gaming sinds 1997

Super Monkey Ball Touch and roll

Na twee succesvolle voorgangers op de Nintendo GameCube, is Super Monkey Ball nu ook te spelen op de Nintendo DS. Omdat de NDS twee schermen en een touchscreen heeft, is het bijna een ongeschreven wet om dat enigszins in de naam van elk spel te verwerken. Ook Sega maakt hierop geen uitzondering: lang leve Super Monkey Ball Touch and Roll!

Net als bij de voorgangers zijn er verschillende gamemodi, namelijk de Party Games en Challenge. Je kan ook altijd even oefenen bij Practice. Daar zijn alle levels beschikbaar die je vrijgespeeld hebt bij de Challenge. Als je dus ergens vast zit, kan je op deze manier het level alsmaar opnieuw spelen. In het begin zal dit niet echt nodig zijn, maar naarmate je verder raakt in het spel worden de levels wel moeilijker. Vanaf dan is de Practice mode heel nuttig, omdat je anders door alle andere levels van die wereld moet raken en helemaal opnieuw moet beginnen wanneer al je levens op zijn.

Alhoewel er bij Super Monkey Ball 2 (NGC) veel levels waren waarbij je meer geluk nodig had dan kunde, zijn ze nu gelukkig beter gemaakt. Het gezegde “oefening baart kunst” gaat hier dus zeker en vast op! Er zijn meer dan honderd levels vrij te spelen, maar ze zijn niet allemaal even origineel. Zo kan je er een hoop herkennen uit Super Monkey Ball 1 en 2. Het concept is nog steeds hetzelfde: heel korte puzzels waarbij je naar de goal moet geraken zonder in het ravijn te vallen. Dit lijkt soms heel makkelijk, maar eens je eraan begint, valt het soms hard tegen. En net dat maakt Monkey Ball zo erg verslavend. Je hebt al vlug de neiging om nog eens te proberen, en nog eens, en nog eens… tot het uiteindelijk lukt en dan wil je toch nog vlug even dat volgende level proberen.

De Challenge mode is opgebouwd uit verschillende werelden van telkens een paar levels, waarbij je in elk level een aantal bananen kunt meenemen op de baan naar de finish. Bij elke tien bananen die je verzameld hebt, krijg je een leven bij. Meestal gaat dit vrij snel, maar je zal die levens ook goed kunnen gebruiken! Tussendoor krijg je ook nog eens bonuslevels waarbij er geen finish is, en het gewoon de bedoeling is om zoveel mogelijk bananen te nemen. In het begin is er maar één wereld beschikbaar. Pas als je die uitspeelt, komen er nieuwe vrij. Elke keer je een wereld uitspeelt, moet je een minigame spelen waarbij je de namen van de makers kan omtoveren in bananen. Spijtig genoeg moet je dit uitspelen, ook al ben je het beu na een paar seconden.

Gelukkig kan je in de Challenge mode spelen met de vierpuntsdruktoets of door het touchscreen te gebruiken. Veel mensen vinden een spel voor de NDS niet goed als ze hun touchscreen niet kunnen gebruiken, maar geforceerd gebruik ervan is ook niet goed. Het spel speelt veel vlotter met de vierpuntsdruktoets. Met de stylus is het veel moeilijker om jouw bal in de juiste richting te leiden en om precies te werk te gaan. Nu goed, je kan dus kiezen in Challenge, maar eens je een Party Game speelt, ben je verplicht om jouw bal te bewegen op het touchscreen! Het wordt pas echt vervelend wanneer je bijvoorbeeld bij Monkey Race constant naar voren moet bewegen op je touchscreen om de bal vooruit te krijgen. Daarbij was het toch wenselijk geweest om ervoor te zorgen dat je jouw controls kunt instellen en/of kiezen.

Er zijn deze keer zes Party Games, waarvan er vier al eerder te spelen waren (Monkey Race, Monkey Fight, Monkey Bowling en Monkey Golf) en twee nieuwe (Monkey Hockey en Monkey Wars).
Monkey Race leunt heel erg dicht aan tegen het Mario Kart-concept. Je racet door het level en verzamelt blokken met daarin power-ups en specials die je dan kan afvuren of gebruiken.
In Monkey Fight speel je op een klein open level. Als wapen krijg je een bokshandschoen aan je bal. Het is de bedoeling om de tegenstanders zoveel mogelijk over de rand te meppen.
Monkey Mini Golf stelt op zich niet zo erg veel voor. Je kiest de richting waarin je jouw bal wil slaan en kiest dan de kracht. Meer is er niet aan…
Bij Monkey Bowling controleer jij de bowlingbal. Je kan hierbij de bal wat verplaatsen naar links of rechts en een spin geven bij het ‘gooien’. Hierbij is belangrijk om een gepast karakter te kiezen omdat ze allemaal een verschillende verhouding hebben tussen kracht en spin. GonGon (de macho aap) heeft de meeste kracht, maar amper spin, bij MeeMee (het meisje van het gezelschap) is het net andersom, …
Monkey Hockey is zoals het spelen van hockey op zo’n speeltafel. Je schuift met een ronde schijf zodat je de bal terug naar de overkant kaatst. Er is hierbij ook een alternatief waarbij je in het begin van het spel een lijn moet trekken en deze moet gebruiken om de bal te kaatsen.
Het laatste, en tweede nieuwe Party Game, is Monkey Wars. Dit is een FPS-kloon waarbij je loopt…uh rolt, door een doolhof waarvan je de plattegrond kan bekijken op het bovenste scherm. Je kan overal wapens vinden waarmee je jouw tegenstanders kan bestoken. Maar verwacht hier geen rifle, shotgun, nailgun, … Je mag gooien met popcorn, honing, pitjes van een watermeloen, taart, bananen, ananas, enz.

Met uitzondering van enkele specifieke modes kan je elk Party Game spelen in multi-card multiplayer. Als je maar één spel hebt (single-card multiplayer), kan je enkel Monkey Race, Monkey Wars en Monkey Hockey spelen. Gelukkig zijn dit wel de drie plezantste Party Games!

Alhoewel er hier en daar kleine mankementjes zijn, is Super Monkey Ball Touch and Roll zeker en vast een goede opvolger voor de succesvolle reeks van Sega. Het is een spel dat je, als je even tijd hebt, vlug speelt om nog eens een poging te ondernemen om dat ene level uit te spelen. Ook de Party Games zijn, vooral in multiplayer, helemaal te gek!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Super Monkey Ball Touch & Roll
geplaatst in: DS, Reviews, Sega
tags: ,


Leave a Reply