gaming sinds 1997

Supernatural – Seizoen 8

supernatural-s7Het zevende seizoen van Supernatural was een echte topper die zowat alle elementen die de serie zo goed maken combineerde en het was dan ook uitkijken wat de makers zouden bedenken om dit achtste nog beter te maken. Voordat we verder gaan willen we alvast dit zeggen: seizoen 8 is niet beter, je kan het best omschrijven als “anders”!

De Leviathan zijn gestopt maar de prijs daarvoor bleek wat hoger te zijn dan verwacht: Dean en Castiel werden het vagevuur ingezogen, en met Bobby dood bleef Sam Winchester zowat in zijn eentje achter. Als ware Supernatural-fan denk je dan dat Sam alles op alles gaat zetten om zijn broer te redden, maar niets is minder waar. Sam ontmoet een dierenarts, en besluit om zijn leventje als jager achter zich te laten en “huisje, boompje, beestje” te spelen. Tot een jaar later Dean plots weer op de proppen komt…

Met de hulp van Castiel en een vampier genaamd Benny is Dean erin geslaagd om uit het vagevuur te ontsnappen en wanneer hij erachter komt dat zijn kleine broer zich aan hun belofte gehouden heeft dat ze zouden proberen een “normaal leven” op te bouwen is hij toch niet echt in zijn nopjes. Sam beseft echter met de terugkeer van Dean wel waar zijn verantwoordelijkheden liggen en al snel zijn de twee terug op pad om het kwaad te bestrijden. Vooreerst slagen ze erin om profeet Kevin Tran uit de handen van Crowley te krijgen, en als ze dan ook nog eens te weten komen dat er een mogelijkheid is om de poorten van de hel voor eens en altijd te sluiten lijkt het geluk voor een keer eens hun kant op te komen.

Echter, de hellepoorten sluiten is geen simpele taak en al helemaal niet als Crowley zijn uiterste best doet het leven van de broertjes zuur te maken. Ondertussen hebben de Engelen natuurlijk ook niet stilgezeten en nadat Castiel de hemel in een chaos veranderd heeft (zie seizoen 7) heeft een Engel genaamd Naomi (Amanda Tapping) de zaken in handen genomen en zij heeft haar eigen plannetjes en schrikt absoluut niet terug om enkele levens op te offeren om deze tot een goed einde te brengen. Ook als dat het leven van de broers Winchester zou kosten…

Het zevende seizoen van Supernatural combineerde zowat alle goede elementen uit de serie en voegde daar in de vorm van de Leviathan nog eens een nieuwe vijand aan toe. Om in dezelfde lijn verder te doen en de zaken nog beter te maken was dan ook zowat een onmogelijke opdracht waardoor de makers duidelijk besloten om het roer om te gooien en iets compleet anders te doen. Geen apocalyps deze keer, en geen einde der tijdens, de broers hebben zowaar een missie gekregen die het leven op aarde voor eens en altijd kan veranderen!

Dat de Winchesters een queeste gekregen hebben is trouwens niet de enige verandering. De manier waarop het verhaal naar voren gebracht wordt is ook serieus onder handen genomen. Zo zitten we direkt in de huidige tijd met Dean die net terug is uit het vagevuur en Sam gaat opzoeken, maar door middel van flashbacks krijgen we wel te zien wat de twee het laatste jaar zoal meegemaakt hebben. Op zich is deze manier van werken niet écht een probleem en krijgen we als dusdanig wel de nodige achtergrond om hun huidige manier van handelen te begrijpen, maar de liefdesperikelen van Sam beginnen na een tijdje toch écht wel op de zenuwen te werken.

Nog een grote verandering krijgen we voorgeschoteld in de aflevering “As Time Goes By” waarin grootvader Winchester plots uit het verleden opduikt en we te weten komen dat jagers eigenlijk maar “domme krachten” waren in dienst van de “Men of Letters”, een geheime organisatie die het kwaad al eeuwen bestrijdt op intellectueel vlak maar ondertussen uitgestorven is. Dit nieuwe gegeven zorgt voor een complete verandering in de dynamiek die fans wel even zullen doen slikken maar wel veel potentieel biedt voor de toekomst.

We willen niet alles verklappen dus houden we sommige van de andere veranderingen nog voor ons, maar laten we wel wezen: seizoen acht volgt een héél andere lijn dan de vorige seizoenen en komt heel erg over als een eerste deel van een (zeer lang) dubbelseizoen waarbij de échte “clou” in seizoen negen naar boven moet komen.

In series heb je soms dubbelafleveringen waarbij alle elementen in de eerste aflevering opgezet worden om dan naar een grote finale te werken in de tweede. Dit achtste seizoen van Supernatural is een beetje te vergelijken hiermee, maar dan met dien verstande dat het niet over een aflevering gaat maar een heel seizoen. Er wordt heel wat aangepast en waar sommige fans dit een schitterende zet zullen vinden zullen er zeker evenveel zijn die moeite hebben met het tragere tempo en de stijlbreuk die dit voor een deel met zich meebrengt.

Op zichzelf staand is seizoen acht in onze opinie zeker niet een van de beste van Supernatural, maar als het volgende seizoen de opgezette elementen ten volle gebruikt dan kunnen 8 en 9 samen mogelijk het beste uit de serie worden.

Warner levert Supernatural al sinds het begin met goede beeld- en geluidskwaliteit en dat is met dit achtste seizoen niet veranderd. Nog steeds zouden we graag zien dat ook deze serie net zoals in andere landen op Blu-ray aangeschaft zou kunnen worden, maar daar heeft men bij Warner echter blijkbaar geen oren naar waardoor we het met deze release moeten doen. Niet dat die slecht is, verre van. Buiten de aflevering “Bitten” – die opzettelijk met goedkope camera’s gefilmd is – ziet alles er deftig uit en exact zoals de makers het bedoelden. De delen in het vagevuur missen kleur en de flashbacks zijn wat aan de softe kant, maar dat ligt niet aan de transfer. Het geluid is eveneens goed met sporadische effecten langs achter wanneer de situatie zich ertoe leent.

Naast drie audio commentaartracks is de langste extra die we bij het achtste seizoen vinden “Finding Supernatural: Creating the Found Footage Episode”, een zeer informatieve 26 minuten durende kijk achter de schermen van de aflevering “Bitten” waarin onze geliefde helden naar de achtergrond gedreven worden om plaats te maken voor een “Paranormal Activity”-achtige episode waarin de acteurs van dienst veel van het eigenlijke filmwerk zelf hebben moeten doen. “For the Defense of Mankind” geeft gedurende 20 minuten wat meer informatie omtrent de tabletten en hoe relieken als deze in verscheidene religies voorkomen. Even lang als de vorige extra is “•Angel Warrior: The Story of Castiel” waarin Castiel eindelijk zijn eigen retrospectieve krijgt. De extra’s worden afgesloten met 20 minuten verwijderde scènes en een 9 minuten gag reel.

box-supernaturals8

Onze Score:
7.0

geplaatst in: DVD, Reviews, Warner Home
tags: ,


Leave a Reply