gaming sinds 1997

Syberia

Ik herinner mij nog levendig de tijd waarin ik niet als Giant Fragger door het leven ging, maar adventure games als Loom en Indiana Jones & The Fate of Atlantis speelde. Uren heb ik doorgebracht met het oplossen van raadsels en mysteries. Naast Myst III en The Longest Journey hebben gamers niet meer kunnen genieten van goeie recente puzzelgames, maar dat hebben de mensen van Microïds niet aan hun hart laten komen en ze verschijnen nu met Syberia. Laten we samen even deze game onder de loep nemen en kijken of hij het maken waard was…

Het idee en het verhaal van Syberia is van de hand van de Waalse cartoonist Benoît Sokal, die onder meer gekend is door zijn humoristische detectivestrip Canardo. Met de adventure game Amerzone zette hij zijn allereerste stap in de gamesindustrie. En met succes, want de game werd een dikke hit! Het verhaal begint in de Franse Alpen, te midden van het ouderwetse stadje Valadilène. Het hoofdpersonage is Kate Walker, een advocate uit New York die de verkoop van een oude speelgoedfabriek aan een Amerikaans bedrijf in goede banen moet leiden. Op het eerste zicht niet veel soeps, ware het niet dat plots blijkt dat de eigenares van de fabriek zopas overleden is en je op zoek mag gaan naar de wettige erfgenaam die door iedereen dood werd gewaand.

Aanvankelijk zijn de puzzels erg simpel en kun je vlotjes in het huis van de notaris binnengeraken om je vervolgens naar de woonst van wijlen Anna Voralberg te begeven. In haar speelgoedfabriek worden zogenaamde ‘automatons’ gemaakt. Dit zijn opwindbare poppen, elk met een voorgeprogrammeerde functie. Ze kunnen zowel de tuin onderhouden, een trein besturen als de klokken luiden. Wonderbaarlijk toch ! In dat huis zie je ook dat mevrouw Voralberg bezig was met een groots project, namelijk… Maar laat ik nog niet het hele verhaal uit de doeken doen, daarvoor moet je de game maar eens gaan kopen.

Wat je meteen opvalt aan Syberia zijn de prachtige beelden. De voorgerenderde achtergronden zien er haarscherp en heel mooi afgewerkt uit. Een stromende rivier, vogels die over de daken zweven, lang gras dat wordt gewiegd door de wind, … Alles beweegt ook levensecht. De personages zijn eveneens beeldig en hun bewegingen erg realistisch. En dan hebben we het nog niet over de ingame cinematics, Oogverblindend gewoon ! Er is ook erg veel tijd besteed aan het geluid in deze game. Van de mooie soundtrack tot het gefluit van de vogels of het waaien van de wind. De muziek tijdens het spel verandert ook naarmate je een of ander moeilijk raadsel hebt opgelost. De sfeer die dit spel uitademt, is dan ook zowat ongeëvenaard te noemen.

De gameplay is bewust erg simpel gehouden. Je hebt in feite alleen maar je muis nodig. Links klikken laat je personage in die richting stappen, dubbelklikken doet ze lopen en rechtsklikken opent een menu met je inventaris en je documenten. Een ring doet dienst als muisaanwijzer. Deze verandert soms, wat aanduidt dat er op die plaats een actie mogelijk is.

De raadsels zijn soms allesbehalve eenvoudig, maar ook nooit enerverend moeilijk. En wanneer je het verhaal volgt, kun je ook snel achterhalen wat de bedoeling precies is. Als je natuurlijk alle gesprekken en filmpjes overslaat en denkt dat je zelf wel kunt bedenken wat je moet doen, zul je al gauw met de gebakken peren zitten. En het verhaal is echt wel de moeite om te volgen. Naarmate je vordert, kom je veel te weten over het leven van Hans Voralberg, de erfgenaam en broer van Anna Voralberg die je moet opsporen. In het stadje Valadilène leer je vooral over zijn jeugd. Later, wanneer je in Barrockstadt belandt, vertelt men over zijn gedrag en interesses aan de plaatselijke universiteit. In de game kom je vervolgens nog terecht in (het onuitsprekelijke) Komkolzgrad en Aralbad. Hierover kan ik echter nog niet veel kwijt, aangezien ik nog steeds in Barrockstad aan het rondneuzen ben. Toch heb ik al meerdere uren plezier beleefd aan deze game. Naar het schijnt kun je de game op 12 uur uitspelen, maar als je tenminste geen hulp van een walkthrough gebruikt, ben je volgens mij zowat 15 à 20 uur zoet met dit spel.

Tijdens je conversaties met de andere personages die je ontmoet kun je het onderwerp van gesprek steeds aanduiden door een lijstje met kernwoorden, waaruit je kan kiezen. Wanneer je vordert in het spel wordt dit blaadje geregeld aangevuld. Het beste is om met iedereen over alles te praten, zodat je zoveel mogelijk informatie en hulp ontvangt.

Doorheen je tocht kun je ook rekenen op je GSM. Hiermee heb je de mogelijkheid om zelf enkele personen uit je telefoonboek te bellen of opgebeld te worden door pakweg je vriendje, je moeder of je kibbelende vriendin die vraagt wanneer je nog eens met haar komt winkelen. De meeste van die telefonische gesprekken zijn nutteloos te noemen, maar enkele ervan (voornamelijk deze met de chef van je advocatenkantoor) kunnen je een pak vooruithelpen. Op SMS-berichtjes en spelletjes met je met deze GSM echter niet rekenen, maar daar zat ook niemand op te wachten denk ik.

De moeilijkste speurtocht in deze game is echter het zoeken naar minpunten om de simpele reden dat ik er geen vind. Soms zijn de gesprekken wat lang of moet je enkele bladzijden tekst doorworstelen om het verhaal op de voet te volgen of om wat tips voor komende puzzels te krijgen. Zo is er het dagboek van Anna Voralberg, bestaande uit ongeveer 30 bladzijden doorlopende tekst. Niet weinig, maar door de sfeer die het spel uitstraalt en het meeslepende verhaal, is het helemaal niet erg om dat erbij te nemen.
Het enige minpunt aan deze game is misschien dat je het genre moet kunnen apprecïeren om volop van Syberia te genieten. Mensen die al jarenlang zowat uitsluitend FPS spelen, zullen waarschijnlijk niet in de wolken zijn met deze game…

Al wie vroeger genoot van ouderwetse puzzelgames moet deze game gewoon in huis halen! Het heeft alles in huis wat een puzzle-adventure moet hebben : Eenvoudige interface, mooie beelden, meeslepende muziek en een hele portie sfeer. Natuurlijk moet je wel een liefhebber van het genre zijn om volop van deze game te genieten. Microïds heeft met deze game een ware topper in huis ! Syberia is zowaar een game om verliefd op te worden

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Syberia
geplaatst in: PC, Reviews
tags: ,


Leave a Reply