gaming sinds 1997

Super Scribblenauts

Super Scribblenauts is een geslaagde opvolger geworden van de eerste Scribblenauts, maar vooral de mensen die de voorganger niet speelden zullen gecharmeerd worden erdoor. Voor veteranen is er eigenlijk te weinig nieuws te rapen, ook al zijn de gameplay en controls een stuk verbeterd, de opties uitgebreid en is de presentatie nog altijd even schattig.

De opzet is nog steeds even eenvoudig als geniaal. Schrijf een woord en wat je ook bedenkt, het komt tot leven in het spel. Die objecten, personen of dieren kan je dan gebruiken om je opdracht tot een goed einde te brengen. Grootste nieuwigheid is dat je deze keer adjectieven kan toevoegen aan je zelfstandige naamwoorden wat zo mogelijk tot een nog uitgebreider vocabulaire van tienduizenden woorden leidt.

En ten gevolge ook oneindige mogelijkheden waarmee je kirrend aan het werk kan en massa’s plezier mee kan beleven in de vrije modus waar je kan doen wat je wil. Zowat alles dat je kan bedenken is mogelijk en voor jong en oud blijft dit spel één grote speeltuin van woordenschat en ontdekking: een eerste keer wanneer je krabbel tot leven komt en een tweede keer wanneer je ziet hoe je het kan laten interageren met allerlei andere zaken.

Handig voor wie gefrustreerd zijn DS toeklapte bij de eerste Scribblenauts is dat je nu hoofdpersonage Maxwell kan besturen met de D-pad. Niet langer ga je moeite hebben om met je stylus zowel te bewegen als te puzzelen. En puzzelen zal je doen want zowat alle levels vragen je om er eentje op te lossen. Jammer dat de makers er niet zijn in geslaagd om de game even intelligent te laten reageren op je oplossingen.

Alhoewel je soms in seconden erg leuke of creatieve alternatieve manieren kan bedenken voor je opdracht, zal het game vaak enkel de voor de hand liggende manieren goed rekenen. Het is begrijpelijk dat een DS-game niet van elk woord allerlei betekenissen en alternatieve mogelijkheden kan weten, maar het is wel een beetje een teleurstelling als je grappige vondst niet erkend wordt.

Wat meer vrijheid en wat meer open-ended opdrachten waren dus meer dan welkom geweest om de magie van het schrijven van woorden helemaal te laten openbloeien. Het wil echter niet zeggen dat je bij momenten geen dolle pret kan beleven bij het bedenken van allerlei manieren om een tijdsmachine te gebruiken of ongedierte de kop in te drukken. Een beter evenwicht tussen de erg open puzzels van de eerste game en de meer gerichte van de opvolger was ideaal geweest. Het herspelen van levels of het op allerlei manieren oplossen van één probleem is deze keer niet aan de orde dus.

Haal Super Scribblenauts dus niet in huis als je op zoek bent naar interessante en boeiende puzzels. Maar als je de eerste game niet liggen hebt – of er net absolute fan van was – dan zal de magie van het tot leven wekken van je eigen bedenksels in de vrije modus an sich al voor meer dan genoeg entertainment bezorgen. Deze opvolger is een stuk strakker in elkaar gezet qua controls en gameplay, en de mogelijkheden zijn nog een stuk uitgebreider geworden, maar jammer genoeg zijn de makers er niet in geslaagd om de levels zelf boeiend te maken. Duimen voor Super Super Scribblenauts dan maar?

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Super Scribblenauts
geplaatst in: DS, Reviews, Warner
tags: ,


Leave a Reply