.

Grafisch kan Stuntman een schoonheid genoemd worden. De grootste troeven zijn de special effects die het spel tevoorschijn tovert. Ontploffingen langs links en rechts, brokstukken die in het rond vliegen, andere voertuigen die meerijden worden allemaal getoond zonder het kleinste schokje.

Stuntman: Ignition heeft geen enorme vooruitgang geboekt ten opzichte van zijn voorganger, maar kan zich er wel van onderscheiden. De gave bevat een pak meer actie en mooiere graphics, iets wat we ook mochten verwachten, gezien de technologische vooruitgang ten opzichte van de PS2. Jammer genoeg hebben de devs niet echt geleerd van de toch wel repetitieve gameplay uit het eerste deel. Om een perfecte score te halen moet je nog steeds opnieuw en opnieuw beginnen en de tracks door en door kennen. Als je geen probleem hebt met het feit dat VT4 alle seizoenen van Friends vijf maal per jaar opnieuw toont, dan zal je het zeker niet erg vinden dat je hier bepaalde scènes enkele keren opnieuw moet rijden. Als herhalingen je echter gestolen kunnen worden, kan je misschien overwegen om naar iets anders uit te kijken. Dit is geen spel om snel uit te spelen, wel ééntje waarin je redelijk wat tijd moet steken en moet leren uit je fouten.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Stuntman: Ignition
geplaatst in: Reviews, THQ, X360
tags: ,


Leave a Reply