gaming sinds 1997

Super Monkey Ball Adventure

Een aap in een bal. Naast bananen oprapen kan het diertje ook puzzels oplossen en in één beweging de wereld redden op een manier waarop enkel aapjes dat kunnen. En dat is precies wat er te gebeuren staat in Super Monkey Ball Adventure, de zoveelste titel in de Monkey Ball reeks en nu voor het eerst op de PSP.

Super Monkey Ball Adventure valt uiteen in twee grote delen. Eerst en vooral heb je het ‘adventure’ gedeelte; een klassiek platformspel waarin je de wereld moet redden.

Dit keer zijn er echter vijf werelden die moeten aangepast worden. De vijf apenkoninkrijken liggen danig met elkaar overhoop, maar zelfs dat heeft niet kunnen vermijden dat er twee kleine aapjes een soort Romeo en Julia affaire zijn begonnen. Prinses DeeDee en Prins Abe-Abe zijn stapelverliefd op elkaar en zouden graag in het huwelijksbootje willen stappen.

De ruzie tussen de apenkoninkrijken steekt daar echter een stokje voor en het is jouw taak om terug blijdschap en vreugde in het Apenland te brengen. Dit doe je door allerlei puzzels op te lossen, opdrachten van collega-apen te volbrengen en het even op te nemen tegen de Naysayers, die de rust en vrede serieus hebben verstoord. Verspreid over de levels en de werelden liggen talloze bananen die je moet zien te verzamelen.

Een klassiek platformspel dus, met alle typische leuke en – jawel – minder leuke kanten. Want ook in Super Monkey Ball Adventure zal je meer dan eens zitten vloeken op de verdomde camera die ervoor zorgt dat je je sprong verkeerd inschat, van een klif dondert of gewoonweg naar links afwijkt terwijl je vooruit dacht te gaan. Voor de rest zit het met de controls wel goed en race je je een weg doorheen de levels, bewonderend nagekeken door een bende apen omwille van je briljant bochtenwerk.

Naast het platformgedeelte zijn er ook een hoop minigames beschikbaar waarin je elkaar onder meer uit de arena kan schoppen, elkaars kastelen zo snel mogelijk moet zien te verwoesten of gewoon zorgen dat je op de eerste plaats eindigt in de grote Super Monkey Ball Race.

Het zijn vooral deze minigames die de replay value van Super Monkey Ball Adventure omhoog halen met hun overvloed aan opties en de hoge funfactor. Sommige bedrieglijke simpele gamemodes zijn echt wel uitdagend en vragen van de zelfs meest hardcore gamer een aardig stukje bloed, zweet en tranen om het tot een goed einde te brengen.

Op technisch vlak ziet het spel er best OK uit, hoewel de framerate het hier en daar wel laat afweten en het spel op bepaalde momenten ook serieus last heeft van clipping. Samen met de onhandige camera, die je weliswaar wat kan bijregelen, zorgt dit voor veel irritatie aangezien het in dit spel dikwijls op precisie en concentratie aankomt. De werelden zijn leuk vormgegeven maar kennen ook hun saaie stukken en het lijkt alsof de creativiteit van de makers het op sommige momenten wat heeft laten afweten.

Dit spel kent overigens een PSP-PS2 uitwisselingsmode maar dan moet je wel beide versies in je bezit hebben.

Ondanks de nodige problemen is Super Monkey Ball Adventure een genietbaar spel geworden en daardoor een waardige opvolger van de vorige Super Monkey Ball games. Wie zin heeft in een reeks grappige mini-games, en daarbovenop nog wat platformplezier wil, zal hier met veel goesting zijn of haar tanden kunnen in zetten.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Super Monkey Ball Adventure
geplaatst in: PSP, Reviews, Sega
tags: , ,


Leave a Reply