gaming sinds 1997

Super Mario 3D Land

Super Mario 3D Land is een spelletje dat je sowieso moet kopen voor je Nintendo 3DS, dat is immers zo bij élke Mario platformer. Maar zoals zo vaak is ook deze telg in de klassieke reeks meer dan de moeite waard, onder meer omdat de makers zich niet hebben laten verlijden tot het maken van een handheld doorslagje van Super Mario Galaxy, noch tot het misbruiken van de 3D-mogelijkheden van de 3DS.

Meer nog, er werd zelfs teruggegaan naar een Mario die net iets trager loopt en geen driedubbele sprong kan uitvoeren. Het resultaat is een platformgame die zowel nieuwkomers als door de wol geverfde veteranen zal kunnen plezieren met de juiste hoeveelheid aan uitdaging, vernieuwing en nostalgie.

Nostalgie omdat de structuur en levelopbouw klassieker is dan die van de Mario games en de terugkeer van tijdslimieten en natuurlijk het zicht van opzij in plaats van verschillende hoeken. Maar opgelet, dat betekent niet dat de derde dimensie van de 3DS niet wordt gebruikt. Integendeel, zo zijn er enkele stukjes met bovenaanzicht waarin Mario op een grappige manier als het ware naar je toe springt, wordt er nu en dan eens ‘n optische illusie gebruikt om je skills te testen en dankzij het 3D-effect krijgt ook het zijaanzicht een aangename, bijna speelgoedachtige look.

Er zijn ook enkele andere nieuwigheden en natuurlijk zitten de levels vol van leuke vondsten. Zo zal je een onoverwinnelijk Tanooki pakje krijgen als je te vaak na elkaar het loodje legt; een hulpje dus voor wie wat minder handig is met de knopjes. Jammer genoeg vonden we geen andere power-ups die echt vernieuwend zijn. Daarentegen dus wel verrassingen zoals stages die zichzelf ontvouwen, passages onder water en referenties aan Zelda.

Na Super Mario Galaxy op de Wii voelt de game wel ietwat klassieker aan en er zijn ook minder uitdagingen en extra redenen om er langer mee te spelen dan je hoopt. Desalniettemin blijft dit een platformer waar plezier, variatie en strakke controls nog maar eens de plak zwaaien en niemand zal ook onbewogen blijven bij de vele grappige en kleine vondsten.

Dankzij aan de ene kant de nieuwigheden die door de 3D worden geïntroduceerd en aan de andere kant het hier en daar teruggrijpen naar vroegere Mario games voelt deze aflevering in de reeks anders aan dan alle voorgangers. Alhoewel we een klein beetje de pure verwondering missen van Super Mario Galaxy is dit toch weer een topper geworden die je op geen enkel vlak teleurstellend kan noemen en zowel jong als oud, nieuw als veteraan zal bekoren. Op zoek naar een topspel voor je 3DS? Dit is er eentje!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Super Mario 3D Land
geplaatst in: 3DS, Nintendo, Reviews
tags: ,


Leave a Reply