gaming sinds 1997

Super Mario 64 DS

Dé launchtitel voor de Nintendo DS is ongetwijfeld Super Mario 64 DS. Het is een opgepoetste versie van het originele en goed ontvangen Super Mario 64 op de Nintendo 64, alleen uitgebreider door de toevoeging van een multiplayer-mode en verslavende minigames. Heeft Nintendo voor hun nieuwe handheld al meteen een topper op de markt gebracht, of moeten we met een andere titel de winkel uitlopen? Aan mij om dat uit te pluizen…

In het hoofdmenu kan je kiezen uit Adventure, VS-battle en de Recreation Room. Aangezien Adventure de hoofdmodus is van het spel zal ik hiermee beginnen. Het verhaal is nog steeds intact gebleven; Mario wordt door Princes Peach op haar kasteel uitgenodigd om een taart te eten. Deze keer brengt hij echter zijn kompanen Luigi, Wario en Yoshi mee. Terwijl Yoshi op het dak ligt te slapen gaan de andere drie alvast naar binnen, maar wanneer ze na een lange tijd nog niet zijn teruggekomen, besluit hij om op zoek te gaan, en zo begin je het spel als Yoshi.

Eens binnengekomen vertelt Toad je over de kwaadaardige streken van Bowser. Hij heeft Peach, Mario, Luigi én Wario opgesloten in de muren en schilderijen van het kasteel, en deze met de Power Stars gesloten. Je hebt een bepaald aantal sterren nodig om een bepaalde deur te openen, maar gelukkig is er een deur die je zonder sterren kan openen, en Toad raadt je aan daar te beginnen. Aldus begin je de zoektocht naar alle 150 sterren (30 meer dan het origineel), die verspreid liggen over 15 verschillende levels.

Het bovenste scherm is het voornaamste speelscherm, en de 3D-graphics daarvan zijn sterk verbeterd ten opzichte van de N64-versie. De models zijn vernieuwd, de textures lijken niet meer zo dof, al geeft het inzoomen op een muur-texture niet echt zo’n mooi beeld. In ieder geval zijn de graphics in het echt veel mooier dan op screens en filmpjes. Op het onderste scherm zien we een map van de wereld, en in eerste instantie moest ik ook even nadenken wie hier in godsnaam gebruik van zou maken. Na wat langer spelen betrapte ik mezelf er soms op dat ik op de map op zoek was naar bijvoorbeeld de ster.

De graphics zijn natuurlijk het eerste wat je opvalt aan een spel, maar het is echter niet de grootste vernieuwing ten opzichte van het origineel. Dat zijn namelijk de minigames, die volledig gebruiken maken van het touchscreen; de meeste zelfs van de twee schermen. Zo zijn er bijvoorbeeld 2 deuren, en door middel van trampolines te tekenen moet je de springende Mario’s in de gewenste deur laten belanden. Of je moet over het touchscreen wrijven om een sneeuwbal in beweging te brengen en zo snel mogelijk de eindmeet te halen. De mini-games zijn verschillend voor elk character, en waar Mario en Wario een beetje van alles hebben, heeft Yoshi vooral puzzelspelletjes en runt Luigi een casino. De minigames verwerf je door konijnen te vangen doorheen het spel.

Het touchscreen van de Nintendo DS zorgt natuurlijk voor nieuwe besturingsmogelijkheden en naast de minigames, die daar volledig gebruik van maken, kan je ook het hoofdavontuur op verschillende manieren besturen. Voor beginners raad ik de Standard Mode aan, hierbij beweeg je met de D-pad, spring je met B, val je aan met A, loop je met Y, zoom je met X, buk je met R, centreer je de camera met L en roteer je de camera met het touchscreen. De Touch Mode is vrijwel hetzelfde, al wordt de beweging en zoom overgenomen door het touchscreen, en roteer je de camera met X en Y. Hier heeft Nintendo echter wel iets over het hoofd gezien, want aangezien de actieknoppen rechts staan, en het touchscreen dus met de linkerhand bediend moet worden, is spelen met deze mode voor rechtshandigen (waaronder ik) vrij moeilijk.

Een alternatieve oplossing daarvoor is de Dual-Hand Mode, hier beweeg je je character, zoom je en roteer je de camera met het touchscreen, gebruik je X voor springen, Y voor de camera te centreren, A voor aan te vallen, en B voor te bukken. Aan de linkerkant wordt deze knoppenconfiguratie overgenomen op de D-pad op respectievelijk boven, links, rechts en onder. Dit is best wennen, aangezien de knoppen volledig anders staan, maar voor zij die van de precieze controle van het touchscreen willen genieten is dit een goede oplossing. Wanneer je het touchscreen aanraakt verschijnt er een kring op het scherm met een rode kern en een gele kring errond. Hierdoor wordt er een soort analoge stick gesimuleerd; hoe verder je van de rode kern weggaat, hoe sneller je loopt. Deze touchscreen besturing werkt het best met de bij elk NDS-systeem bijgeleverde Thumb Strap.

Als laatste toevoeging is er nog de multiplayer mode, waarbij je met maximaal 4 spelers kan rondhollen in 4 arena’s om de sterren te pakken. Erg fantastisch is dit niet, maar deze game is dan ook niet speciaal gericht op de multiplayer, dit is slechts een extraatje. Misschien wordt de ietwat simpelheid van deze mode gecompenseerd door het feit dat je slechts 1 spelcassette nodig hebt om met 4 te kunnen spelen.

Dankzij het stereo-sound van de Nintendo DS krijgen je oren het mooiste handheld-geluid ooit te horen. De stemmen en kreetjes van onze vrienden komen uit de luidsprekers als uit die van een TV, alleen dan minder luid natuurlijk. Het enige vervelende is het voortdurende gekreun van Mario en co wanneer ze op en neer springen, en ook bij de minigames is heel wat kabaal, maar het is en blijft een vrolijk Mario game, dus dat moeten we er maar bijnemen, nietwaar?

Super Mario 64 DS is gewoon een verplichte aankoop voor iedereen die van plan is de Nintendo DS in huis te halen. Ondanks het feit dat ik de originele versie enkel heb gespeeld bij vrienden, en dus niet intensief heb beoefend, ben ik er zeker van dat zij die de originele versie wel hebben gespeeld zich hier rot mee zullen amuseren. De minigames zijn megaverslavend, de Adventure-mode is en blijft goed door de toevoeging van 30 nieuwe sterren, en wanneer je vrienden ook een Nintendo DS hebben kan je nog genieten van de multiplayer mode waarvoor je maar 1 gamecard voor nodig hebt.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Super Mario 64 DS
geplaatst in: DS, Nintendo, Reviews
tags: ,


Leave a Reply