gaming sinds 1997

Suits – Seizoen 1

suits-s1Als je de achterkant van dit eerste seizoen van Suits leest zie je als tweede zin het volgende staan: “Succesvol bedrijfsjurist Harvey Specter (Gabriel Macht) neemt een groot risico door de geniale maar ongemotiveerde Mike Ross (Patrick J. Adams) aan te nemen als z’n nieuwe compagnon.”. Laten we maar beginnen met dit even te ontkrachten.

Ja, Specter is een topjurist die een risico neemt door Mike Ross aan te werven als nieuwe assistent, maar dat Mike Ross ongemotiveerd zou zijn is verre van correct. Even naar het prille begin; Ross heeft geld nodig om zijn grootmoeder die in een ouderlingentehuis zit te helpen. Zijn beste vriend Trevor – die het probeert te maken in de wereld van grootschalige drughandel – kan hem hierbij helpen, maar dan moet Mike wel in ruil even een “pakketje” gaan ophalen in het hotel waar Specter op dat moment interviews aan het doen is om een nieuwe assistent te vinden. Natuurlijk is de politie in de buurt en Mike kan maar ternauwernood ontsnappen door zich voor te doen als sollicitant.

Wanneer Mike binnenkomt bij Harvey Specter voor het interview is deze plezierig verrast dat hij niet de zoveelste seut moet spreken, en wanneer Mike duidelijk maakt dat hij een perfect geheugen heeft en als hiermee zelfs al meerdere malen het examen voor jurist positief heeft afgelegd (weliswaar tegen betaling en in naam van iemand anders) is Specter ervan overtuigd eindelijk zijn witte raaf gevonden te hebben. Enige probleem: Mike is geen afgestudeerd advocaat!

Harvey ziet in Mike echter wel een enorm potentieel en besluit om dit akkefietje geheim te houden voor de rest van de firma en Mike alsnog in te huren. Beter een goede werkkracht zonder diploma dan een sukkel mét, nietwaar? Al snel blijkt dat Harvey de juiste beslissing genomen heeft want Mike mag dan misschien wel onervaren zijn in de advocatuur, zijn geheugen en inzicht worden al snel onmisbaar waardoor de twee een bijna onverslaanbaar duo worden…

We hadden via via te horen gekregen dat Suits echt wel een leuke serie was en als we dat horen van betrouwbare bronnen dan worden onze verwachtingen natuurlijk ook wat hoger. En daar ging het dus fout. Er is op zich weinig mis met de serie maar bijster origineel is ze ook niet. Mike en Harvey zijn het olijke duo dat elkaar helpt, Harveys vrouwelijke baas is “streng maar rechtvaardig”, en natuurlijk moet er ook een “slechterik” zijn die we in Suits terugvinden in de figuur van Louis Litt (Rick Hoffman). Tel daar nog wat randfiguren bij die de zaken wat extra drama moeten bezorgen et voilà, weer een nieuwe TV-serie die klaargestoomd is!

Elke aflevering krijgen Harvey en Mike een nieuw probleem voorgeschoteld dat opgelost moet worden, er is wat discussie, wat onderzoek, en op het einde loopt alles goed af voor de twee. En dit elf afleveringen lang. “Elf? Het eerste seizoen heeft toch 12 episodes?”, zie ik je al denken. Natuurlijk, want de laatste aflevering moet een cliffhanger hebben die je doet uitkijken naar het volgende seizoen! Zie, ook daar geen verrassing!

Het gegeven dat Mike geen afgestudeerd advocaat is hangt misschien wel als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd (en in 1 aflevering wordt hij zelfs serieus geconfronteerd met wat dit zou kunnen betekenen voor hem in de toekomst) maar lijkt niet écht een probleem te zijn waar al teveel rekening mee gehouden wordt. The Mentalist heeft een nemesis in de vorm van Red John die elk moment om de hoek kan komen loeren, en bij Castle is de chemie tussen Castle en Beckett gewoon vele malen beter. Suits is zeker niet slecht, maar volgt zeer trouw de lijnen van de buddy-format zonder dat er echt iets is dat eruit springt en ervoor zorgt dat je de volgende aflevering wil zien.

Suits is een serie die alle geijkte lijnen en clichés van de format zeer trouw volgt en daardoor op geen enkel moment kan verrassen. Als dusdanig kunnen we dan ook zeggen dat Suits als een Big Mac is; Een typevoorbeeld van zijn genre maar zeker niet hoogstaand.

Het beeld van Suits is deftig en in lijn met wat je tegenwoordig mag verwachten van een moderne serie op DVD. Er is wat edge enhancement aanwezig maar huidtinten alsook de rest van het kleurgebruik zijn natuurlijk en het contrast is goed. Compressiefouten zijn niet aan de orde.

We willen geen discussie beginnen over Vlaanderen en Wallonië maar dat Universal een Amerikaanse serie voorziet van een Engelse Dolby Digital 2.0 track, terwijl de dubbing in het Frans wél 5.1 geluid krijgt doet toch wel onze wenkbrauwen fronsen. Degene die dit besluit genomen heeft met slechts 1 woord omschrijven: idioot! We hebben we het niet over het feit of deze serie effectief gebaat zou zijn met 5.1 surround (wat we durven te betwijfelen vanwege de nogal statische natuur en gebrek aan pure actie) maar puur over de logica die achter zulke beslissingen gaat. In andere regio’s kan men wel 5.1 geluid aanbieden, dus waarom hier niet?

Dat gezegd zijnde willen we wel nog even melden dat we op zich geen problemen opgemerkt hebben in de 2.0 track en dat deze zijn werk op zich wel deftig doet.

De extra’s bevatten wat verwijderde scènes, outtakes en een gag reel. Niet iets waarvoor we halleluja gaan roepen.

box-suitss1

Onze Score:
6.0

geplaatst in: DVD, Reviews, Universal
tags:


Leave a Reply